Özel Kursları Kapatırsanız Bu Kararın Altında Kalırsınız

Veysel FIRAT DES Malatya İl Başkanı

Yeni bakanımız yeni bir karar almış özel kurslar kapatılacakmış. Özel okullara teşvik verirken özel kursları kapatmanızdaki gerekçeyi halka anlatmadan aldığınız bu karar dikkat çekici.  Özel kursları kapatacaksanız özel okulları da kapatınız. Aralarında ne fark var? Özellikle üniversiteye hazırlık aşamasında bu kurslara o kadar ihtiyaç var ki bunların yerini neyle dolduracaksınız. Kursları kapatmanın yolu kurslara olan ihtiyacı ortadan kaldırmakla olur. Bir ihtiyacın karşılığı olarak ortaya çıkan bu kurumları kapatmak mantıksızlığın zirveye çıkmış halinden başka bir şey değildir.  Siz üniversitelere öğrenci seçerken sınav yapacaksınız, sonra da sizin yapacağınız sınava hazırlanmak için özellikle dar gelirli öğrencilerin yararlandığı kursları kapatacaksınız. Sizin bu yaptığınız bir zulüm olur. Alt yapısı olmadan aldığınız politikkararların altında kalırsınız. 

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA FAKİR ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLACAK

Üniversiteye hazırlık kurslarından en çok fakir öğrenciler yararlanıyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşlarımız, giyiminden- mutfağından kısarak ayırdığı parayla çocuğunu özel kurslarda sınava hazırlıyor. Böylelikle hem çocuğu için bir şeyler yapmış oluyor hem de vicdanını rahatlatıyor. Bu kurslar kapatıldığı zaman fakir öğrencilerin ellerinden bu imkânlar alınacak ama zengin çocukları evinde alacağı özel derslerle bu hazırlığı yapabilecek.  Zengin çocukların evlerinde aldığı özel derslere engel olamayacağınıza göre sizin yapacağınız bu iş eğitimde fırsat eşitliğine aykırı bir davranıştır. Ülkemizin büyük çoğunluğu dar gelirli ailelerden oluşuyor. Kurslarını ellerinden alarak bu öğrencilerimize haksızlık etmiş olacaksınız.  Demokrasi diyorsunuz, özgürlük diyorsunuz eğitimde fırsat eğitliği diyorsunuz sonra da zorbalık yapıyorsunuz. Bu kursların zararı varsa kamuoyunu açıklamanınız ve kabul ettirmeniz lazım.

 FETÖ tarzı oluşumların önüne geçmek istiyorsanız zararlı gördüğün kuruluşu kapatırsın olur biter. Devlet dediğin böyle yapar. İyiyle kötüyü ayırıp cezalandırmayı bilmiyorsan bu işi yapamıyorsun demektir.

Okullarda ücretsiz olarak verilecek hazırlık kursları asla başarılı olamayacaktır.  Bu kurslar dershanelerin kapatılması sürecinde DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursu) olarak okullarda uygulanmaya başlandı. Ancak ne öğrenciler ne de öğretmenler bu kursları ciddiye aldı. Özel kurslar kadar profesyonel çalışamadı. Öğrencilerin kurslara devamı bile sağlanamadı.  Üstelik bakanlık tarafından okullarda yardımcı kaynakların bulundurulması bile yasaklandı.Biz DYK kurslarında hangi kaynaklardan soru çözdüreceğiz nasıl deneme sınavları yapacağız. Özel kursların verdiği materyalleri biz nasıl karşılayacağız. Özel kursların öğrenci takibinde gösterdikleri profesyonelliği okullardaki kurslarda görebilecek miyiz? Tabi ki hayır. Çünkü biz okuluz onlar kurs. Herkes kendi işini yapmalı okullara kurs yükü yüklenmemelidir.

Dershaneler kapanırsa öyle bir boşluk doğar ki zenginin çocuğu ile fakirin çocuğu arasında imkân eşitsizliği olur, fakir öğrencilere zulüm olarak yansır.  Ayrıca özel kurslar binlerce kişiye istihdam sağlamakta milyonlarca kişinin üniversiteye hazırlık ihtiyacını gidermektedir.  Bu kararla bakanlık toplumlun huzurunu kaçırmaktan başka bir şey yapmıyor.  Üstelik özel kurslar zararlı faaliyetlerde bulunmuyor ki kapatılsın. Antidemokratik yollarla bir teşebbüsü kapatmak anayasamıza da aykırıdır. Bakanlığın bu kararından vazgeçmesini umuyoruz.

Veysel FIRAT

DES Malatya İl Başkanı

Bakmadan Geçme