Metaverse

Önder SÖNMEZ Bilgisayar Mühendisi

    Bu kelimenin nasıl türetildiği konusunda birkaç tahmin yapılsa da teknolojide Sanal ortam içerisinde Gerçeğe en yakın görselliği ve hareket kabiliyetini sağlayabilen grafiklerin bütününe verilen isimdir. İngilizcede Evren kelimesinin karşılığı olarak kullanılan “UNİVERSE” kelimesinden türetilmiş Sanal Gerçeklik pazarlama stratejisini destekleyen bir kelimedir. 
    Metaverse, aslında oyun teknolojisinin geldiği son noktadır. Bugün ki oyunlar, seksenlerin ve doksanların atari oyunlarından çok daha fazlasını sunarak, o döneme göre grafik özelliklerinde derinlik kazandırılması, gerçekliği bir adım daha ileri taşıdı. Bununla birlikte oyunlardaki görevlendirme algoritmaları, geliştirilerek yine o dönemlere göre oyun içerisinde daha fazla hareket kabiliyeti kazandırdı. Tüm bu özelliklerin birleştirilmesi ile birlikte geliştirilen oyundaki etki-tepki algoritmaları, sizin oyun içerisindeki karakterinizin ki; bu karaktere avatar deniyor, oyun içerisinde aldığı etkiyi, size tepki olarak titreşimle hissettirebilir hale getirdi. Bir oyun oynarken geçireceğiniz eğlenceli zamanları, gerçekliğe en yakın olması amaçlanarak oyundan zevk almanız sağlandı.
    Diğer bir yandan Metaverse teknolojisinin gelişmesine en büyük katkılardan birini sağlayan diğer bir teknoloji de internet dünyası ve bulut sistemleri oldu. Önceleri Oyunların, bir muhasebe Programı tarzında derlenip hazırlanması ile bilgisayarlara kurulum gerçekleştirilir, bilgisayar üzerinde oynanırdı. İnternet ve bulut teknolojisi ile birlikte bu kurulum işlemleri de ortadan kaldırılmış oldu. Oyun şirketlerinin kurmuş oldukları sunucu sistemleri ile oyunlar, internet üzerinde servis edildi. Böylece size de birkaç oyun araç ve gereçleri veya iztopu (Mouse) ve klavye yardımı ile oyunu oynamak kaldı. 
    Metaverse teknolojisinde, o ortam içerisinde oyunun size görev olarak verdiği herşeyi yerine getirebildiğiniz gibi, oyun ortamından ayrılmamak için oyuna ticari bir boyutta kazandırıldı. Özellikle salgın hastalık nedeni ile işe gidemeyen veya evden çıkamayan insanlar için sinemaya gitme, konsere gitme, işle veya okul ile ilgili eğitim alma, iş toplantıları düzenleme, alışveriş yapma ve tarihi mekânları gezme imkânı da sağlanarak bugün ki metaverse ortamı oluşturuldu. Oluşturulan ortam kişilerin maliyetlerini de oldukça düşürmesi ciddi bir avantaj sağlamış oldu. Ancak avantajlarının bu anlamda fazla olması kadar dezavantajları da günden güne artmaya başlayan bir teknoloji halini aldı. Kişinin, psikolojik durumundan fiziksel durumuna kadar tüm sağlık alanlarında, metaverse ortamından etkilenmesi, ilgili uzmanların bu ortamı ciddi boyutlarda sorgulanmasını sağlıyor. 
    Adına pazarlama stratejisinde ister metaverse deyin, ister sanal gerçeklik deyin, nefes alıp verebildiğiniz, elinizle tutabildiğiniz, yemek yiyebildiğiniz ve yemeğin tadını alabildiğiniz, kokusunu alabildiğiniz ve en önemlisi sevdiklerinizle geçirdiğiniz her an, sizin yaşamınızın asıl parçalarıdır. Yaşamak için sadece görmek yetmez, yetmiyor. Kripto para, metaverse ya da sanal gerçeklik ortamları, parçalarına ayrılmış yap-boz gibi, ortak bir platformda birleştirilmeden ve yapay zekâ ile desteklenmeden insanlığa hiçbir kolaylık sağlamayacaktır. Kontrol edilebildiği şekli ile birleştirildiğinde de en büyük kazancı size kalan zaman olacaktır. Gerçek ve kontrol edilebilir teknoloji, insanlığa kolaylık sağlar.            
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi        
 

Bakmadan Geçme