Merkez sistem başvuru uygulamalarında sıkça sorulan sorular

Ortaöğretim kurumlarına ilişkin Merkez sistem başvuru uygulamalarında sıkça sorulan sorular

 

  1. Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu nerede yayımlandı?

Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlandı.

 

  1. Sınav ne zaman yapılacaktır?

Merkezi Sınav 7 Haziran 2020 Pazar günü yapılacaktır.

 

  1. Sınav başvurusu nereden yapılacaktır, başvuru ücretli midir?

Merkezî Sınav başvuruları; yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğ- renciler hariç, tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından merkezî olarak gerçekleştirilecektir. Başvurusu Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapılmayacaktır. Başvurular ücretsizdir.

 

  1. Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu var mıdır?

Hayır, Sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  1. Resmi ve Özel Ortaokullar, İmam Hatip Ortaokullarının ve Geçici Eğitim Merkezi öğrencilerinin başvuru şartları nelerdir?

2019-2020 eğitim öğretim yılında resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8’inci sınıf öğrencilerinin, Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılacaktır.

 

  1. Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvuru şartları nelerdir?

Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan ve öğrenim gördüğü okulun 8’inci sınıfına de- vam eden öğrenciler merkezî sınava başvurabilir.

 

  1. Yurt dışında e-okul sisteminde kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin başvuru şartları nelerdir?

30/5/2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetme- liği” esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilenler Türkiye’deki 8’inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğ- renim görüyor olmak şartıyla;

    • Başvurularını, 03-14 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik, Başkonsolos- luk veya Konsoloslukları üzerinden yapacaklardır,
    • Kılavuzda yer alan EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu”nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolosluk yetkililerine onaylatacaklardır,

 

 

    • Yurt dışında öğrenim görüp e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencilere ait başvuru belgeleri Bü- yükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolosluklarca [email protected] e-posta adresine 22 Nisan 2020 tarihine kadar gönderilecektir.

Ayrıca e-posta yolu ile gönderilen başvuru belgelerinin asılları öğrenci velisi tarafından Ölç- me, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak No:8 Teknikokullar/Yenimahalle/ANKARA adresine en geç 22 Nisan 2020 tarihine kadar ulaşacak şe- kilde gönderilecektir.

Başvuru Belgeleri;

      • Bir adet vesikalık fotoğraf
      • Geçerli kimlik belgesi fotokopisi
      • Onaylı denklik belgesi
      • EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu”nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası

Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik olması durumunda bu öğrenci- ler sınavlara giremeyeceklerdir. Faks yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir.

 

  1. Sınavsız öğrenci alan okul tercih edeceğim, sınava girmeli miyim?

Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir.

 

  1. Sınav giriş belgesi nereden alınacaktır?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.

 

  1. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler sınav giriş belgelerini nereden alacaklardır?

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler sınav giriş belgelerini 28 Mayıs 2020 tarihin- den itibaren, bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolos- luklarından alacak ve onaylatacaklardır.

 

  1. Sınav giriş belgesini kaybeden öğrenci belgenin yenisini nereden alacaktır?

Fotoğraflı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenci, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlü- ğünden alabilecektir.

Bakmadan Geçme