Meclis'te Kulis Balkonuna Kamera Konulmasına Tepki

Meclis'te Kulis Balkonuna Kamera Konulmasına Tepki

Meclis Ana Bina’daki muhalefet kulisinin üst tarafındaki ‘kulis balkonu’na kamera konulması, Genel Kurul’da tartışıldı. 
Meclis’in BBG evine çevrildiğini belirten CHP’li Mahmut Tanal, “Bir milletvekili olarak neden izleniyorum? Hangi vekil hangi vekille görüşüyor, onu mu tespit etmeye çalışıyorlar?” diye sordu. 
TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ise bu iddianın çok ciddi bir iddia olduğunu, konunun takipçisi olacağını kaydetti.  
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TBMM Ana Bina’da muhalefet kulisinin üst tarafında ‘Kulis balkonu’ olarak bilinen oturma alanlarına kamera kayıt sistemi kurulmasına sert tepki gösterdi. 

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Tanal, Meclis’in adeta BBG evine çevrildiğini belirterek, “Bu bir fişlemedir, bu bir izlemedir” dedi. 

Tanal’ın konuşmasını tamamlaması üzerine Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, bu iddianın çok ciddi bir iddia olduğunu vurgulayarak, Divan Kurulu üyesi olarak konunun takipçisi olacağını bildirdi. 
“BU İDDİA ÇOK CİDDİDİR, TAKİPÇİSİ OLACAĞIM” 

CHP’li Mahmut Tanal’ın kulis balkonunun dört bir köşesine kamera konulmasına tepkisi ve TBMM Başkanvekili Mithat Sancar’ın sözleri, Genel Kurul tutanaklarına şöyle yansıdı:
BAŞKAN (Mithat Sancar) - Sayın Tanal…
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Değerli Başkan.
Değerli milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi âdeta Biri Bizi Gözetliyor evine çevrilmiş durumdadır. Meclis Genel Kuruluna gelmek için 40'a yakın güvenlik kamerasının altından geçiyoruz. Sadece milletvekillerinin girebildiği Meclis balkonunun kulislerinde dört bir yana geçen hafta kameralar yerleştirildi. Bu hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır, sebebi nedir? Bu kamera kayıtları hangi milletvekilleri hangi milletvekiliyle görüşüyor, onu mu tespit etmeye çalışıyorlar? Balkonlu kulislerde konulan bu kameralarda ses kaydı da yapılıyor mu? Bu bir fişlemedir, bu bir izlemedir.
Sayın Başkanım, güvenlik uğruna temel hak ve özgürlükler bu kadar feda edilemez. Bu hukuksuz uygulamaya ne zaman son verilecek? Sizin Meclis Başkan Vekili olarak bu konuda görüşleriniz, düşünceleriniz, girişimleriniz olacak mı? Yani burada ben milletvekili olarak neden izleniyorum, neden fişleniyorum? Geçen hafta bu kameralar konuldu. Bu konuda derhâl bu uygulamaya son verilmesini istirham ediyorum.
BAŞKAN (Mithat Sancar) - Teşekkürler Sayın Tanal. Bu konuda yazılı başvuruda bulunmanızı öneririm. Bu bize de iletilecektir mutlaka, biz de takip edeceğiz. Bu iddia çok ciddidir. Eğer böyle bir durum varsa Divan kurulu üyesi olarak ve şahsen mutlaka takipçisi olacağım.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Sayın Başkanım, ara verdiğinizde beş dakikada burada birlikte bakabiliriz.
BAŞKAN (Mithat Sancar) - Elimizde derli toplu bilgi olması açısından onlarla ilgili yazılı başvurunuzu yapın Sayın Tanal.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Peki Başkanım, sağ olun.
BAŞKAN (Mithat Sancar) - Teşekkür ederim.

TANAL YAZILI SORU ÖNERGESİ VERDİ 

Diğer yandan CHP’li vekil Mahmut Tanal, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 
Tanal önergesinde, milletvekillerinin kullandığı, oturup sohbet ettikleri, Genel Kurul çalışmalarına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları, sorunları paylaştıkları kulis balkonuna kamera konulmasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını sordu. 

Kulis balkonunun dört bir yanına yerleştirilen kameraların görüntü kayıt özelliğinin yanı sıra ses kayıt özelliğinin de bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi talep eden Tanal, “Kulis balkonunda milletvekillerinin oturdukları koltukların yanı başına konulan kameralar, parlamento üyelerini izleme, dinleme, takip etme anlamına gelmiyor mu?” diye sordu. 
 

Bakmadan Geçme