Malatyalı'lara Fırat Liman Başkanlığınca Amatör Denizci Belgesi Verilecek…!

Fırat Liman Başkanlığımız idari sorumluluk hinterlandında bulunan ve bizim için çok büyük bir öneme sahip olan Malatya'mızın deniz ve iç sularımızla buluşmasını sağlamak amacıyla özel tekne kullanmaya yönelik 'Amatör Denizci Belgesi' verilecektir.

Fırat Liman Başkanlığımız idari sorumluluk hinterlandında bulunan ve bizim için çok büyük bir öneme sahip olan Malatya’mızın deniz ve iç sularımızla buluşmasını sağlamak amacıyla özel tekne kullanmaya yönelik “Amatör Denizci Belgesi” verilecektir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik alanında da; Hem bölgemizde hem de yurdumuzda denizciliği daha da geliştirebilmek ve insanımızın yüzünü denizlere çevirmek, ufukların ötesini görebilmelerini sağlamak için amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programı başlatarak ülkemiz genelinde 71 Liman Başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın merkez teşkilatında yapılacak ve ücretsiz verilecek eğitim ve sınav sonucunda başarılı olan vatandaşlarımıza Amatör Denizci Belgesi düzenlenmesine yönelik fırsat bir proje başlatmıştır.

Denizciliğimizi geliştirmek amacıyla Bakanlığımız bazı şartlar için kolaylıklar getirmiş bulunmaktadır. Örneğin araba sürücü belgesi bulunanlardan ayrıca bir sağlık belgesi istenmiyor, online dersler almak gerekmiyor, eğitim ve sınav ücretsiz düzenleniyor, sadece bu yıl için 39,70 TL harç var. Ve yine su araçlarımızı kullanırken seyir, can ve mal emniyeti ile kirliliğin önlenmesi vs. konularında da bazı temel bilgileri vermek amacıyla kısa bir eğitim verilecek ve hemen müteakiben bir sınav yapılacak daha sonra başarılı olanlar Amatör Denizcilik Belgesi almaya hak kazanacaktır.

Bu kapsamda: İç sularda 2014 yılında kurulan Fırat Liman Başkanlığımız mevzuatsal ve altyapı çalışmalarını hızla tamamlayarak teknelere belgelendirme, sörvey ve denetim işlemlerinin yanı sıra gemi adamlarının belgelendirilmesine ve kıyı yapılarına yönelik çalışmalar yapmakta, bu çerçevede hinterlandımızdaki insanımızı su ile deniz ile buluşturmak adına Amatör Denizci Belgesi eğitimi ve sınavı Fırat Liman Başkanlığımızca yapılacaktır.

Bakanlığımızın başlatmış olduğu ''Hedef 1 Milyon Amatör Denizci ''Projesi kapsamında, 2023'e kadar belli aralıklarla eğitim ve sınavlar yapılarak Amatör Denizci Belgeleri verilecektir.

Mevcut mevzuatımız gereği özel tekneler, Amatör Denizci Belgesi olmadan kullanılamaz. Bu belgeye sahip olanlar 24 m ye kadar özel tekneleri ister iç sularda ve isterse denizlerde kullanabileceklerdir.

Bu itibarla ara ara düzenlenecek olan eğitim programına katılım yapmak isteyenler, Fırat Liman Başkanlığımıza gelerek başvurularını yapabilirler. Eğitim programına dahil olabilmek için gerekli olan belgeler; Dilekçe, kimlik fotokopisi, ehliyet fotokopisi ( ehliyeti olmayanlar için aile hekimliklerinden Amatör Denizci olabilir ibareli sağlık raporu almaları gerekir), 1 adet fotoğraf ve 39,70 TL tutarında bir harç olup sınavda başarılı olunması halinde alınacak olan belgenin geçerliliği süresiz olacaktır.

Bakmadan Geçme