Malatya'da Cumhuriyet Bayramı kutlama çoşkusu

Gürkan: Milli Birliğimize Daha Çok Önem Göstereceğiz

Malatya’da hafta boyunca gerçekleştirilen Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri dün müthiş bir geceyle son buldu. Cumhuriyetin ilan edildiği tarih olan 1923 yılına atfen saatler 19:23’ü gösterdiğinde şehrin 29 ayrı noktasında atılan havai fişek gösterisi ile başlayan coşku, Kernek Meydanı yanındaki İpek Caddesi’nde devam etti. Havai fişek gösterisinin ardından Mehteran konseri gerçekleştirildi.  İpek Caddesi girişinde dev Türk bayrağının altında düzenlenen etkinliğe Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tüm General Selami Aslan ile yoğun bir kalabalık katıldı. Havai fişek gösterisi ve Mehteran Konserinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramına kolay erişilmediğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bundan 97 yıl önce memleketimizin dört bir tarafı işgal kuvvetleri tarafından işgal edilmişken 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edildi. Milletin iradesi, milletin kararlılığı düşmanı bu yurttan çıkaracaktır anlayışı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Baş Komutanlık unvanı vermiş. 1’inci ve 2’inci İnönü, Sakarya Savaşı ve Büyük taarruzla düşman yurdumuzdan temizlenmiş. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet kurulmuş. Cumhuriyet bizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. Bizde bu Cumhuriyetin varisi olarak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek için ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak için bu hedefi yakalamak üzere milletçe gece gündüz demeden çalışıp gayret edeceğiz, çaba göstereceğiz. Pahalı olan bu coğrafyayı, pahalı olan Anadolu topraklarını hiçbir şekilde düşmana terk etmeyeceğiz” dedi. 
Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve milletimizin iradesi ve kararlılığıyla bu oyunların bozulacağını ifade eden Gürkan, “Bu süreç içerisinde özellikle dünya milletler camiasına baktığımızda Cumhurbaşkanımızın üzerine büyük oyunlar oynanıyor. Dün nasıl ki bu oyunları Milli mücadelemiz ile bozduysak, bundan sonraki süreçte de Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve milletimizin iradesi ve kararlılığıyla bu oyunları bozacağız. Bize kefen biçenlerin, kefenleri biçilmiştir. Milli birliğimize, dirliğimize, düzenimize daha çok hassasiyet göstereceğiz, daha çok çalışacağız, daha çok gayret göstereceğiz ve milletimizi muasır medeniyetin üzerine çıkararak hem teknikte, hem teknolojide, hem de ilimde üst seviyeye çıkacağız. Malatya’mızda balkonlarında, evlerinde ve sokaklarda Cumhuriyet Bayramımız coşkuyla kutluyoruz. Daha nice Cumhuriyet Bayramlarında buluşmak üzere diyorum” şeklinde konuştu.
Kernek Meydanında yapılan kutlamada açıklamalarda bulunan Malatya Valisi Aydın Baruş ise “97. yılında gurur duyacağımız bir Cumhuriyet var, büyük bir ülke var” dedi. Baruş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için bir araya geldiklerini söyleyerek, “Cumhuriyet bizim en büyük değerimiz. Çünkü Cumhuriyet çok büyük fedakârlıklarla atalarımızın çabalarıyla kanlarıyla kuruldu. Tarihi bilenler anlayacaklardır ki 1910’lu yılların başında Osmanlı İmparatorluğu on yılı aşkın sürecek bir harp içerisine girdi. Vatan bizim için çok kutsal, bizim her şeyimiz. Üzerinde doğduğumuz, ekmeğini yediğimiz ve çocuklarımıza miras bıraktığımız yer. Ay yıldızlı al bayrağımız bu vatanın bağımsızlığının simgesidir. Bayrağımız topraklarımız üzerinde dalgalanmadığı zaman bu topraklara vatan diyemeyiz. Ezanımızın 5 vakit okunmadığı zaman bu vatanın vatan olmayacağını atalarımız çok iyi biliyordu. 97 yıldır atalarımız, bizden önce yaşayan büyüklerimiz, vatandaşlarımız bu Cumhuriyeti yaşatmak, muhafaza ve ülkemizi ileriyle götürmek için büyük mücadele verdiler. Çok şükür bugün 97. yılında gurur duyacağımız bir Cumhuriyet var, büyük bir ülke var. Bugün Dünya’da adaleti haykıran bir ülke var. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hakkın ve adaletin temsilcisi olan bir millet var. Onun için bu devletin, bu milletin, bu ülkenin kıymetini çok iyi bilelim, çok iyi çalışalım, değerlerimize sahip çıkalım ve gelecek nesillere gurur duyulacak bir ülke bırakalım” ifadelerini kullandı. 
 

Bakmadan Geçme