Malatya'da Bulgur telaşı başladı

Türkiye'nin önemli hububat merkezlerinden Malatya'da tarlalardan hasat edilen buğday

Türkiye’nin önemli hububat merkezlerinden Malatya’da tarlalardan hasat edilen buğday, kaynatılıp güneşte kurutulduktan sonra bulgura dönüşüyor.

Vegan Mutfağı olarak Dünyaya nam salan Gastronomi şehri Malatya’da Bulgur telaşı başladı. Sıcak yaz günlerinde uzun ve zahmetli serüvenin ardından buğday kaynadı, güneşte kurudu, bulgur olup çuvala girdi.
Malatya’nın 13 ilçesinde buğday hasadı sona erdi. Buğdayın büyük bir kısmı un yapılmak üzere fabrikalara satılırken büyük bir kısmı ise Malatya mutfağının olmazsa olmazlarından olan Bulgur için kazanlara girdi.
Kent genelinde Bulgur Fabrikalarının yanı sıra neredeyse er evde kışlık bulgur için hazırlıklar başladı. Ata mirası tohumdan elde edilen sarı buğday bin bir emekle işlenerek sofralara ulaşıyor.
Bulgurun serüvenini anlatan Tülay Gürsoy,” Biçtiğimiz buğdayı da hem yazın hem de kışın istifade etmek için kaynatıyoruz. Şuanda hemen hemen her yerde bulgur kaynatma dönemi yani hedik kaynatma dönemine girildi bazı yerlerde bazı kişiler bu işi bitirmiş bile olabilirler. Hasadı yapılan buğdaylar alınır yıkanır kazanlara konur kaynatılır sonra temiz ve kuru brandalara serilir güneşin altında, bir kaç gün sonrada kaldırılır sonra taş toprak gibi çöplerin içinde olmaması için de seçilir ve değirmenlere götürülür isteğe göre büyük orta küçük olacak şekilde öğütülür. Ardından güvelenmesin diye serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza edilir.” Dedi.

Bakmadan Geçme