Kömürün Tonu 3 Bin TL Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici fiyatları bazında eylülde en fazla fiyat artışı yüzde 33,72 ile kömür ücreti oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici fiyatları bazında eylülde en fazla fiyat artışı yüzde 33,72 ile kömür ücreti oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre fiyatlar kıyaslandığında ise yüzde 113 oranında zam yapılan kömürde tablo korkutucu.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kömür satışları başladı ama yüksek dolar kuru nedeniyle geçtiğimiz ay 2250 TL ile 2500 TL arasında değiyordu. Vatandaş kömür fiyatlarının yüksek oluşundan şikayetçiyken bir zam şoku daha yaşadı. Eylül ayında yüzde 33 zam yapılan kömürün tonu 3 bin TL’yi aştı. Zam şampiyonu kömür sobadan çok cep yakıyor.
Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da bu yıl cep yakmaya başladı. Geçtiğimiz yıl tonu 1500 TL’den satılan kömür yüzde 113 oranında artarak fiyatı 3 bin lirayı buldu. Vatandaş kış öncesi fiyatların yüksekliğinden yakınırken, Eylül ayında yüzde 33 zam daha geldi. Kömüre alternatif arayan vatandaş çareyi ise odun almakta buluyor. Sektör temsilcileri ise fiyatların ilerleyen günlerde daha da artacağına dikkat çekiyor.
Bir ton kömürün fiyatı 3 bin lira ile 3 bin 250 lira arasında değişiyor. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir buçuk ton kömür almak isteyenler en az 4 bin 875 lira ödemek durumunda kalacak.
Kömür fiyatlarındaki yükselişin temel nedenini döviz kuruna bağlayan Kömür Satıcısı Ali Kaya, “Kömür fiyatları direk dolara bağlı olduğu için dolardaki yükseliş direk kömür fiyatlarına yansıyor. Şu anda pres kömür halk arasında sarı torba olarak bilinen kömürün tonu 2 bin 900 ile 3 bin 100 lira arasında. Mavi torba linyit kömürler ise 3 bin 100 lira ile 3 bin 250 lira arasında değişiyor. Geçen yılki kömür fiyatları 1250 ile 1500 arasında değişiyordu. Vatandaşlar gelip kömürün fiyatını soruyor, alım gücü zayıf olduğu için şu anda sadece fiyatını soruyorlar almıyorlar. Hala beklemedeler. Yüzde 70-80’i kömür almadı odun yakarız diyorlar. İnsanlar alternatif yakıt arayışında. Dolarda gevşeme var piyasada bir hareketlilik olup dolar düşerse kömür fiyatlarında da ciddi bir düşüş yaşanacak.” dedi.
>> Ebubekir Atilla – 

Bakmadan Geçme