Komisyonda Erdoğan'ın Makam Odası Eleştirisi

ERDOĞAN'IN MECLİS'TEKİ MAKAMINA 'CUMHURBAŞKANI' YERİNE 'AK GENEL BAŞKANI' YAZILSIN

Komisyonda Erdoğan’ın Meclis’teki makam odasının girişine asılı tabelayı gündeme getiren CHP’li Mahmut Tanal, “Makamın girişinde ‘Cumhurbaşkanı’ yerine ‘AKP Genel Başkanı’ yazılsın. Yasama faaliyetleri içerisinde yürütmenin yeri olmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki makam odasının kapısının sol tarafındaki tabela, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışma konusu oldu.

TBMM’nin 2020 bütçesinin görüşüldüğü komisyonun dünkü toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, “AKP Genel Başkanı” sıfatıyla Meclis’e gelip partisinin grup toplantısında konuşma yapan Erdoğan’ın ana binadaki makam odasının girişine “Cumhurbaşkanı” ifadesinin yazılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Meclis’te grubu bulunan diğer siyasi partilerin genel başkanları gibi Erdoğan için de makam odası girişine “Genel Başkan” yazılı tabelanın asılması gerektiğini belirten Tanal, “Yasama faaliyetleri içerisinde yürütmenin yeri olmaz” dedi.

TABELAYA “AKP GENEL BAŞKANI” YAZILSIN

CHP’li Mahmut Tanal’ın tabela tepkisi komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

BAŞKAN – Lütfen, konuşmanızı tamamlayınız Sayın Tanal.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Tamamlıyorum Sayın Başkanım. Bu açıdan benim sizden istirhamım, Meclisin işlerliği açısından mesela, hemen bir husus daha: Tamam, Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçimle gelmiş, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı, amenna. Şimdi, gidelim, hep birlikte dolaşalım, Sayın Başkanım, tüm siyasi partilerin odalarında “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı” altında “Kemal Kılıçdaroğlu” yazıyor. Eski Başbakanlık binasının bulunduğu yere gidiyoruz “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan” yazıyor. Arkadaşlar, yasama faaliyetinin içerisinde yürütmenin yeri olmaz ki. Oraya niye şunu yazmıyorsunuz: “AK PARTİ Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan.” Hepsine yazıyorsunuz, grubu bulunan diğer 4 tane siyasi partinin genel başkanlarının ismini yazıyorsunuz da niye onu “AK PARTİ Genel Başkanı” sıfatıyla yazmıyorsunuz da “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla yazıyorsunuz? Bu ikilem ne zaman düzelecek?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Bu ikilem böyle giderse Sayın Başkanım…

BAŞKAN – Dinliyorum efendim.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Bitiriyorum Sayın Başkanım.

Yani o tabela için para mı yok ya? Hatta, dünya şunu yapıyor yasama, yürütme, yargıyla ilgili…

BAŞKAN – Efendim, lütfen tamamlayınız.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Hatta, yargıda şöyle yapıyor: Savcının ve hâkimin, avukatın ve tarafların duruşma salonuna girişleri için bile ayrı ayrı kapılar koyuyorlar. Ne için? Efendim, birbirinin etkisinde, gölgesinde kalmayın diye. Biz âdeta bir yandan diyoruz ki “Kuvvetler ayrılığı var.” ama -hani, söylediğimiz zaman da AK PARTİ’li arkadaşlar karşı çıkıyorlar- arkadaş, yasama yürütmenin güdümüne girmiş, o tabelayla güdümüne girdiği belli. Sizden istirham ediyorum: Nasıl diğer genel başkanlar için yazıyorsanız, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı” yazıp altına adını soyadını yazıyorsanız; “İYİ PARTİ Genel Başkanı” yazıp altına adını soyadını yazıyorsanız; “MHP Genel Başkanı” yazıp altına adını soyadını yazıyorsanız; “HDP Genel Başkanı” yazıp altına adını soyadını yazıyorsanız b ir an önce aynısını yapın, farklı bir uygulama yapmayın; yanlış yapıyorsunuz. Hukuk herkese lazım. Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Tanal.

Bakmadan Geçme