Kiraz 'Gıdada kıtlık ve fiyat artışı tehlikesi hızla büyüyor'

Kiraz 'Gıdada kıtlık ve fiyat artışı tehlikesi hızla büyüyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz yaptığı yazılı açıklamada  “Gıdada kıtlık ve fiyat artışı tehlikesi hızla büyüyor.” Dedi.
Kiraz açıklamasında şu ifadeleri kullandı “ Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da artan riskler, içerideki üretim düşüşleri, iktidarın etiket savaşı iddiasıyla örtülemez hale geldi. FAO Dünya Gıda Fiyat Endeksi 140,7’ye yükseldi. İktidar nihayet, aylar önce gündeme getirdiğim, ‘kritik gıda ürünlerine ihracat kısıtlaması ve önceliğin iç pazara verilmesi’ önlemlerini uygulamaya koydu!  Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte iki ülkenin Karadeniz’deki limanlarının kapanması buğday, arpa, ayçiçek yağı başta olmak üzere pek çok kritik tarımsal ürün ithalatının yüzde 60-70’inin yapıldığı bu ülkelerden alımları olanaksız hale getirdi. 
Dünyada buğday ve diğer hububat ürünlerinin fiyatları son 15-20 yılın rekor seviyelerine yükseldi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen hafta yaptığı 435 bin ton ekmeklik buğday ithalatı ihalesine gelen en düşük fiyat teklifi ton başına 420 dolara (6 bin TL) yükseldi. Fiyatların büyük kısmı 500 doların üzerine çıkınca TMO 450 doların üzerindeki fiyatları eleyerek alım miktarını 285 bin tona düşürmek zorunda kaldı. Alımın ton başına 408-449 dolar arası fiyatlardan yapıldığı kaydedildi. Kısa süre önce ton başına 347 dolardan alım yapan TMO’nun buğday ithal faturası ton başına yaklaşık 100 dolar arttı. Yurt dışından ithal olanağı kesildi. Avrupa ve ABD’den, Kanada’dan yapılabilecek ithalat, lojistik ve navlun fiyatlarındaki olağanüstü yükselişler, teslim süresinin uzunluğu nedeniyle çok yüksek tutarlarda ve kimse buğdayını, mısırını, ayçiçeğini satmak istemiyor. Sürekli şekilde içerideki üretimin desteklenmesi, üreticiye sağlanan teşvik ve desteklerin artırılması, bütçede tarımsal ve hayvansal üretimin desteklenmesine daha fazla pay ayrılmasını dile getirmeme rağmen iktidar bu önerilere kulak tıkadı. 
Görevden affedilen Tarım ve Orman Bakanı, içeride üretimin düşmesi, üreticinin tarlasının boş kalması, üretimden vazgeçmesiyle ilgili uyarılarımıza ‘paramız var ithal ederiz’ karşılığını veriyordu. Şimdi öyle bir noktaya gelindi ki bu gidişle paranız olsa da ürün bulmak olanaksız hale gelecek! Gıda fiyatlarında, ekmekte, ayçiçeği ve zeytinyağında, yumurta ve sütte, daha birçok üründe, gıda maddesindeki fiyat artışlarını marketlere, pazarcıya ceza keserek, etiket denetimi yaparak, üreticinin depolarını basarak, hal esnafını suçlayarak düşürebileceğini zanneden iktidar, gerçeği ancak aylar sonra görebildi. 
Aylardır gıdada yetersiz üretimle, kıtlık-yokluk tehlikesinin baş göstereceği uyarılarımıza rağmen önlem almayan, söylediklerimize kulak asmayan iktidar, şimdi panik halde günü kurtarmaya çalışıyor. Öngörüsüz, plansız, programsız uygulamalar ve politikalarla yıllardır ülke tarım ve hayvancılığı tükenme noktasına getirildi. Şimdi yerli üreticiyi terbiye etmek için sürekli kullandıkları ithalat kapısının da artık çözüm olamayacağı bir noktaya gelindi!

Bakmadan Geçme