İnternet'ten Seyredelim!

ÖNDER SÖNMEZ BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

    Türkiye’ye ilk televizyonların geldiği günleri göremedim ama siyah beyaz görüntü aktaran televizyonların seksenlerde dünyamıza girdiğine şahit oldum. O dönem tek kanallı dönemler olduğu için sadece TRT 1 kanalını seyreder, çocukluk dönemlerimize geldiği için çizgi film kuşağını heyecanla beklerdik.
    Doksanlı yıllarda, teknoloji hayatımıza girmeye, kendini hissettirmeye başlamıştı. Televizyon da siyah beyaz görüntüler yerini renkli televizyonlara bırakmış, tek kanallı dönemler bitmiş yerini özel televizyon kanalları almaya başlamıştı. Birden fazla kanalı renkli seyredebilme teknolojisi ile birlikte ilk defa decoder ile tanışmıştık. O dönemde maçları ilk defa şifreli bir kanal üzerinde, anten yayını ile şifre çözümü yapan cihaz olan decoder ile izlemeye başlamıştık. Sonraki yıllarda kanallar, görüntü netlik ayarları güncellenmeye ve çoğalmaya başladı. Bununla birlikte anten teknolojileri gelişti. Analog yayınlardan dijital yayıncılığa geçiş yapıldı. Televizyon kanalları artık karasal antenlerin yayını yerine uydu antenleri ile yayın almaya başladı. 
    Şimdilerde bakıyorum da, seksenli yıllarda tek kanalın yayınını zorla gönderebilen teknolojilerden, artık internet üzerinde yayın yapan teknolojileri kullanır duruma gelmişiz. Tüplü televizyonlar, yerini plazma TV’lere, onlarda Akıllı (Smart) TV’lere bırakmıştı. Ancak yeni teknolojilerde sanırım artık TV kullanımı yerini Monitör Kullanımına bırakacak gibi görünüyor. Verilerin internet üzerine aktarılması, uydu alıcıların veya antenlerin kullanımını azaltacak düzeyde gelişim gösterdi. İlerleyen yıllarda evlerinizin başköşesinde kendine yer bulan Televizyonlar, internet yayıncılığı ile birlikte aynı ölçülerde monitörlere bırakacaktır. 
    İnternet yayıncılığı, seyahat ederken, dışarıda evinizden farklı bir mekânda iken veya evde ikinci bir televizyonunuz yoksa cep telefonu üzerinden izleyebilme avantajı sağlıyor. Haberlere her alanda ulaşabilecek bir yayıncılık, medyadaki yeni gözümüz oluyor.
    İnternet yayıncılığı, bir gazete kokusu ya da siyah-beyaz renkte televizyonun ilk geldiği günkü heyecanının yerini tutar mı? Bilemem ancak dünyadaki tüm internet ortamına servis edilen her bilgiye ulaşabileceğiniz bir teknoloji, merak edenler ve araştırma yapanlara en büyük kolaylık olacaktır.        
ÖNDER SÖNMEZ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ
 

Bakmadan Geçme