İngiltere'nin Otomobil Üretiminde Büyük Düşüş Yaşanacak

Serbest Ticaretin Sonlanması Durumunda İngiltere'nin Otomobil Üretiminde Büyük Düşüş Yaşanacak

İngiltere Otomobil Üreticileri Derneği (SMMT) tarafından yapılan açıklamada, Brexit sürecinin otomobil ticaretinde AB ile İngiltere arsında gümrük tarifeleri uygulanması ile neticelenmesi durumunda otomobil üretiminin ülke genelinde en az üçte bir oranında azalarak yıllık 1 milyon adete düşebileceği uyarısında bulunuldu.

İki hafta sonra yeni hükümeti belirlemek üzere genel seçimlere gidecek olan İngiltere’de, Başbakan adaylarından Boris Johnson, seçilmesi durumunda Brexit anlaşmasını hızla parlamentodan geçirmeyi vaat ederken, rakibi olan İşçi Partisi’nin yöneticileri ise konunun yeniden müzakere edilmesini ve 2020 yılında referanduma gidilmesini savunuyorlar.

Boris Johnson’ın tekrar seçilmesi durumunda 2020 yılının büyük bir kısmı Brüksel ile Londra arasında yapılacak ticari müzakereler ile geçecek. İngiltere otomotiv sanayi bu müzakerelerin sonucunda AB ile ticaretin eskiden olduğu gibi serbest bir şekilde devamından yana bulunuyor.

İngiltere’nin en büyük ihraç kalemi olan otomotiv sektörünün temsilcileri uzunca süredir Brexit konusundaki endişelerini ortaya koyarak uyarılarda bulunuyorlar. SMMT Başkanı Mike Hawkes dün yaptığı konuşmada AB ile serbest ticaretin sona erip Dünya Ticaret Örgütü tarifelerinin yürürlüğe girmesi durumunda, bunun İngiltere otomotiv sanayine yıllık 3.2 milyar Sterlin tutarında ek üretim maliyeti olarak yansıyacağı uyarısında bulundu. Hawkes, serbest ticaretin sonlanmasıyla birlikte talebin azalacağını ve sanayicilerin üretim tesislerini daha cazip üretim imkanları olan ülkelere taşımalarının kaçınılmaz olacağını belirterek, böyle bir durumda 2024 yılı itibarıyla İngiltere’nin yıllık otomobil üretiminin 1 milyon adete düşeceğine dikkat çekti.

2018 yılında 1.5 milyon adet otomobil üretilen İngiltere’de, bu yıl dizel araçlara olan talebin hızla azalması, ticaret savaşları ve Brexit belirsizliği gibi olumsuz etmenler nedeniyle Ekim ayı itibarıyla üretimde %16 oranında düşüş kaydedildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü

Bakmadan Geçme