İktisat Mevzusu, Resulullahın Savaşlarının Önündedir

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen Medine Dönemi Siyer Dersleri'nin 4'ncüsü gerçekleştirildi.

Dersi veren Yrd. Doç. Dr. Fethullah Zengin, “Pazarın Kuruluşu ve İslam İktisadi Hayatındaki Yeri” konularını anlattı.
Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen derse Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gençay, Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz ile dersin müdavimleri katıldı. Derste, Medine Pazarının nasıllığı ve niceliğinden çok taşıdığı anlamlara işaret etmek istediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zengin, şöyle konuştu:
“Hz. Peygamberin savaşlarının, pazarın gerisinde kaldığı kanaatindeyim. Hz. Peygamber, Medine’ye gelmeden önce Yahudilerin işlettiği 4 çarşının bulunduğu aktarılır. Resulullah (s.a.v) Medine’ye geldikten birkaç ay sonra kurulu çarşıları gezdi ve bunları beğenmedi. Daha sonra belirlenen bir alanda çarşı kurulmasını ilan etti. İki şartı vardı; burası daraltılmayacak ve vergi alınmayacak. Yani, buraya bina yapılmayacak, kalıcı çadır kurulmayacak, geniş kalacak, burası daraltılmayacak ve yer vergisi alınmayacak. İlk gelen, en erken gelen kendine bir yer tutacak ve mallarını satacak. O yüzden buraya suuk-ı sadaka denildi sonraki dönemlerde. Resulullah(s.a.v) burasını tasadduk etti. Yani Sadaka Çarşısıdır denildi. Çünkü vergi alınmıyordu. Bu çarşı uzun bir müddet devam etti. Kaynaklarımız, Hz. Peygamber’in başka bir çarşı kurduğundan da bahsederler. 
Resulullah (s.a.v), ticaret ve iktisat olmadan kurduğu toplum ile devleti yönetmenin mümkün olmadığını çok iyi biliyordu. Bu anlamda dersin başında da söylediğim gibi bu iktisat mevzusu Resulullah’ın savaşlarının önündedir bence. Peygamber Efendimiz, bunu çok çok iyi biliyor. Bir kere kendisi tüccar. Peygamberlikten önce ticaretle uğraşıyordu Ticaretin kaidelerini, kurallarını çok iyi biliyordu. Medine’ye geldiğinde de yaptığı ilk iş Yahudilere mecbur olan Müslümanları bu mecburiyetten kurtarmak oldu. Ashab, ilk çarşı ilan edilince derhal bulundukları çarşıları terk ederek Hz. Peygamber’in ilan ettiği çarşıya gelip çadır kuruyorlar. Üstelik ücretsiz, bu önemli. Peki bu İslami bir hüküm müdür acaba? Yorumlarda böyle bir şey görmüyoruz. İsterseniz ücret koyabilirsiniz. Resulullah (s.a.v), bu uygulamayı konjonktürel olarak o döneme has bir şekilde Yahudi çarşılarına karşı Müslüman Çarşısının cazibeli olmasını sağlamak için yapmıştır.”
5’nci ders, 11 Kasım Cumartesi günü 
Medine Dönemi 5’nci dersinin 11 Kasım 2017 Cumartesi günü saat 19.30’da aynı yerde Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez ile Prof. Dr. Şinasi Gündüz’ün sunacağı “İslam Birliğinin Kurulması (Muahhat, Kıblenin Tahvili, Bayram Namazları, Nüfus Sayımı, Ezan, Oruç)” konularıyla gerçekleştirileceği belirtildi.
15 günlük periyotlarla toplam 19 programdan oluşan derslere tüm vatandaşların davetli olduğu belirtildi.
 
 

Bakmadan Geçme