Hibe Sözleşmesi ve Uygulama Zamanı

Tahir MACİT İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü

4046 Sayılı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında çıkarılan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 24 Aralık 2021 tarih ve 31699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu tebliğin Uygulama esaslarını içeren Uygulama Rehberi Tarım ve Orman Bakanlığının web sayfasında yayımlanmıştır.
    Proje ile kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olanların mahallinde uygulayacağı bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile bu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik projelerine hibe desteği verilmesi amaçlanmaktadır. 

Program Kapsamında Desteklenecek Proje Konuları:

a) Hayvansal üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;
1) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği: 
- Süt sığırcılığı 
- Besicilik 
- Manda yetiştiriciliği 
2) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği: 
- Keçi yetiştiriciliği ve besiciliği 
- Koyun yetiştiriciliği ve besiciliği 
3) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi 
4) Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi 
5) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı 

b) Maksimum üretim kapasitesi 29 ton/yılı aşmaması koşuluyla su ürünleri üretimine yönelik destekleme projeleri kapsamında; 
1) Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapya, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri 
2) Midye ve kara salyangozu entansif üretim tesisi 

c) Bitkisel üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında; 
1) Kapama meyve bahçesi tesisi 
2) Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği 
3) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği 4) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı 
4) Çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği,
5) Ormancılık projeleri 
6) Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri 
7) Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri 
8) Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler 

ç) Yöresel ürün ve coğrafi işaretli ürün üretimine yönelik projeler 

d) a, b, c ve ç maddelerinde belirtilen ve üretimi yapılan konulara ait işlenme, paketlenme ve depolanmaya yönelik proje konularını kapsar. 

Başvuru yapacak kişilerde aranan şartlar
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olmak, bu bölümlerin dışındaki başvurular kabul edilmeyecektir.
c) Proje uygulanacak kırsal alanda yaşayacağını ve proje uygulama, kontrol ve izleme süresince de projeyi sürdüreceğini taahhüt etmek,
ç)Hibe sözleşmesinin imzalanması aşamasında çalışan veya vergi mükellefi olmamak ve bu haklarından feragat etmek ayrıca proje uygulama, kontrol ve izleme süresince SGK’lı çalışan veya vergi mükellefi olmayacağını taahhüt etmek.
d) Bakanlığın aynı konudaki diğer hibe programlarından yararlanmamış olmak, 
e) Uzman Eller Projesi kapsamında verilen hibe desteklemesinden daha önce yararlanmamış olmak.

Başvuru Yeri ve Zamanı 
Başvurular, e-devlet girişi ile Bakanlık tarafından hazırlanan sistem üzerinden istenen bilgi girişi ve belgelerin yüklenmesi ile yapılır. Başvurular 14/1/2022 tarihinde başlar, 28/2/2022 tarihinde saat 23.59’da sona erer.

Hibe Desteği Miktarı 
Tebliğ ve rehber hükümlerine göre başvurusu kabul edilip hibe sözleşmesi imzalayarak, projlerini uygulayan ve belirlenen şartları yerine getiren hak sahibine 100.000 (yüz bin) TL’ye kadar hibe ödemesi yapılır. Proje bütçesi KDV hariç hazırlanır.

Hibe Sözleşmesi ve Uygulama Zamanı 
Projelerin 2022 yılı son tamamlanma tarihi 30/11/2022’dir. 
Asıl ve yedek listelerden hibe sözleşmesi imzalayan başvuru sahiplerinin projelerinin tamamlanması için belirlenen süreler verilen ek süreler dahil son tamamlanma tarihini geçemez. Yedek listeden hibe sözleşmesi imzalamaya davet edilen başvuru sahiplerinin bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. 
Hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan asıl listede yer alan başvuru sahibi ile listelerin askıda kalma süresinin bitiminden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde sözleşme imzalanır. Askı tebligat yerine geçer, başvuru sahibine ayrıca tebligat yapılmaz. Tebliğin 15 inci maddesinde yer alan hibe başvurusunun reddedilme nedenlerinden herhangi birinin tespit edilmesi halinde söz konusu başvuru sahipleri ile hibe sözleşmesi imzalanmaz. Konuyla ilgili detaylı bilgi https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Duyuru/433/Kirsal-Kalkinmada-Uzman-Eller-Projeleri-Basvurulari-Basliyor adresi ile https://malatya.tarimorman.gov.tr adresinden temin edilebilir.


                   
   
Tahir MACİT
İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü 
 

Bakmadan Geçme