Güzel İşlere İmza Atmak İçin Adayım

Baro Başkan Adayı Avukat Soner DEMİRCİ 'den Çok Özel Açıklamalar


Baro Başkan Adayı Avukat Soner DEMİRCİ ’den Çok Özel Açıklamalar:

“Güzel İşlere İmza Atmak İçin Adayım”

Malatya Baro’ su seçime gidiyor. Seçime sayılı günler kala Baro Başkan Adayı Av. Soner DEMİRCİ ile adaylığı hakkında söyleşi gerçekleştirdik. 1997 yılından beri avukatlık yapan DEMİRCİ adalet ve yargı hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Baro başkanı seçilerse ne gibi değişiklikler getireceğinden bahsetti, yenilikçi bir başkan olacağının da sinyalini verdi. 7 Ekim’de gerçekleştirilecek olan seçimde bir önceki yönetimden bayrağı teslim aldıktan sonra yeni fikirlerle, güzel işlere imza atacağını söyledi. Av. Soner DEMİRCİ ile gerçekleştirdiğimiz bu güzel söyleşiyi siz değerli okurlarımız için haber yaptık. 

“Sanattan Hiçbir Zaman Kopmadım”

Kendinizi tanıtır mısınız?

1970 yılında Malatya’da doğdum.İlk ve orta öğrenimimi Malatya’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım mezun olduktan hemen sonra askerliğimi yedek subay olarak ifa ettim ve 1997 yılında Malatya Barosu’na kaydolarak serbest avukatlık yapmaya başladım. Evliyim, üniversitede okuyan bir kızım ve lise öğrencisi olan bir oğlum bulunmaktadır. Kurumsal yapıya önem veren bir bakışla uzun yıllardır bankacılık ve ticari işletme hukuku alanında arkadaşlarım Av. Ömer Faruk Tamer ve Av. Oktay Yılmazer ile birlikte hizmet vermekteyiz.  Malatya Emlak Müşavirleri Derneği’nin Malatya Emlak Komisyoncuları Odası’na dönüşmesi sürecinde emek ve katkılarım bulunmaktadır. Oda olma sürecinden sonra oda üyelerinin hizmet kalitesini artırmak ve eğitim sonunda sertifika verilmek amacıyla Oda ve Halk Eğitim Merkezi’nin müştereken tertip ettiği dönemsel eğitim organizasyonlarında temel hukuk ve sözleşme hukuku konularında eğitim verdim. Meslek içi eğitimlerin yanında ulusal bazda Avrupa Birliği Proje Eğitimi aldım ve nitelikli hukuk çalışanlarına yönelik olarak bir proje oluşturdum.  En önemli iletişim ve diyalog yöntemlerinden biri olarak gördüğüm sanattan hiçbir zaman kopmadım. Avukatlık mesleğimi ifa ederken de bir sanatçı dikkat ve titizliği ile davranmaya azami gayret gösterdim. Amatör düzeyde resim / karikatür ve müzik çalışmalarım bulunmakta olup İnönü Üniversitesi hemşireleri anı kitaplarını resimledim. 2004 yılından bu yana Malatya Beşiktaşlılar Derneği yönetim kurulu üyesiyim. Amatör seviyede bisiklet sporu yapmaktayım.

“Avukatın İç Sesini Yüksek Sesle Duyurmak İstiyorum”

Neden Malatya Baro Başkanlığı’na aday oldunuz, seçilirseniz nasıl bir baro başkanı olacaksınız ve avukatların hangi sorunlarına hangi çözümleri getireceksiniz?

Baro başkanının saygınlığı elbette önemliancak baronun saygınlığı ancak ve ancak mensuplarının saygınlığı ile mümkün olup, avukatın saygınlığı artırılmadan etkin bir baro oluşturulması mümkün değildir.  Avukatın saygınlığını artırabilmek için, hukukla anılan, hukukun üstünlüğünden ödün vermeyen, dik duran, klasik anlayıştan kurtulmuş yeni bakış ve fikirlere ihtiyaç duyan onurlu makamın en doğru biçimde temsili için, kurumsal kimlik için, adalete kolay erişim için, avukatın iç sesini yüksek sesle duyurabilmek için, her biri layığı ile başkanlık yapabilmeye ehil yüzlerce avukat arkadaşımız olduğu halde aynı yüzlerin aynı isimlerin tekrar tekrar aday olmasını kabullenemediğim için, genel kurulun seçeceği isimlere alternatif oluşturmak için, yeni yüzlere yeni heyecanlara yeni dokunuşlara ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için, değişim için, uzun yönetimlerle tesis edilen statükonun sona ermesi için, katılımcılık,güç birliği ve paylaşmak gibi unuttuğumuz kelimelerin anlamlarını yeniden hatırlatmak için, dava alma usullerindeki haksızlıkları ortaya koymak, otokontrol sisteminin nasıl çalıştığını göstermek, hesap sormak ve hesap vermek için, çözüm için, durağanlaşan yapı, beklentilerin ve heyecanın azalması sebebiyle aza kanaat getiren meslektaşlarımıza çok daha iyi hizmet verebilmek için, ifade özgürlüğü için, kadın ve çocuk hakları için, sadece insan hakları değil, zulme uğrayan hayvan hakları savunuculuğu için, sosyal projeleri ve sportif faaliyetleri artırmak için, kurum hafızasını genç nesle iletebilmek adına yaşlı ve genç meslektaşlarımızı kaynaştırmak için, teknolojik yenilikleri kazandırmak için, günü geldiği için, geriden gelen arkadaşlarımın önünü açabilmek için, iki dönemden fazla aday olmayı hiçbir meslektaşımın kabul etmediğini göstermek için adayım ve söze talibim…

Bir bayrak yarışı olarak izah edilebilecek süreçte bayrağı teslim aldıktan sonra yeni fikirlerle, güzel işlere imza atacağımızı, bugüne kadar yapılan güzel işler için önceki başkanlarımıza ve yönetimlerine teşekkür ederek haklarını teslim edeceğimizi, onların bilgi ve birikimlerinden her zaman istifade edeceğimizi, önceden yapılan güzel işlerin devam ettirileceğini, taahhüt ediyoruz.

“Ben Değil Biz Olacağız”

Seçilmeniz halinde hayata geçirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?

Doğru temsil ile sadece başkanın değil, hukukçu kimliği ile her avukatın saygınlaşması için çalışılacak, avukatlık mesleğinin hak ettiği saygınlığın kurumsal nitelikte tesis edilmesi, avukatlık fiilini icra eden meslektaşlarımızın meslek onurunun güçlü biçimde korunması ve kanunla avukata tanınan hakların özgürce kullanılabilmesi için seferber olunacaktır.


Baro kurumsal kimliği çağdaş ve dinamik bir yapıya kavuşturulacak, Atatürk ilke ve inkılâplarından ayrılmadan çalışılacaktır.


Yeni adliye binamızın yeri ve yapımı hususu ile ilimizde de istinaf mahkemesi kurulması hususlarında takipçi olunacaktır.


Mevcut ve muhtemel sorunlar, herhangi bir mazerete sığınmadan, sadece ekibimizle değil, çözüm ortağı olmak isteyen tüm meslektaşlarımızın verdiği itici güç ve katılımcı yönetim anlayışı ile birlikte sonuçlandırılacaktır.


Hiçbir avukat ötekileştirmeden mesleki ve kurumsal kimlik paydasında bir duruş sergilenecek ve demokrasi kültüründen ödün verilmeyecektir.


Hak ve yetkilerin etkin biçimde kullanıldığı, kaynaklarını doğru yerde ve verimli olarak kullanan hesap veren ve hesap soran bir yönetim sergilenecektir.


Meslek mensuplarımızla sınırlı kalmadan insanımızın karşılaştığı ve karşılaşacağı hak ihlallerinin ve adaletsizliklerin üzerine gidilecek bu yolda her türlü hukuki yardım da karşılıksız olarak sağlanacaktır. Başta çocuklar ve kadınlarımız olmak üzere, tüm insanlarımızın adalet ihtiyacı için baro adına “biz buradayız” denilecektir.


Mevcut sorunların çözümü için kurumlar arası diyaloglar müşterek organizasyonlarla artırılacak, kurumlar arası kaynaşma sağlanacaktır.


CMK ve adli yardım atamaları için kıdemsiz avukatlara sayısal öncelik tanıyacak şekilde programlama yapılacaktır. Atama ve ödeme listesi web sayfamızda paylaşılacaktır.


Üniversitemizin hukuk fakültesi ile işbirliği sağlanarak mesleki eğitim sayıları artırılacak öğrencilerin adliye ile tanışmaları sağlanarak meslek öncesi saygınlık, sempati ve farkındalıklar oluşturulacaktır.  Üniversitede lisansüstü eğitimi almak isteyen mensuplarımıza yönelik eğitim grupları oluşturulacaktır.


Meslekte iz bırakmış mensuplarımızın misafir edildiği kariyer günleri yapılacaktır,


Stajyer eğitimlerine önem verilecek haftalık zorunlu eğitimler planlanacaktır.


Avukatlar (ve stajyerler) arasındaki iletişimin artırılması ve güncel bilgilerin yaygınlaştırılması için, yönetim faaliyetlerin, yapılan / yapılacak işlerin komisyon çalışmalarının her türlü hukuk, mevzuat haberleri yanında pratik bilgilerin derlendiği bültenler hazırlanacak ve web sitesinde yayınlanacak bültenler avukatların mail adreslerine gönderilecektir.


Yapılacak konferans, panel ve etkinlikler için youtube yayını yapılacaktır.


Farkındalık ve kamuoyu oluşturabilmek için Baronun sosyal medyayı kurumsal anlamda nitelikli ve etkin olarak kullanması sağlanacaktır.


UYAP Avukat Portalı üzerinden yapılamayan Tapu Bilgi Sistemi, Kayıtlı Adres Sistemi, Merkezi Nüfus Sistemi, İmar Bilgi Sistemi, Tramer vs. gibi sorgulamaların yapılabilmesi için ısrarlı ve kararlı bir biçimde ilgili kurumlarla çözüm odaklı girişimler yapılacaktır.


Web sitesi akıllı telefon uygulamasına dönüştürülecek, Adalet Bakanlığı ile yapılacak bir protokol ile UYAP entegresi sağlanacaktır.


Avukat, duruşma çağrısı dâhil her türlü talep, şikâyet, duyuru üyesine bildirim yapan bu uygulama havuzunda görülebilecektir.

Acil durumlar için uygulama bünyesinde S.O.S. butonu oluşturulacak, avukat hakları komisyonu üyeleri yanında tüm avukatların ilgisi çekilmek suretiyle “bilme” ve “birlikte hareket edebilme” gücü tesis edilecektir.

Yine uygulama içinde oluşturulacak “demokratik forum köşesi” ile uygulamacılar (avukat, hâkim – savcı, adliye personeli, kolluk vs.) hakkındaki olumlu / olumsuz her türlü konu tartışmaya açılacak ve “avukatın iç sesi” olan bu köşeye kesinlikle müdahale edilmeyecektir. Bu köşenin avukatların ihtiyaç duyabileceği haciz, duruşma, talimat, dosya inceleme gibi konularda destek alıp / vereceği bir mesleki yardımlaşma platformu niteliği de olacaktır.


Baro çağrı merkezi kurularak avukatın her türlü şikâyet, görüş, öneri ve talepleri (7/24) saat ve mesai sınırı olmadan, sadece telefonla ve herhangi bir dilekçe verme yükümü aranmadan alınacak ve Baro Yönetim Kurulu ve bağlı komisyonlarda değerlendirilerek süreç hakkında bilgilendirme yapılacaktır.


Duruşma bekleme sorunları, “mahkeme” mazeretleri, icradaki keyfiliklerin takipçisi olunacak, bu ve benzer hususlarda tutulan tutanaklar klase edilecek birer suretleri de adalet komisyonuna ve başsavcılığa teslim edilecektir.
Gençlik Meclisi kurulacak, genç meslektaşlarımızın sorunları ve kendi çözüm önerileri de alınarak sorunların kaynaktan tespiti ve çözümü sağlanacaktır.


Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler artırılacak, sadece futbol turnuvaları ile yetinilmeyerek talep edilen çeşitli spor dallarında yarışmacı takımlar oluşturulacak ve müsabakalara iştirak edilecektir.  Turnuvalara yaşı ilerlemiş avukatların da entegre edilebilmesi sağlanacaktır.


Doğa sporlarından hoşlanan meslektaşlarımız için etkinlikler düzenlenecek, bisiklet turları tertip edilecektir.


Yabancı dil, bilgisayar, satranç, yüzme, folklor / dans, müzik,  resim, fotoğrafçılık, yemek, pastacılık vs. gibi ekseriyetle talep edilen konularda eğitim kursları açılacak, özellikle bayan meslektaşlarımızın kapkaç – taciz vs. gibi eylemlerden korunmaları için savunma / karşı koyma / bilinçlendirme eğitimleri verilecektir.


Tecrübeli meslektaşlarımızın kurum hafızasını genç nesle iletebilmesi, yaşlı ve genç meslektaşlarımızın kaynaşması için organizasyonlar, turlar, dinletiler düzenlenecek, aynı amaçla her ay “kuru fasulye günleri” yapılacaktır.


Sigarayı bırakamayan meslektaşlarımıza yardımcı olabilmek için terapi seansları düzenlenecektir.


Kablosuz internet erişimi alan olarak yaygınlaştırılacak, akıllı telefonlardan doğrudan çıktı alınabilen kablosuz yazıcı donanımı kurulacaktır.


Avukat bürolarında nitelikli personel istihdam edilebilmesi için Avukat Kâtipleri Derneği ile koordinasyon sağlanarak eğitim almış sertifikalı personel yetiştirilmesi sağlanacak, mevcut personellere yönelik belli periyotlarla eğitim seminerleri verilerek başardığı hukuk programları için sertifika verilecektir.


Baro bünyesinde avukat kâtipleri sicili tutulacak ve personel ihtiyacı duyan avukatların erişebileceği bir personel havuzu oluşturulacaktır.


Komisyon sayıları ve çalışmaları artırılacak, yetkileri artırılacak olan komisyonlar için aktif ve nitelikli görevlendirmeler yapılacaktır.


Anlaşmalı kurum / kuruluş sayıları artırılacak yararlanmak için Avukatlık Kimlik Kartı yeterli olacaktır.


Başsavcılık ve cezaevi idaresi ile hareket edilerek cezaevinde bir avukat bekleme yeri oluşturulacak bekleyen meslektaşlarımız için ikramlar olacaktır.


Diyet yapan meslektaşlarımız unutulmayacak, baromuzdaki ikramlara ek olarak sağlıklı ikramlar da sunulacaktır.


Avukatların otopark sorunu çözülecektir.


Şehrin merkezinde akşamları ve hafta sonları da kaliteli hizmet alınabilecek kalıcı nitelikte bir sosyal tesis kazandırılacak, yemek, kafe ve eğlence hizmetleri yanında ihtiyaca göre kreş uygulaması getirilecektir.


“Geciken Adalet, Adalet Değildir

Adalet ve yargı hakkında düşünceleriniz nelerdir, yeni adli yargı yılı ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi, haklı ile haksızın ayırt edilmesidir.  Temel anlamda hukuk kurallarına uygunluk olarak da izah edilebilir ise de ahlak ve din gibi toplum kurallarından ayrı da düşünülemez. Kutsal kitapların hepsinde adalete ve adil olmaya ilişkin bölümler bulunduğu gibi düşünürlerce de en yüce erdemlerden birisi olarak tarif edilmiştir. Her ne kadar özünde eşitlik bulunsa da her eşitliğin adalet için yeterli olmadığı da aşikârdır. Hukuk düzeni birçok parametreyi dikkate alarak herkes için en adil olanı uygulamak suretiyle adaletli olabilir. Adalet, sosyal anlamda da hissedilmeli ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerin dağılımındaki dengesizlikler giderilmelidir. Türk filozofu Farabi’ye göre adalet, hak-liyakat-pay ilkelerine dayanmaktadır. Adaletin mevcut olduğundan bahsetmek için bu dengenin bozulmaması gerekmektedir. Yine korku ikliminin hâkim olduğu, herkesin herkesten korktuğu bir toplumda da gerçek bir adaletten bahsedilemeyecektir.

“Adalet mülkün temelidir” sözü ile Hz. Ömer (R.A.) adalet olmaz ise devletin de olmayacağına işaret etmiş olup, peygamber efendimiz Hz. Muhammed ( S.A.V.)’de hadis – i şerifinde “Bir günlük adalet altmış yıllık ibadetten faziletlidir” demek suretiyle adaletin önemine dikkat çekmiştir. 

“İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır” diyen Victor Hugo ise adil olmanın düşünüldüğü kadar kolay olmadığını söylemiştir.

Yargı sistemimizin zaten var olan sorunları son dönemde ülkemizin yaşadığı darbe kalkışması ve sonrasında yaşanan diplomatik sorunlar sebebiyle katlanarak artmış olup, sistemin yeniden oturabilmesi için tüm uygulayıcıların sabır ve iyi niyetle, yardımlaşarak hareket etmek suretiyle hoş görüyle davranması, tahammül edebilmeyi sindirmesi gerekmektedir. 

Adli tatil sebebi ile dinlenme sürecini bitiren yargı, yeni adli yıla başlamış olup, meslektaşlarımın ve tüm yargı ailesinin adli yılını tebrik ediyor, şevk ve heyecanla başlanan adli yılın başta yargı camiamız olmak üzere, milletimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Adli yılın, toplumda adalete olan güven duygusunun arttığı bir yıl olmasını temenni ediyor, "Geciken adalet, adalet değildir" atasözümüzden hareketle yargı teşkilatındaki tüm sorunların mümkün olan en kısa zamanda çözüleceği bir yıl olmasını temenni ediyorum. Haber& Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme