Gül Budama Zamanı

Bahçede veya saksıda yetiştirilen en çok tercih edilen peyzaj bitkisi olan Gül'ün buda zamanı geldi.

Bahçede veya saksıda yetiştirilen en çok tercih edilen peyzaj bitkisi olan Gül’ün buda zamanı geldi. Gül Budaması yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve püf noktalarını Çiftçi Ramazan Burak’tan dinledik.

Havaların ısınması ve bahar mevsimin gelmesiyle birlikte güllerin daha iyi gelişmesi için budama zamanı başladı. Güllerde budamanın dört ana nedeni olduğunu söyleyen Çiftçi Ramazan Burak,” Gül budaması yapılırken Gençleştirme, verimi arttırma, kaliteyi arttırma ve form verme amaçlanır.” dedi.
Öncelikle gül fidanı alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Burak,” Gül fidelerinizi güvenli bir seradan almaya özen gösterin. Satın alınan fidanda, aşılanan bölgenin üzerinden çıkan en az 4 adet sağlıklı dal bulunmalıdır. Bitkinin yaprakları canlı ve lekesiz olmalıdır. İçinde bulunduğu saksı otlarla dolu olmamalıdır. Köklerinin saksının altından saçaklanarak çok fazla çıkmış olmamasına dikkat edilmesi gerekir.” ifadelerine yer verdi.
Budamanın neden gerekli olduğundan bahseden Burak,” Budanmamış gülün çiçekleri küçük ve kalitesiz çıkmaya başlar. Zarar gören, kurumuş, verimsiz dalların çıkartılması ve sağlam dalların çiçeklenmesi için bırakılması gerekir. Bu şekilde güller daha sağlıklı ve kuvvetli çiçeklenirler. Bitkinin içerisine daha fazla hava nüfuz eder. Güllerde budamanın dört ana nedeni vardır. Gençleştirme, verimi arttırma, kaliteyi arttırma, form verme. Bahçenizdeki güller için en uygun budama zamanı, güllerin dinlenmeye bırakıldığı sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Bu dönemde gül bitkisinin yaprakları azalır, çiçeklenmesi durur ve budanmaya uygun olur.” sözlerini kullandı.
Gül fidesinin budama işlemi yapılırken 3 farklı budamanın olduğunu söyleyen Burak,” Bahçe gülleri üç temel şekilde budanır. Bunlar sert, orta ve hafif olarak sınıflandırılabilir. Sert Budama, zayıf bitkileri hızlı ve kuvvetli geliştirmek için uygulanır. Bunun sonucunda az sayıda ancak kuvvetli ve gösterişli çiçekler oluşur. Fazla olan dallar çıkarılır ve bitki 1 5- 25 cm boyda üç dört sürgün kalacak şekilde budanır. Orta budama, bahçe gülü için uygun olan bir budama yöntemidir. Bitki üzerinde 5 -10 adet sürgün bırakılır ve bitkinin yerden yüksekliği 45– 60 cm olacak şekilde budanır. Sert budamaya nazaran sayıca daha çok ancak daha küçük çiçekler meydana gelir. Hafif budama ise genellikle kısa saplı güllerde uygulanır. Dikimden sonraki ilk yılda uygulanması tavsiye edilir. Tek yıllık sürgünler sadece uzunluğunun üçte biri kadar kesilir.” dedi.
Budamanın püf noktalarını paylaşan Burak,” Ölü ya da hasar gören hastalıklı, kuru sürgünler bitki üzerinde bırakılmamalıdır. Bitkinin orta kısmında daha fazla ışık ve hava girmesi için, ortada bulunan dallar çıkartılmalı ve açık bir vazo şekli oluşturularak hastalıkları önleme açısından önlem alınmalıdır. Yaşlı olan bir dalın ucunda en fazla iki adet tek yıllık sürgün bırakılarak budanmalıdır ve yaşlı kısım birleşme yerinden tırnak bırakılmadan kesilmelidir. Geri kalan sürgünlerden 2/3ü azaltılarak, birbirine gölge yapan, birbiriyle rekabet içinde olan dallardan biri alınmalıdır. Bırakılan dal ve sürgünlerin birbiriyle karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir. Dışa bakan bir yaprak düğümünün hemen üstünde kesmeler yapılmalı, kışın soğuktan zarar gören dallar ise sağlıklı dokunun bulunduğu noktanın birkaç cm altından kesilmelidir. Kesilen tüm yaprakların ve sürgünlerin toprakta bırakılmayıp çöpe atılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme