Girişimciler İçin Ücret Ve Yan Haklar Araştırması'nın İkincisi Başlıyor

Türkiye'nin girişimcilik alanında köklü kurumlarından Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon'un ortak yürüttüğü girişimci şirketlere özel ücret ve yan haklar

Türkiye’nin girişimcilik alanında köklü kurumlarından Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü girişimci şirketlere özel ücret ve yan haklar araştırmasının ikinci raporu için çalışmalar başladı. Rapora da yer almak isteyen girişimciler https://talentmelon.com/salary-surveysayfası üzerinden katılım sağlayabiliyorlar.


Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve 2020 başında açıklanan araştırma da farklı ölçeklerde 19 girişimci şirket katılmış, 1.000’den fazla çalışan için veri sağlamıştı. Alotech, Foriba, Mutlubiev, Scotty ve SmartMessage gibi şirketlerin katıldığı çalışmada ilgi çekici sonuçlar çıkmıştı:


En yüksek maaşlar yazılım alanında

2020 araştırmasının sonuçlarına göre aynı deneyimlere sahip roller arasında en yüksek maaşı alan pozisyonlar sırasıyla Yazılım, Müşteri Başarısı (Customer Success) ve Satış alanlarında yer aldı.


Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri

Girişimleri, yetenek savaşında cazibe merkezi haline getiren ve çalışan bağlılığını artırmayı sağlayan en önemli konular arasında uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri uygulamaları oldu. 2020 başında haftada en az 1 gün evden çalışma imkanını girişimlerin %47’sinde sağlanırken, haftanın neredeyse tamamında evden çalışmayı yan hak olarak sunan az sayıda da olsa girişim vardı.


Kadınların maaşı erkeklerden daha düşük

Araştırmanın dikkat çeken bölümlerinden biri de cinsiyete göre maaşların durumunu gösteriyor. Ortaya çıkan sonuçlara göre tüm rollerin %65'inde; kadın çalışan maaş ortalaması, erkek çalışan maaş ortalamasından %25 daha düşük kalmış durumda. Aynı departman ve düzeydeki rollerin %35'inde kadın çalışanların maaş ortalaması erkeklerin maaş ortalamasından %12 daha yüksek.


Günlük yemek ücreti ortalama 25TL

Girişimlerin neredeyse tamamı çalışanlarına yemek kartı sunuyor. 2020 için belirlenen vergiden muaf yemek miktarı 23 TL olmasına rağmen, girişimlerin ortalama günlük yemek ücreti 25 TL. Şirketlerin %23’ü bu ortalamanın üzerinde 27-30 TL arasında günlük ücret ödüyorlar.


Özel sağlık sigortası da sunuluyor

Özel sağlık sigortası planlarına bakıldığında, katılan şirketlerin %68’i tamamlayıcı sigorta ya da özel sağlık sigortası sunuyor. Özel sağlık sigortası sunmak için en az iki aylık bekleme süresi, sigorta yan hakkı sağlayan şirketlerin yarısından fazlasında var.


NEDEN ÖNEMLİ?


Bu yılki çalışma, değişen pazar dinamiklerini analiz ederek Start Up ve scaleup kurucularına ücret zammı ve yan haklar stratejilerine ışık tutmayı hedefliyor. Pandemi döneminin özellikle girişimcilere üstesinden gelmeleri gereken büyük ve küçük pek çok zorluğu beraberinde getirdiği biliniyor. Araştırma sonuçlarının hem girişimcilere ve yatırımcılara genel bir rehber olması, hem de bir önceki sene ile bir karşılaştırma sunarak pandemi döneminin etkilerini gözlemleme şansını yakalamayı amaçlıyor.


KİMLER KATILABİLİR?

Çalışmaya sektör bağımsız her girişim katılabiliyor. Yeni çalışmaya https://talentmelon.com/salary-survey adresi üzerinden katılım sağlanabiliyor. Son başvuru tarihi ise 29 Ağustosolarak belirlendi.

###

Endeavor Hakkında

Merkezi New York’ta olan, etkin girişimcileri destekleyen ve 33 ülkede faaliyet gösteren Endeavor Derneği, Türkiye’de 2006 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyeleri ve mentörlerinin desteğiyle büyüme aşamasındaki ScaleUp şirketleri tespit ederek büyümelerine ivme kazandırmaktadır. Tüm dünyadan 1700’den fazla girişimci ve 3200’den fazla mentörü ağında bulunduran Endeavor’ın, Türkiye’den seçilen 68 şirketi arasında Yemeksepeti, Insider, Gram Games ve son dönemde exit yapmış olan Peak Games, iyzico ve Foriba gibi başarılı şirketler bulunuyor. Detaylar için www.endeavor.org.tr'yi ziyaret edebilirsiniz.


Talentmelon Hakkında

2018 yılından bu yana, girişimcileri, İnsan ve Kültür konularında destekleyen, danışmanlık hizmetleri şirketidir. Hizmet alanları arasında İK sistem ve süreçlerinin kurulması, şirket kültürü ile ilgili faaliyetler, ücret ve performans süreçleri tasarımı ve uygulanması, işe alım süreçleri ve sistemlerini kurma, işveren markası olma sürecinde destekleyici faaliyetler, liderlik eğitimleri vardır. Detaylar için: www.talentmelon.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

Bakmadan Geçme