Genç Erkeklerde Jinekomasti Ameliyatına Talep Artıyor

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Demiroğlu Yakut konu hakkında bilgiler verdi.

Jinekomasti, erkeklerde kadın tipi meme büyümesine verilen isimdir. Özellikle genç erkekler, meme büyüklüğünden oldukça rahatsız oluyorlar. Dar ve ince kıyafetler giyince belirgin olan meme görünümü nedeniyle, istedikleri kıyafetleri giyememek, denize havuza rahatça girememek bu kişileri sosyal ve psikolojik olarak oldukça kötü etkiliyor. Jinekomasti ameliyatı istemiyle bize başvuran hastaların büyük çoğunluğunu 20 li yaşların başındaki üniversite öğrencisi genç erkekler oluşturmakta. Yaza fit bir görünümle girmek isteyen erkekler genelde jinekomasti operasyonu için bahar aylarını tercih ediyorlar.

Jinekomasti, çeşitli hormonal bozukluklara, ilaç kullanımına bağlı olabildiği gibi çoğunlukla saptanabilen bir nedeni yoktur. Bize jinekomasti operasyonu talebiyle başvuran hastalarımızın çoğunun öyküsünden, ergenlik dönemini kilolu geçirip sonradan kilo verdiğini ancak meme büyüklüğünde gerileme olmadığını öğrenmekteyiz. Bunun nedeni yağ dokudan salgılanan östrojenin, ergenlik döneminde kadın tipi meme büyümesine neden olmasıdır. Aynı zamanda ergenlik döneminde tavuk eti gibi hormon(östrojen) içeren gıdaların fazla tüketimi de jinekomastiye neden olabilir. Bize başvuran hastalar sıklıkla meme büyüklüğünü azaltmak için spora başvurmuş ancak yanıt alamamış oluyor. Çünkü göğüs kasını sporla çalıştırmak, memedeki yağ ve meme dokusunun erimesini sağlayamaz.

Jinekomasti şikayetiyle başvuran hasta, öncelikle meme muayenesi ile değerlendirilir. Memedeki fazlalık, yağ dokusu veya meme dokusu olabilir , bazen de hem yağ dokusu hem meme dokusu fazlalığı beraber olmaktadır. Muayenede meme bezi fazlalığı olan hastalarda operasyon öncesi meme ultrasonografisi tetkiki ile değerlendirme, yol gösterici olmaktadır. Eğer meme bezlerinde aşırı büyüme mevcutsa altta yatan bir hormonal bozukluk olup olmadığı kan tetkikleri ile araştırılır. Kan tetkiklerinde hormonal bozukluk saptanırsa hasta endokrinoji bölümüne yönlendirilir. Hormon tetkikleri normal olan hastalara ise ameliyat planlanır.

Ameliyatta kapalı ve açık olarak tanımlanan teknikler bulunmaktadır. Yapılacak ameliyat tekniğine, memenin büyüklüğüne, kıvamına ve deri sarkması olup olmamasına göre karar verilir. Kapalı teknik dediğimiz liposuction, yağ doku içeriği daha fazla olan memelerde daha uygun olmakla birlikte günümüzde liposuction cihazlarındaki gelişmelerle beraber bir miktar meme bezi de bu teknikle alınabilmektedir. Ultrason yardımlı liposuction dediğimiz vaser liposuction tekniği, jinekomasti ameliyatında bize büyük kolaylık ve fayda sağlamaktadır. Vaser liposuction sayesinde jinekomasti ameliyatlarının çok büyük bir kısmını hiçbir kesi olmadan sadece küçük deliklerden özel kanüllerle girerek yağ dokusu ve meme dokusunu ultrason enerjisi ile eritip sonra negatif basınçla çekerek gerçekleştirebilmekteyiz. Vaser liposuctionın bir diğer artısı da meme büyümesi nedeniyle bollaşmış olan meme derisinde sıkılaşmayı tetikleyerek derinin yeni meme şekline uyum sağlamasını kolaylaştırması ve daha iyi bir estetik sonuç vermesidir.

Meme bezi yoğunluğu çok fazla olan memelerde ise liposuctiona ilaveten meme halkası altından yapılan küçük bir kesi ile girilerek fazla meme dokusu çıkartılabilmektedir.

Obezite ameliyatları ya da başka nedenlere bağlı olarak fazla kilo verme sonrası memelerde aşırı

deri sarkması ile beraber ileri derecede jinekomasti mevcut olan erkek hastalarda ise kadınlarda yapılan meme küçültme ameliyatına benzer bir teknikle fazla deri ve meme dokusunun kesilerek çıkarılması gerekmekte ve buna bağlı olarak bir miktar iz kalmaktadır.

Vaser liposuction ile jinekomasti ameliyatı, genel anestezi ile yapılan 1 saatlik bir ameliyattır. Hastalar, genellikle aynı gün içerisinde taburcu olmaktadır. Günlük yaşama dönüş hızlıdır. Hastaların ameliyattan sonra 1 ay süre ile özel bir korse giymeleri gerekmektedir.

Jinekomasti düzeltilmesi operasyonu hasta memnuniyeti çok yüksek olan bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında istedikleri kıyafetleri giyebilen, rahatsız olmadan denize girebilen erkek hastalarımız, psikolojik ve sosyal açıdan çok rahatlamakta ve özgüvenleri yerine gelmektedir.

Bakmadan Geçme