Fenerbahçe- Galatasaray 1-3

Fenerbahçe- Galatasaray 1-3

Süper Lig Cemil Usta Sezonu 23. haftasının ev sahipliği yaptığı kıtalar arası derbide Fenerbahçe'ye konuk olan Galatasaray, 90 dakikanın sonunda 1-3'lik skorla Kadıköy'deki 21 senelik hasrete son vererek galibiyete uzandı ve 3 puanı hanesine yazdırmayı başardı.

 

Maçtan notlar

 

Sarı-kırmızılı takımın, geçen hafta BtcTurk Yeni Malatyaspor ile oynadığı maçta sakatlık geçiren Mario Lemina kadroda yer almazken, Şener Özbayraklı, Emre Akbaba ve Adem Büyük ise yedeğe çekildi.

 

Teknik direktör Fatih Terim, bu futbolcuların yerine derbide cezası biten Mariano Filho, sakatlığı geçen Marcelo Saracchi ile Younes Belhanda ve Radamel Falcao'yu ilk 11'de sahaya sürdü.

 

Galatasaray, derbiye Fernando Muslera, Mariano Filho, Ryan Donk, Marcao, Marcelo Saracchi, Jean Michael Seri, Ömer Bayram, Sofiane Feghouli, Younes Belhanda, Henry Onyekuru ve Radamel Falcao ile başladı.

 

Sarı-kırmızılı takımın yedek kulübesinde ise Şener Özbayraklı, Emre Akbaba ve Adem Büyük'ün yanı sıra Okan Kocuk, Ahmet Çalık, Selçuk İnan, Martin Linnes, Jimmy Durmaz, Florin Andone ve Taylan Antalyalı yer aldı.

 

Emre ve Adem yedeğe çekildi

 

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in Fenerbahçe derbisinin ilk 11'inde yaptığı 2 değişiklik dikkati çekti.

 

Tecrübeli teknik adam, son haftaların formda isimleri Emre Akbaba ve Adem Büyük'e derbide ilk 11'de görev vermedi.

 

Fatih Terim, Fenerbahçe karşısında bu futbolcuların yerine performansı tartışılan Younes Belhanda ile yıldız futbolcu Radamel Falcao'yu tercih etti.

 

Radamel Falcao, yaşadığı sakatlık sonrası ligde 3 maç aradan sonra ilk 11'de sahaya çıktı.

 

Galatasaray yönetimi statta

 

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz ve yönetim kurulu üyeleri de derbiyi Ülker Stadı'nda takip etti.

 

Mustafa Cengiz ve yöneticileri, statta Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri Burak Kızılhan karşıladı.

 

Derbinin başlamasına kısa süre kala geniş güvenlik önlemleri altında stada gelen Cengiz ve sarı-kırmızılı yöneticileri karşılayan Kızılhan'a, sarı-lacivertli kulübün yönetim kurulu üyesi Simla Türker Bayazıt da eşlik etti.

 

Öte yandan yaklaşık iki bin Galatasaray taraftarı da kendilerine ayrılan tribünde maçı takip ederek, takımlarını destekledi.

 

Yanal'dan kadroda iki değişiklik

 

Sarı-lacivertli takımın teknik direktörü Ersun Yanal, geçen hafta MKE Ankaragücü'ne 2-1 yenildikleri maçın 11'inden biri zorunlu iki değişikliğe gitti.

 

Fenerbahçe'de, Deniz Türüç ile sarı kart cezalısı olan Luis Gustavo'nun yerine Hasan Ali Kaldırım ile Tolgay Arslan forma giydi. Yanal, kalede Altay Bayındır'a görev verdi. Savunma dörtlüsünü Mauricio Isla, Serdar Aziz, Jailson ve Hasan Ali Kaldırım'dan kuran Ersun Yanal, ön liberoda Tolgay Arslan ile Ozan Tufan'a şans tanıdı. Kanatların sağında Nabil Dirar, solunda Tolga Ciğerci oynarken Max Kruse, santrfor arkasında görev aldı. Sarı-lacivertlilerin ileri ucunda ise Vedat Muric forma giydi.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu derbiyi takip etti

 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, derbiyi stattan takip etti.

 

Kasapoğlu, protokol tribününde yer aldı.

 

Karşılaşmayı A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş de izledi.

 

Fenerbahçe'de önemli eksikler

 

Fenerbahçe, derbi maça 3 önemli futbolcusundan yoksun çıktı.

 

Sarı-lacivertlilerde, MKE Ankaragücü maçında gördüğü sarı kartla cezalı duruma düşen Luis Gustavo, derbide takımın yalnız bıraktı. MKE Ankaragücü karşılaşmasında sakatlanan Emre Belözoğlu ile sakatlığı süren Garry Rodrigues, derbiyi kaçırdı.

 

Hasan Ali Kaldırım 78 gün sonra ligde forma giydi

 

Fenerbahçe'de sakatlığını atlatan Hasan Ali Kaldırım'ın Galatasaray derbisiyle Süper Lig'de 78 gün sonra forma giydi.

 

Sezonun büyük bir bölümünü sakatlık problemi yaşayarak geçiren Hasan Ali, ligde son olarak 6 Aralık'taki Gençlerbirliği maçında oynamıştı. Sakatlığından sonra kupada 11 Şubat'ta GMG Kırklarelispor karşısında 45 dakika forma giyen milli sol bek, ligdeki MKE Ankaragücü maçında ise yedek kulübesinde oturdu.

 

Galatasaray derbisiyle ligde formasına kavuşan Hasan Ali, ilk 11'de sahaya çıktı.

 

Tolgay Arslan, ligde 9 ay sonra ilk 11'de

 

Ersun Yanal'ın derbide forma verdiği Tolgay Arslan, 9 ay sonra ilk kez bir Süper Lig maçında 11'de forma giydi.

 

Bu sezon ligde 7 maçta sonradan oyuna giren ve sadece 31 dakika sahada kalan Tolgay, derbiye ilk 11'de başladı.

 

Ligde son olarak geçen sezonun 33. haftasında oynanan Büyükşehir Belediye Erzurumspor maçında ilk 11'de oynayan Tolgay, 20 Mayıs 2019'dan sonra bu şansı ilk kez buldu.

 

Dirar, ligde maça ilk kez sağ açıkta başladı

 

Fenerbahçe'nin Faslı futbolcusu Nabil Dirar, bu sezon Süper Lig'de bir maça ilk kez sağ açıkta başladı.

 

Hasan Ali Kaldırım'ın yokluğunda sezonun genelinde sol bekte forma giyen Dirar, bu sezon ilk kez asıl mevkisinde sahaya çıktı.

 

Dirar, bu sezon Süper Lig'de daha önce ilk 11'de çıktığı 17 maça da sol bekte başlamıştı.

 

Oyuncular ırkçılık karşıtı pankartla çıktı

 

Derbide iki takımın oyuncuları seremoniye Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat’ta gerçekleştirilen ırkçı terör saldırısı nedeniyle "Yeter Artık! #EsReicht #Hanau" yazılı pankartla çıktı.

 

Pankart, Türkiye Futbol Federasyonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından hazırlandı.

 

Fenerbahçeli taraftarlar da ırkçı terör saldırısına duyarsız kalmadı. Sarı-lacivertli taraftarlar, kale arkası tribününde "Irkçılığa Hayır" ve "Almanya'daki Türkler Yalnız Değildir" yazılı pankartları açtı.

 

Derbiyi 242 basın mensubu takip etti

 

Derbi karşılaşmasını 11'i yabancı 242 basın mensubu görevli olarak takip etti.

 

Türkiye Spor Yazarları Derneğinden alınan bilgiye göre, Japonya, ABD, Rusya, Danimarka ve Bosna Hersek'ten 11 yabancı gazeteci derbiyi izledi. 141'i muhabir olmak üzere toplam 242 basın mensubu derbide görev yaptı.

 

Maçtan dakikalar

 

İlk dakikada savunmanın arkasına atılan topa koşan Onyekuru'nun ceza sahası sağ çaprazından zayıf vuruşunda, top kaleci Altay'da kaldı.

 

4. dakikada Belhanda'nın ara pasına hareketlenen Onyekuru'nun kaleciyle karşı karşıya müsait durumda plasesinde, meşin yuvarlak direk dibinden auta gitti.

 

7. dakikada sağdan Mariano'nun arka direğe ortasına yükselen Falcao'nun kafa vuruşunda, top yandan dışarı çıktı.

 

18. dakikada Kruse ile yaptığı verkaçla ceza sahasına giren Muric'e yapılan müdahalede hakem Halil Umut Meler penaltı noktasını gösterdi.

 

21. dakikada Fenerbahçe öne geçti. Kruse tarafından kullanılan penaltı vuruşunda top ağlarla buluştu: 1-0.

 

34. dakikada Ömer Bayram'ın ceza sahası solundan kullandığı serbest vuruşta savunmadan seken top arka direkte Onyekuru'nun önünde kaldı. Bu oyuncunun yerden sert vuruşunda Ozan Tufan meşin yuvarlağı çizgiden çıkardı.

 

40. dakikada Galatasaray beraberliği yakaladı. Ömer Bayram'ın soldan kullandığı köşe vuruşunda, ceza alanı içinde iyi yükselen Donk'un kafa vuruşunda top filelere gitti: 1-1. Bu gol aynı zamanda sarı-kırmızılı ekibin bu sezon deplasmanda duran toptan bulduğu ilk gol olarak da kayıtlara geçti.

 

İlk yarıda başka pozisyon olmadı ve takımlar soyunma odasına 1-1 eşitlikle girdi.

 

52. dakikada Tolgay Arslan'ın ceza sahasına gönderdiği uzun topa yükselen Mauricio Isla'nın kafa vuruşu yandan auta gitti.

 

65. dakikada kaleci Altay Bayındır'ın hatalı pasında topla buluşan Younes Belhanda'nın vuruşu zayıf kalınca Altay hatasını telafi ederek topun sahibi oldu.

 

67. dakikada Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, kendisine ayrılan bölgenin dışına çıkarak yaptığı şiddetli itirazın ardından hakem Halil Umut Meler tarafından doğrudan kırmızı kartla tribüne gönderildi.

 

76. dakikada Ömer Bayram'ın sol kanattan yaptığı ortayı Jailson kafayla uzaklaştırdı; topu önünde bulan Henry Onyekuru'nun gelişine yaptığı vuruş üstten auta gitti.

 

77. dakikada Jailson'un Henry Onyekuru'ya ceza sahası içerisinde yaptığı kayarak müdahalenin ardından hakem Halil Umut Meler penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Radamel Falcao hata yapmadı ve fileleri havalandırarak takımını öne geçirdi: 1-2.

 

82. dakikada Younes Belhanda, oyundan alındığı sırada sahayı terk etmeden önce yaptığı şiddetli itirazın ardından hakem Halil Umut Meler tarafından kulübeden geri çağrılarak ikinci sarı kartın akabinde kırmızı kartla oyun dışına gönderildi. Fenerbahçe'de de Deniz Türüç, oyun durduğu anda karıştığı saha içi olayları nedeniyle doğrudan kırmızı kart ile cezalandırıldı.

88. dakikada Mehmet Ekici'nin ceza sahası dışından kullandığı serbest vuruşu kaleci Fernando Muslera güçlükle çeldi.

90+1. dakikada karşı karşıya pozisyonda Henry Onyekuru'nun yerden çapraza gönderdiği vuruşu kaleci Altay Bayındır kurtardı.

90+7. dakikada hücumu tek başına sürükleyen Henry Onyekuru, kaleci Altay Bayındır'ı da geçerek boş kaleye topu gönderdi ve maçın skorunu tayin etti: 3-1.

BEINSPORTS

Bakmadan Geçme