Ey MEB Zorlama Teşvik Et

Mehmet Yaşar Şahindoğan Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı

Milli Eğitim Bakanlığınca ülkemizin bir bölümünde öğretmen istihdamında zorluk çekilmesi gerekçe gösterilerek hem zorunlu hizmet hem de sözleşmeli öğretmen ataması uygulanıyor.
Zorunlu hizmet yükümlülüğü 06.05.2010’dan sonra göreve başlayan öğretmenlerimize bir yükümlülük olarak getiriliyor.Bu tarihten önce göreve başlayanlar ile eşi zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamış ya da muaf yani kapsam dışında olanlara ise uygulanmıyor.
Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ise 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminden sonra getirilen bir uygulama. Öğretmenin atandığı yerde( büyük ölçüde Doğu ve Güneydoğu illeri) Önce 4+2 daha sonra 3+1 şeklindeki süre düzenlemesine göre hiç bir şekilde yer değiştirme hakkı olmayan çakılı çalıştırmaya dayalı bir istihdam şekli.
Türk Eğitim Sen olarak, en temel insani hak olan aile olma hakkı bile kısıtlanan ve hiç bir şekilde kadrolularla aynı olmayan sözleşmeli öğretmenliğe karşıyız, Tüm sözleşmeli öğretmenlerin bir an önce kadroya alınmasını ve bundan sonra da sadece kadrolu öğretmen alımı yapılmasını istiyoruz.Kadro verilene kadar da kadroluların sahip oldukları tüm haklardan yararlandırılmalarını talep ediyoruz.
Zorunlu hizmet yükümlülüğü uygulaması da bizim yanlış olduğunu düşündüğümüz bir MEB uygulamasıdır.İnsanları yükümlülükler getirerek bir bölgede tutamazsınız. Nitekim bunun mümkün olmadığı görülmektedir.
Türk Eğitim Sen olarak MEB’e önerimiz, öğretmen istihdamında zorluk çekilen bölgeler için ekonomik teşvikler getirilmesidir. Bölgenin zorluğuna göre brüt 1 asgari ücret ile brüt 2 asgari ücret arasında değişen miktarlarda getirilecek ekonomik teşvikle, hem zorunlu hizmet yükümlülüğü hem de sözleşmeli öğretmenliğe gerek bırakmayacak şekilde bu istihdam sorunu çözülebilir.
Bu Amerika’nın yeniden keşfi değildir. Geçtiğimiz dönemlerde bu bölgede görev yapan tüm kamu görevlilerine “ olağanüstü hal tazminatı” diye bir tazminat ödenmiş ve bölgede bir istihdam rahatlığı sağlanmıştır. 
Bu tecrübe bugüne de aktarılabilecek güzel bir örnektir.
Yeter ki amaç sorun çözmek olsun...

Mehmet Yaşar Şahindoğan
Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı

Bakmadan Geçme