Elazığ Belediyesi'nden Duyarlı Davranış

ELAZIĞ BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Elazığ Belediyesi tarafından Halk Otobüsleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından 12 Şubat 2018 Pazartesi gününden itibaren halk otobüslerinin 65 yaş üzeri, yüzde kırk üzeri engelli vatandaşlar ve refakatçilerinin ücretsiz taşımayacağı yönündeki kararına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Elazığ Belediyesi’nden yapılan açıklamada;

“4 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nde şehir içi ulaşımda, 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirlerarasında demiryolları ve denizyollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkanı sağlanmıştır.

Yönetmelikte;

65 yaş üzerindekilere şehir içinde toplu taşıma araçlarında seyahat ücretsiz.

65 yaşın üzerindeki kadınlar ve erkekler;

* Şehir içinde yolcu taşıması yapan, demiryolları ve denizyolları araçlarından,

* Belediyelere veya belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere ait taşıt araçlarından (otobüs, metrobüs, metrodan),

* Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden (Halk otobüslerinden) ücretsiz olarak yararlanacaklar.” ifadelerine yer verilmiştir.” denildi.

Elazığ Belediyesi’nden yapılan açıklamada ilgili yönetmeliğin yüzde 40 engelliler için de özel düzenlemeler getirdiğine vurgu yapılarak, ilgili

Yönetmelikte yer alan ifadede, ‘Yüzde 40 engelliler, durumlarını belgeleyen kart ile bedava seyahat imkanından yararlanacaklar. Engelliye refakat eden bir kişi herhangi bir belgeye gerek olmadan engelli ile birlikte bedava seyahat edebilecekler.’ hükmüne verildiği hatırlatıldı.  

ÜCRETSİZ TAŞIMACILIĞA DEVLET DESTEĞİ SAĞLANMAKTADIR

Açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi: “65 yaş ve üstündeki vatandaşların ve yüzde 40 engellilerin ücretsiz taşınmasına ilişkin giderler, Hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu katkı sayesinde esasında ücretsiz taşınan bireylerin taşıma ücreti de Hükümetimiz tarafından resmi olarak karşılanmaktadır. Şehir içi ücretsiz toplu taşıma yapan işletmecilere; Hükümetimiz tarafından her bir ulaşım aracı için aylık 600 lira gelir desteği ödemesi yapılmaktadır.”

KARAR KABUL EDİLEMEZ

Kararın kabul edilemez olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Elazığ Belediyesi olarak sosyal haklar ve sorumluluklar konusunda daima hassasiyet gösteriyoruz. Bu uygulama sosyal belediyeciliğin bir yansımasıdır.

Alınan karar, tamamen bizlerin bilgisi dışında, yasalara aykırı alınmış bir karardır. Halk otobüslerinin ücretsiz yolcu taşımacılığı yönetmeliğine aykırı olarak aldığı bu karar, kabul edilemez niteliktedir. Kanunlar ve yönetmelikler ışığında vatandaşa hizmet sunma görev ve yükümlülüğünü taşıyan Dernek yönetimi aldığı kararla, açıkça kanun ve yönetmeliğe karşı tavır almışlardır.

Elazığ Belediyesi olarak yönetmeliklerin bize sağladığı yetkiler doğrultusunda, bu yönetmelik hükümlerine uymayan işletmelere gerekli cezai müeyyideler ivedilikle uygulanacak, vatandaşlarımızın mağduriyetine asla göz yumulmayacaktır.”

Bakmadan Geçme