Doğu Kollektör Hattı Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Doğu Kollektörü Hattı’nın temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Genel Müdür Doç. Dr. Özgür Özdemir: “Suyumuzun Değerini Bilmeli Kontrollü Kullanmalıyız”

“2014 yılında 190 km’lik altyapı gerçekleşirdik. 2015 yılında bunu yaklaşık 2,5 kat arttırarak 475 km’ye, 2016 yılında 4 kat arttırarak 800 km’ye çıkardık. 2017 yılı için planladığımız altyapı çalışmaları 818 km olmasına rağmen hedefimizi aşarak 972 km’lik hat çalışması gerçekleştirdik. 4 yıl içinde toplamda 2433 kilometrelik altyapı çalışması yaptık. Yatırımlarımız kapsamında Malatyamızın doğu bölgesini ilgilendiren ve yıllardır beklenen projeyi hayata geçirdik.17,4 milyon TL olan 33 kilometrelik 1. Etap altyapı çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Projemiz tamamlandığında bölgenin kanalizasyon hattı yenilenmiş olacak ve atıksular atıksu arıtma tesisimizde arıtılacak. Atıksu Arıtma tesisimizde günlük ortalama 120 bin metreküplük atıksu arıtıyoruz. Malatya merkezde kanalizasyona bağlı nüfus %94 oranında. Doğu Kollektörü Hattı Çalışması tamamlanmasıyla birlikte günlük ortalama atıksu miktarı 30 bin metreküp artacak. Böylece tesisimizde toplam 150 bin metreküplük atıksu arıtılacak. Malatya merkez için kanalizasyona bağlı nüfus oranı Avrupa standartlara yani %97’lere ulaşmış olacak.

 Su hayata dair anlamları içinde barındıran insanı insan yapan çok kıymetli bir varlıktır. Suyumuzun değerini bilmeli kontrollü kullanmalıyız. Küresel ısınmanın etkilerini fazlasıyla gösterdiği bu dönemde elimizden geldiği kadar tasarruf yapmalıyız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır öncülüğünde 2071 Su Master Planını hazırladık. Gelecek 53 yılımızın planını yaptık. Bu sayede %70’lerde olan kayıp kaçak su kullanımını %50’lere düşürdük. Üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır: “Kurulduğu Günden Beri Her Geçen Gün İş Yapma Kabiliyetini Yükseltiyor”

            “MASKİ Genel Müdürlüğümüz idari yapılanmasını çok hızlı tamamlayarak bölgenin en büyük idari binasını Malatya’ya kazandırdı. Uzun yıllar Malatya’ya hizmet edecek ana merkez ve ilçelerde yapılanmasını tamamladı. Master planları yaparak stratejik plan ortaya koydu ve yıllara göre adım adım gerçekleştiriyor. Kurulduğu günden beri her geçen gün iş yapma kabiliyetini yükselterek bugün 2.400 kilometrelik altyapı çalışması gerçekleştirdi. Bu çalışmalar ağırlıklı olarak merkezde yapılıyor. İnsan ve trafik yoğunluğunun çok olduğu merkezi yerlerde altyapı yatırımı yaptığımızda vatandaşlarımızın günlük yaşamını etkilediği için altyapı yatırımları çok tepki alıyor. Ancak gelişmekte olan şehirlerde öncelikli olarak altyapı çalışmaları yapılmalıdır. MASKİ Genel Müdürlüğümüz merkezde bu çalışmaları yapmasaydı oluşan kuraklık nedeniyle sıkıntılar yaşayacaktık.  Son 44 yılın en kurak yılını yaşıyoruz. Merkez kaptaj suyumuzun seviyesi geçen sene ve bu sene en düşük rakamları gösterdi. Geçen yıl su seviyesinin düştüğü zaman üst katlara su çıkmıyordu. MASKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde çok şükür bu sene su sıkıntısı yaşamadık.  MASKİ Genel Müdürlüğümüz oluşabilecek risklere karşı önlem almak için saniyede 700 litre su hacmine sahip 35 tane sondaj çalışması gerçekleştirdi. Uzun vadeli planlar yaparken bir yandan da risklere karşı çalışmasını yürütüyor. MASKİ’nin çalışması sadece merkezle sınırlı değil. 11 ilçemizde yaptığı hummalı çalışmalarla içmesuyu ve kanalizasyon altyapısını tamamen yeniliyoruz. 2.400 kilometrelik altyapı çalışmasının merkezde çalışma zorluklarını da düşünürsek, özveriyle çalışan MASKİ personeline çok teşekkür ediyoruz. Doğu Kollektör çok önemli 33 km’lik bir hat. Ana hat olduğu için 1000’lik 800’lük devasa borular kullanıyoruz. Bu nedenle maliyeti çok yüksek. 2. Etabında 95 kilometrelik çalışmalar yapılacak. ”

 

Malatya Valisi Ali Kaban: “Bu sene su ile ilgili ciddi bir sıkıntı yaşamıyorsak kayıp kaçak hususunda MASKİ’nin gerçekleştirdiği planlı çalışmalar sayesindedir.”

            Büyükşehir yapılanması içinde olan Malatya Büyükşehir Belediyesi başarılı bir örnek oluşturuyor. Bu başarının en güzel yansımalarından bir tanesi MASKİ Genel Müdürlüğü’dür. Yerin altına yapılan yatırım çok görülmez. Ancak kriz anında fark edilir. Suda kesinti, kısıtlama olduğunda eğer iyi idare etmemiş, kayıp kaçağı kontrol edememişseniz yapılan işin sıkıntısı ortaya çıkar. Bu sene su ile ilgili ciddi bir sıkıntı yaşamıyorsak kayıp kaçak hususunda MASKİ’nin gerçekleştirdiği planlı çalışmalar sayesindedir. Suyun olmadığı yerde insan varlığını devam ettirebilmek mümkün değil. Suyun yeryüzündeki dolaşım sistemi milyonlarca yılın oluşturduğu bir dengeden oluşmaktadır. 300 yıl içinde yaşadığımız endüstri devrimi sonrasında kaynak kullanımı hususunda daha önceki uzun tarım devrimi dönemimde yapılan düzeni bozduk. Su kaynakları bundan en fazla etkilenen kaynaklar olarak en fazla tepkiyi veren yapılar oldu. Bu anlamda suyumuzu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. MASKİ’nin suyu vatandaşa ulaştırması kadar kirlenen suyu temizlemesi de önemli bir husustur. Bu noktada faturalarımızda atıksu bedeli ibaresini görüyoruz. Eğer kullandığımız sular arıtılmadan doğada bırakılırsa ilerleyen zamanlarda tehlike olarak karşımıza çıkar. Bu tehlikenin oluşmaması için MASKİ benzeri yapılar büyük önem ifade ediyor. Bugün burada gördüğümüz Atıksu Arıtma Tesisi ’de bu konuya ne kadar önem verildiğini kanıtlıyor.”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: “Doğu Bölgesinin Kanalizasyon Sıkıntısı Şehrimizin Kanayan Yarasıydı”

Temeli atılacak olan projenin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak sözlerine başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: “ Altyapı yatırımları belediyeler için riskli yatırımlardır. Bütün belediyeler bu konuya girmeye tereddüt ederler. Ancak bir şehrin gelişmesi ve büyümesi için altyapı yatımları çok önemlidir. Modern ve yaşayan bir şehir inşa etmek istiyorsak öncelikle altyapıyı sağlamlaştırmalıyız. 2017 yılında Malatya’da kamu yatırımlarının muhasebesini yaptık. Malatya’da AK Parti belediyeciliği diğer illeri de kıskandıracak şekilde hizmet yapıyor. Şehrin sosyal ekonomik durumunun düzelmesinde belediyelerimizin çok önemli katkısı var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın liderliğinde 11 ilçemizin belediyelerinin tamamı şehrimizin gelişmesi için projeler yapıyorlar. Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü Malatya’nın merkez ve 11 ilçesindeki mevcut altyapıyı yenilemek için incelemelerde bulunup projeler hazırlayıp hayata geçirdi. Malatya’nın tamamında içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapı çalışmaları yapıyor. Malatya’da yaşayan 800 bin insana hizmet vermek için kesintisiz çalışıyorlar. Malatya’nın yatırımlarının artmasında önemli gelişim gösterdik.  Malatya’nın Doğu bölgesinin kanalizasyon sıkıntısı şehrimizin kanayan yarasıydı. Vatandaşlarımızdan çok tepki alıyorduk. Kanalizasyon altyapısının yenilenmesi için taleplerde bulunuyorlardı. 2. Etabıyla beraber düşündüğümüzde bu bölgelerimizin farklı bir gelişime kavuşacağını göreceğiz. Şehrimizi sağlıklı bir şekilde büyütmek istiyoruz. Sağlıklı kentlerin huzur içinde güvenli bir liman olması, yaşanılabilir bir kent olması için ortak çalışmalar yapıyoruz. Emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bu yatırımın Malatya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme