Dijitalizasyon Ve Dikkat

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez

    Dijitalizasyon’un temelde anlamı, bilgisayar teknolojilerini kullanarak, bir iş kolu için harcanan iş gücünün, sayısallaştırılmasıdır. Sayısallaştırma ise bilgisayar ile yapılabilecek iş ve işlemlerin tamamen bir sistematiğe bağı olarak teknolojik hale getirilmesidir.  
    Dijital dünya olarak tanımladığımız, üzerinde tüm hayatımızı etkileyecek kadar etkili, hatta iş ve işlemlerimizi bu dünya üzerinden sağladığımız tüm işlemler sayısal mantık ve analitik düşünce tabanında hazırlanmıştır. Hazırlanan ve oluşturulan her veri, kendisine bir büyük veri üretmiş, günümüzde makine öğrenmesi ve yapay zekâya doğru giden bir teknolojiyi kazandırmıştır. Tüm teknoloji güncellemeleri, oluşturulan hazır verinin kolayca kullanarak, yanlış ve kullanılmayan verilerin zamanla yok edilmesi ve sıkça kullanılan verilerin ise yeni fikirler ile yeni düşünce biçimlerini geliştirmesini sağlamaktır.
    Dijitalizasyon, tamamen sayısal mantık, analitik düşünce ile kurulmuş olsa da, gerçek dünyada oluşturulan birçok veri, sözel olarak ta hazırlanmış, insan bünyesinin düşüncesinden daha fazla duygusal yönünü ön plana çıkartarak, dijitalizasyon için dezavantajlar oluşturmuştur. Sayısallaştırılan her ürün ya da teknoloji, yaşam kolaylığı sağlar, sistematik oluşturur. Ancak insan beyni sayısallaşmanın da ötesinde, büyük bir güce sahip olarak duygusal tepkiler verir. Verilen bu tepkiler bu gün ki, teknoloji ile sayısallaştırılamadığı gibi, bu düşünceyi geliştirecek herhangi bir ürünün de gelişmesine engel olmuştur. Yapay zekâ da dâhil geliştirilen tüm teknolojik ürünler, sözel süreçlerini tamamlayamamıştır. 
    Yaşadığımız dünyadan daha gerçek ve yaşanabilir bir dünya henüz bu teknoloji ile keşfedilmedi. Kullanılabilir teknolojiler içerisinde her teknolojiyi değil, ihtiyacınız kadar teknolojiyi kullanmak gerekir. Dijitalizasyon’un bir parçası olan sanal web ortamında çok fazla kirli bilgi ve dolandırıcılık bulunmaktadır. Bilmediğimiz ve güvenliğinden emin olmadığımız hiçbir içeriği kullanmamalıyız. İnternet bağlantılı oynanan oyunların da içeriği hakkında araştırma yapılarak, oynanmasına karar verilmelidir. İnternet üzerinde bu tarz oyunlar ile ilgili birçok forum veya yorum yapan siteler mevcuttur.  Daha çok kazanmak için hukuki herhangi bir geçerliği olmayan riskleri almamalıyız. Sonuç olarak tüm bu dünyanın hepsi, bir ya da birkaç sunucu bilgisayar üzerinde çalıştırılmakta ve bu sunucu bilgisayarları da yöneten birileri bulunmaktadır.
    İhtiyaçlar doğrultusunda dijitalizasyon tamamlanmış tüm teknolojiler, insan yaşamını kolaylaştırır. Sistematik ile kurulan dijitalizasyon, bize hazır bilgileri kullanmamızı sağlarken yeni fikirler ve düşünceler oluşturması gerekir. Bu şekilde teknoloji, kendini gelecekte yeniden güncelleyecektir.   
Bilgisayar Mühendisi
Önder Sönmez
 

Bakmadan Geçme