Cumhurbaşkanı Erdoğan: '17 Yılda Çiftcilerimize 134,5 Milyar Liralık Destek Verdik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2005'ten beri tarımsal hasılada dünya ve Avrupa'da lider ülke konumunda olduğunu belirterek, "Son 17 yılda çiftçilerimize 134,5 milyar lira destek ödemesi yaptık. Sadece mazot desteği olarak çiftçilerimize geçtiğimiz yıl 2,4 milyar lira ödedik. Hayvancılığı da öncelikli sektör olarak ele aldık. Son 17 yılda hayvancılığa yaklaşık 33 milyar lira destek verdik." dedi.

Kızılcahamam Eliz Hotel'de düzenlenen AK Parti 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecekte gıdayı kontrol edenin dünyayı da kontrol edeceği gerçeğinin her geçen gün netleştiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Dünyada mevcut 13 milyar hektar toprak alanının sadece 5 milyar hektarı tarım toprağıdır. Bunun da sadece 1,5 milyar hektarlık alanında tarım yapılmaktadır. Ülkemizde ise 24 milyon hektarda tarım yapılıyor ve 14,6 milyon hektar mera olarak kullanılıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu geçeceği öngörülüyor. Şehirleşmenin artması, küresel ısınma, toprağın yanlış kullanımı, çölleşme, erozyon gibi gelişmeler tarıma elverişli arazileri tehdit ediyor. Bunun için üretim potansiyeli yüksek 65 ilimizde 7 milyon hektara karşılık gelen 265 ovayı tarımsal sit alanı olarak ilan ederek koruma altına aldık."

"TARIMSAL GELİRİMİZİ 37 MİLYAR LİRADAN 217 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK"

Türkiye'nin 2005'ten beri tarımsal hasılada dünya ve Avrupa'da lider ülke konumunda olduğunun altını çizen Erdoğan, "Tarımsal gelirimizi 37 milyar liradan 217 milyar liraya çıkardık. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükselttik. Bugün Türkiye, 195 ülkeye, bin 690 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor." dedi.

Erdoğan, tarım destek ödemelerini 1,8 milyar liradan bu yıl itibarıyla 17 milyar liraya ulaştırdıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ana muhalefetin başındaki zat, 'çiftçiyi ihmal ettiğimiz, çiftçiye en ufak bir destek vermediğimiz' yalanını ikide bir tekrarlıyor. Onun kulağı vardır ama duymaz. Son 17 yılda çiftçilerimize 134,5 milyar lira destek ödemesi yaptık. Sadece mazot desteği olarak çiftçilerimize geçtiğimiz yıl 2,4 milyar lira ödedik. Hayvancılığı da öncelikli sektör olarak ele aldık. Son 17 yılda hayvancılığa yaklaşık 33 milyar lira destek verdik. Ne diyor? 'Çiftçilerimize en ufak bir destek yok' diyor. Bunların hepsi resmi rakamlar. Senin söylediğin gibi şuradan buradan uydurma rakamlar değil."

Erdoğan, büyükbaş hayvan sayısını 9,9 milyondan 18,2 milyona, küçükbaş hayvan sayısını da 32 milyondan 49,8 milyona ulaştırdıklarını söyledi.

Kırmızı et üretiminin 421 bin tondan 1,1 milyon tona, beyaz et üretiminin 696 bin tondan 2,2 milyon tona yükseltildiğini aktaran Erdoğan, süt üretiminin ise 8,4 milyon tondan 22,1 milyon tona çıkartıldığını bildirdi.

Erdoğan, "Ben resmi rakamları veriyorum ama ana muhalefet bunların neresinde anlamak mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

"ÜRETİCİNİN YANINDA OLDUK, OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ"

Süt Konseyi'nin sütün referans litre fiyatını 2,3 liraya çıkardığını hatırlatan Erdoğan, daima üreticinin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Erdoğan, 2019'da fındık, hububat ve bakliyat olmak üzere 13 üründe hasattan önce fiyatların açıklandığını, verimli bir alım kampanyasının yürütüldüğünü belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla üreticilerden 4 milyar liralık ürün alınarak piyasa fiyatlarının üretici aleyhine düşmesine engel olunduğunu vurgulayan Erdoğan, toprakların bereketinin artırılması amacıyla yürütülen sulama altyapı faaliyetleri için 206 milyar lira yatırım yapıldığını, 7 bin 927 tesisin hizmete açıldığını anlattı.

"ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Taşkın koruma amacıyla da 4 bin 856 tesisin tamamlandığını, yaklaşık 305 bin hektar arazinin, 4 bin 774 yerleşim yerinin emniyete alındığını ifade eden Erdoğan, denizlere, göllere, barajlara erozyonla taşınan toprak miktarının düşürülmesine yönelik çalışmalara da değindi.

Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu kaydeden Erdoğan, yaklaşık 21 milyon hektar olan orman alanının 22,7 milyon hektara çıkartıldığını, kurulan erken uyarı sistemiyle yangınlara hızla müdahale edildiğini, yanan alan miktarını geçmiş yıllar ortalamasının dörtte birine indirildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ilde 11 milyon fidan dikiminin de planlandığını bildirdi.

 

Bakmadan Geçme