Çevreci gazeteciden Çevre İl Müdürüne 'Lal olma' çağrısı

Darendeli ünlü ekonomi yazarı Mehmet Uluğtürkan

Darendeli ünlü ekonomi yazarı Mehmet Uluğtürkan, doğup büyüdüğü mahalleye Darende Belediyesi’nin altyapı bahanesiyle uygulayacağı betonlaştırma projesini savunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu’na ateş püskürdü. Uluğtürkan, İl Müdürü Laloğlu’nun Valilik makamına yazdığı ‘vatandaşın CİMER başvurularını dikkate alınmamasını öneren’ yazısına “Bu konuya ‘lal olma’ diyerek cevap verdi.

Darende’nin Nadir, Mehmetpaşa, Sayfiye, Kılıçbağı, Beybağı ve Günpınar mahallelerinin oluşturduğu Günpınar Vadisi’nde Darende Belediyesi’nin gerçekleştirmek istediği projeye vatandaşın tepkisi devam ediyor. Tartışmaya katılan ünlü ekonomi yazarı ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Uluğtürkan, “Dünyanın en güzel, en doğal vadilerinden biri altyapı getirilecek bahanesiyle kötü bir projeyle katledilmek üzere. Elbette 6 mahallemiz başta kanalizasyon olmak üzere her türlü altyapı hizmetini istiyor ve bekliyor. Ama Darende Belediyesi’nin uygulamak istediği katliam projesiyle değil. Akılcı, bölgede yaşayanların rızası alınan bir proje istiyoruz. Çocukluğumun geçtiği Küçük Tohma çayı, yeşili, havası, endemik bitkileri ve kuş türleriyle dünyanın en güzel vadisinin katledilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

VALİYE ÇAĞRIDA BULUNDU
Uluğtürkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Darende Belediyesi’nin uygulayacağı betonlaşma projesini savunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu’na tepki gösterirken, Malatya Valisi Hulusi Şahin’e de çağrıda bulundu. Uluğtürkan’ın sosyal medya paylaşımı şöyle: 
“Devletin her şehirde; suyu, havayı, börtü böceği yani çevreyi korumak için yetkilendirdiği ‘Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ var. Bu il müdürlükleri, yasalar çerçevesinde doğaya zarar veren kişileri, şirketleri hatta kamu kurumlarını engeller ve cezalandırır.
Darende Belediyesi’nin akılcı olmayan, bilimden uzak, vatandaşın rızasını almadan uygulamaya çalıştığı, dünyanın en güzel bölgelerinden biri olan Günpınar Vadisi’ni talan edecek, doğayı katledecek projesi karşısında Darendeliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a CİMER aracılığıyla ulaştı.
Doğal olarak CİMER çok sayıda şikayeti Malatya Valiliğine iletti. Valilik de konuyu doğaya sahip çıkması gereken ‘Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletti. İl Müdürü Ali Laloğlu, güya Günpınar Vadisi’nde incelemelerde bulunmuş. Sonra 05.07.2022 tarihinde Malatya Valilik Makamı’na son cümlesi şöyle biten bir yazı yazmış:
“Yapılan iş ve işlemlerin kamu yararı gözetilerek tesis edilmesi nedeniyle söz konusu (CİMER) başvuruların işleme konulmamasını ‘Olur’larınıza arz ederim."
Bak Laloğlu!
Yazdığın birbirini tekrar eden cümleler içeren, gerçeklerden uzak, anlaşılması güç, durumu objektif olarak değerlendirmek yerine şahsi yorumlarından oluşan ve kamu iç yazışma kurallarından uzak yazını burada yayınlayıp seni rencide etmek istemiyorum. 
Bu konuda ‘lal’ olma.
O vadide yaşayanlar kanalizasyon dahil her altyapıyı acil olarak talep ediyor. Talep edilmeyen şey altyapı getirme bahanesiyle doğanın katledilecek olması. Zahmet buyur CİMER başvurularını detaylı oku. 
Seni böylesine akıl dışı, gelecekte doğanın katledilmesine destek olacak bir yazıyı yazmaya kim zorladı?
Bu sorunun yanıtını ver.
Bu yanıttan sonra da ekibinle gel Günpınar Vadisi’ni baştan sona gez. Burada yaşayanlarla konuş. Günpınar Vadisi Koruma Derneği yetkilileriyle istişare et. Yazıp Valilik makamına sunduğun gibi değil, objektif, vicdan ve doğa sevgisi içeren hakkaniyetli yeni bir yazıyı ilgili mercilere ulaştır.
Ali Laloğlu müdürüm. Seni merceğime aldım. Lütfen işini düzgün yap. 
Bu arada sayın Valim Hulusi Şahin’e de bir hususu arz ediyorum.
İl müdürünüzün yazdıklarına güvenerek ‘Olur’ verdiğiniz yazı zatı alinizi zor durumda bıraksın istemeyiz. Lütfen fırsat bulduğunuz ilk zamanda Günpınar Vadisi’ne sadece birkaç saat misafir olun. GÜNDER’deki arkadaşlarımız size ‘Şeker Köprüsü’ mevkiinde bir çay ısmarlasın. Arkadaşlarımızın tek kelime şikayette bulunmasına gerek kalmadan, bir devlet adamı olarak siz “Böyle bir projeyi buraya uygulamak katliam OLUR’ diyeceksiniz zaten.
   
 
 

Bakmadan Geçme