Cami-Kütüphane

Av. Selahattin Sarıoğlu Malatya Barosu Eski Başkanı

Kernek Camii, yapıldığı yılların çevre nüfusuna göre bakıldığında çok büyük bir cami iken, şimdinin nüfusuyla bakıldığında çok küçük kalmıştı.
Özellikle Cuma namazlarında yer bulma olanaksızlığı yaşanıyor, bu nedenle insanlar dış mekanı, çimleri, kaldırımları dolduruyordu.
Hatta bir seferinde, benim de Cuma namazı kıldığım bir sırada, tam da secdedeyken, esen fırtınanın etkisiyle kanal boyundaki ağaçtan ayrılan dal büyük bir gürültüyle iki metre ötemdeki cemaatin üzerine düşmüş ve namazı yarıda bırakarak dalların altında kalan kişilere yardıma koşmuştuk. Sunulu fotoğraf olayı anında tarafımca çekilmiştir. (14.09.2018)
Buraya büyük bir cami yapılması fikri ortaya atıldığında, aynen cami gibi ihtiyacı karşılamaya yetmeyen küçük kütüphane başka bir yere çok daha büyüğü yapılmak üzere yıkılmış, yapılacak büyük camiye yer açılmıştır.
Bu arada belirtmem gerekir ki, çok yakın kişilerden öğrendiğime göre, caminin tüm masrafları, kuruşuna kadar hayırsever bir hemşerimiz tarafından karşılanmaktadır.
Bu cami çok kısa zamanda bitirilme aşamasına gelmiştir. Fotoğrafta görülen cami, muhteşem yeni Kernek camisidir. Fotoğrafı da tarafımdan çekilmiştir.
Beş yüz kişinin aynı anda kitap okuyabileceği, akıllı yeni kütüphane de Büyükşehir Belediye Binası yakınına yapımına başlanma aşamasındadır.
...
Aslında çoktan terk edilmiş olması gereken bir anlayışla konuyu, sanki birbirleriyle çelişirmiş gibi kütüphane-cami karşılaşmasına dönüştürmeye hizmet ettirmek doğru mudur?
Kalıplarımızı kırıp, içi boş, somutu olmayan söylemlerle enerjimizi, kardeşliğimizi etkisizleştirmek yerine, birliğimiz, dirliğimiz, mutluluğumuz, kalkınmamız, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmamız yolunda etkin kılmamız daha doğru değil mi?
Av. Selahattin Sarıoğlu
Malatya Barosu Eski Başkanı
 

Bakmadan Geçme