Çalık'ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

ÖZNUR ÇALIK AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SOSYAL POLİTİKALAR BAŞKANI

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli bireylere yönelik farkındalığın arttırılması, engellilerin topluma kazandırılması amacıyla anılmaktadır.

 

Toplumumuzun tamamını ilgilendiren konuların başında yer alan engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir bir dünya inşaa etmek, AK Parti iktidarı olarak en öncelikli politikalarımızın başında gelmektedir. Engelli kardeşlerimize sahip çıkmak ve onların sorunlarının çözümüne katkı sunmak ise toplumsal bağlamda hepimizi çok yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir sorumluluk bilincidir.

 

AK Parti olarak bugüne kadar eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engelli kardeşlerimizi ilgilendiren pek çok konuda önemli adımlar attık. Engelli vatandaşlarımıza yönelik attığımız adımları yardım eksenli değil her zaman HAK EKSENLİ olarak şekillendirdik. 15 yıldır her ne yaptıysak bunları “lütuf” değil bir “HAKKIN TESLİMİ” olarak gördük.

 

Bu kapsamda 2005 yılında engelli kanununu çıkarma hassasiyetini gösteren ilk Parti olduk ve hayatın her alanında engellerin önünü açtık. AK Parti döneminin ilk engelliler kanunu olan, 5378 Sayılı Engelliler Kanunu ile engellilerimizin hayatını idame ettirme noktasında büyük kolaylıklar sağladık. 2010 yılında Anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikle ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK ilkesini anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ve tek ülke olduk. 2013 yılında yaptığımız başka bir düzenleme ile de mevzuatta yer alan ve engelli kardeşlerimizi rahatsız eden uygunsuz ifadeleri mevzuattan temizledik. Engelli memur sayımız 2002 yılında 5 bin 777 iken, bu rakamın 51 bin 492’lere yükseldiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz.

 

Öte yandan bakıma muhtaç engelli kardeşlerimizi ilk defa bakım hizmeti kapsamına alarak, evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmet ücretlerinin devletçe ödenmesine destek olduk. Bu amaçla 521 bin 424 engelli vatandaşımıza evde bakım hizmeti sağladık.

 

Engelli vatandaşlarımıza sadece bugün değil, tüm yaşamları boyunca engin bir sevgiyle sahip çıkmalı, onların hayatını kolaylaştırmak adına hep birlikte destek olmalıyız. Kendimizi onların yerine koymalı, onlar gibi düşünmeli ve engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği ENGELSİZ BİR TÜRKİYE’yi yarınlara taşımak için hep birlikte el ele çalışmalıyız.

 

Bu manada AK Parti olarak, tüm engellerin “ENGEL” olmaktan çıkartılarak ortadan kaldırıldığı, engelli kardeşlerimizin hiçbir ayrıma tabi tutulmadığı güzel bir Türkiye’yi tasavvur ediyor, sosyal politikalarımızı da bu anlayışa yönelik olarak şekillendiriyoruz. Hükümetimiz, Partimiz ve yerel yönetimlerimiz olarak, engelli vatandaşlarımıza önem veriyor ve onların sorunlarını çözüme kavuşturmak, “ENGELSİZ BİR HAYAT” inşa etmek için gönülden çalışıyor, çabalıyoruz.

Bu noktada engellilere hizmet götüren, onların yaşam kalitesini arttırmak için çalışan, üreten bireyler olması için gayret gösteren; kamu, özel sektör ve gönüllü STK’larında yaptığı hizmetleri de önemsiyoruz.

 

Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, bu müstesna günün engelli kardeşlerimize yönelik hassasiyet ve duyarlılığı arttırmasını diliyorum. Tüm engelli vatandaşlarımıza, aileleri ve sevdikleriyle birlikte; sağlıklı, mutlu ve yaşanabilir bir dünya temenni ediyorum.

Bakmadan Geçme