Bilgisayarları Nasıl Yükseltiriz?

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez bu haftaki yazısında, Bilgisayarları nasıl yükseltiriz ana konulu açıklamasında,Anakart,İşlemci,Ram,Harddisk gibi malzemeler hakkında bilgi verdi.Sönmez açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
    Bilgisayarlar, hayatımıza yön verecek kadar kullanma alışkanlığı kazandığımız cihazlardır. Bilgisayarların kazandığı bu kabiliyetlerin büyük çoğunluğunu yazılımlar oluştursa da asıl bu işi yürüten internet ortamının varlığı ve bilgisayarların donanım yapısıdır. Birçok kişinin hakkında fikir sahibi olmadığı donanım yapısını biraz inceleyelim. Belki birkaç püf noktası buluruz.
    Öncelikle bir akıllı cep telefonundan, tablete, dizüstü bilgisayardan masaüstü bilgisayara ve nihayet sunucu bilgisayarlara kadar bütün ürünlerde yazıda bahsedeceğimiz ürünlerin tamamı mevcuttur. Üretim teknolojisine göre ebatları ve boyları değişkenlik gösterebilir ancak donanım içeriğinde yaptığı tüm görevleri aynıdır.
    Anakart: Adından da anlaşılacağı üzere anakart, bütün donanımı üzerinde taşıyan, birbirleri ile iletişimi gerçekleştiren, sorun olması halinde belli sinyaller ile bu durumu kullanıcıya ileten bilgisayarın olmazsa olmaz ilk parçasıdır. Diğer donanımların tamamı bu karta göre düzenlenerek işlem yapılması sağlanır. Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anakartın hangi frekanslarda iletişim sağladığı ve bağlantı soketlerinin pin numaraları ile fiziksel yapısıdır. Anakartın uyumlu iletişim sağlayabilmesi için bu özelliklerin mutlaka aynı olması gerekir.
    İşlemci: Anakartın üzerindeki veri iletişimini kontrol edebilmek, hangi verinin nerede işlem göreceği ile birlikte ne kadar veri yolu kullanılması gerektiğini düzenleyen anakartın en büyük yardımcılarından biridir. Bu yüzden olacak ki çoğu anakartta en fazla yeri işlemci kaplar. İşlemci, kendisi ve anakart kapasitesi ölçüsünde işlem yapar. İşlem yapacak kanalları verilerin kapasitesine göre bölerek iletişimi düzenler. Bu işlemi o kadar çok yapar ki işlemciyi soğutmak için üzerine bir fan takılır. Durumuna göre daha yüksek değerde işlemi olan bilgisayarlarda, bilgisayarın kasasına ilave birkaç fan daha eklenir. Bu fanların su soğutmalı olanları da seçenekler arasında yer alıyor.          
    RAM: Adını tamamen İngilizceden alan bu kelime, RANDOM ACCESS MEMORY kelimelerinin kısaltmalarından oluşur. Türkçe karşılığını özetle geçici bellek olarak söyleyebiliriz. İşlemci marifeti ve anakart kanalları üzerinden gelen verilerin okunabilmesi, değiştirilebilmesi veya yapılan tüm değişikliklerin birden fazla değiştirilebilmesi gibi esas işlemleri üstlenen parçadır. Şu anda bu yazıyı sizlere ulaştırmamı sağlayan da bu ürünün rolü büyüktür. Geçici olarak yapabildiği tüm işlemleri bitirdiğinde kalıcı olarak saklanmasını sağlamak için sabit bellek ile sürekli iletişim halinde bulunur.  
    Harddisk: kelimesi tamamen İngilizce olup kalıcı sabit bellek olarak tanımlayabiliriz. Verilerin saklandığı alandır. Çalışma prensibi olarak binlerce kitabın bir kütüphanede raflarına yerleştirildiğini düşündüğünüz gibi verileri yerleştirir. Binlerce CD’nin üst üste konulduğu belli bir düzende veri yazdırılıp silindiği CD kutusu gibi de düşünebilirsiniz.
    Yukarıda saydığım ürünler ne kadar güçlü ve yüksek kapasitede olursa bilgisayarınız da o kadar güçlü ve yüksek işlem yapar. Maliyet durumunuza göre düzenleyebileceğiniz veya satın alabileceğiniz bilgisayarlarda bu ürünler, sizin ihtiyacınızı belirleyecek en önemli olan parçalardır. Bilgisayarın mutlaka olması gereken parçalarıdır. Ekran kartı, ses kartı, internet kartı gibi diğer birçok ürün genel itibari ile anakartın üzerinde temin edilmektedir. Ancak ses ve görüntü üzerinde çalışan bir tasarımcı, mimar, Dj ve tonmaister gibi mesleğiniz varsa bu defa ses ve görüntü kartlarının da ihtiyacınıza ve yukarıdaki parçalara tam uyumuna göre satın alınması gerekir. 
    Sonuç olarak bilgisayarı donanımını bilmeden sadece yazılımını ve internetini kullanmak, temelsiz ev inşa etmeye benzer, bilgisayar üzerinde karşılaştığınız sorunları çözemezsiniz ve mutlaka en kısa zamanda teknik destek alma ihtiyacı duyarsınız. Donanımın teknik bilgilerini öğrendiğinizde, bu bilgiler sayesinde hem bilgisayarın sorununu hızlı bir şekilde çözer hem de gelişen teknolojide parçaların güncel teknolojilere uygun olarak, yeni bir bilgisayara ihtiyaç duymadan, yükseltebilirsiniz. Böylece hem zamandan hem de paradan kazanabilirsiniz.        
 

Bakmadan Geçme