'Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi' istikrarlı ve emin adımlarla yürüyor

Paylaşım, dayanışma ve birlikte kazanma gibi ulvi kazançlar içeren kooperatif girişimciliğinde farkındalık yaratan 'Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi' zoru başaran kadınlarla çıktıkları yolda istikrarlı ve emin adımlarla yürüyorlar.

Kadınlarımızın sosyal, kültürel, ekonomik menfaatlerini gözetmek, üretken ve yetenekli kadınlarımıza eğitim, ürün geliştirme ve pazara erişim gibi alanlarda destek sağlamak amacıyla kurulan, bölgede ve Malatya’da belediye destekli ilk kadın kooperatifi  olma özelliğini taşıyan ,  Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi 2019 yılının Ekim ayında kuruldu. Fahri Başkanlığını Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in eşi Yıldız Güder Hanımefendi’nin üstlendiği, kooperatifin başkanlık faaliyetlerini Eda Hoşhan’ın yürüttüğü, Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mercan Sarı’nın desteklediği Kadın Kooperatifi, ilk etapta gönüllü 7 kadının bir araya gelmesiyle kurulup, kısa bir süre sonra farklı sektörlerden bir çok gönüllü çalışan üyesi ile faaliyetlerine başladı.
Yaptığımız görüşmede, “Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi” proje ve çalışmaları hakkında bilgi aldığımız ,  Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mercan Sarı,’’ Dünyanın her yerinde kadınlar, yüz yılı aşkın süredir eşit yurttaşlık hakkı mücadelesi veriyorlar. Siyasal, toplumsal ve ekonomik olarak eşit statüye kavuşana kadar da bu mücadeleye devam edecekler. “Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi” de bu evrensel mücadelenin bir parçası olmaya aday bir kooperatiftir’’ ifadelerini kullandı.
‘’Kooperatifimiz, kadınlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik menfaatlerini gözetmek, mesleki veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile istihdam ve eğitim ortamı hazırlayarak karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma suretiyle kurulan bir işletme şeklinde olacaktır.
Kooperatifimizi kurma amacımız, iş sahibi olmayan kadınlarımıza işgücü ortamı sağlamak ve çalışmalarımıza bölgemizde yaşayan tüm kadınlarımızı katabilmektir.
Kadınlarımızın kooperatifimiz çatısı altında katma değerli ürün ve hizmet üretmelerini sağlamak, ürün ve hizmetlerini daha karlı ve kolay bir şekilde pazarlamaları için etkin bir satış ve pazarlama ağı kurmak, ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamak, sosyal ve kültürel alanlarda birçok konuda danışmanlık ve eğitim desteği almalarını sağlamak hedeflerimiz arasındadır.
Önceliğimiz kadınlarımızın pazara sunacağı ürün ve hizmetin kalitesini artırmaktır. Bu öncelik doğrultusunda alanında yetenekli eğitmenlerden ve danışmanlardan destek almak ilk hedeflerimiz arasındadır. Eğitimlerini tamamlayan kooperatif üyelerimiz yetenekleri doğrultusunda yeni üye arkadaşlarını yetiştirmek üzere yapılanacaktır.
Zamanla ulusal ve uluslararası platformlarda da pazar payı oluşturmayı ve markalaşmayı hedefleyen kooperatifimiz, üyelerinin ekonomik olarak memnun kalacakları sabit bir gelire kavuşmalarını ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı ümit etmektedir’’ şeklinde bilgi veren Sarı, ‘’Kadın üyelerinin bireysel güçlerini toplumsal yarara dönüştürmelerini, sosyal yaşama aktif bir şekilde katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda maksimum fayda görmelerini, bölgemizin ve şehrimizin vizyonuna katkı sağlamalarını kendine amaç edinen “Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi” üretken kadınlarımızın toplumda daha aktif ve daha güçlü olabilmeleri için birçok alanda faaliyet göstermeyi hedeflemektedir’ ’diye belirtti.
Kooperatif Logosunun doğuş hikayesinden de kısaca bahseden Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mercan Sarı,’’ Logomuzu tasarlarken, buram buram tarih kokan Eski Malatya’mızın gözde tarihi eserlerinden biri olan Ulu Camii’mizin Selçuklu motiflerinden ilham aldık. Logomuzun referans sembolü “Selçuklu Yıldızı” İlçemizin tarihini çağrıştıran Selçuklu Yıldızı’nı referans almamızın sebebi yıldızın sahip olduğu 8 köşenin her birinin farklı bir anlamının olmasıydı. “Merhamet, Şefkat, Sabretmek, Doğruluk, Sır tutmak, Sadakat, Cömertlik, Rabbine Şükretmek ”Selçuklu Yıldızı’nın her bir köşesinin temsil ettiği özellikler aynı zamanda kooperatif üyelerimizin ve işbirliği yaptığımız kadınlarımızın sahip olduğu özellikleri ifade etmektedir’’ dedi.

Görüşmede ayrıca ,  kooperatifin hedeflediği faaliyet alanları ve devam eden projeler hakkında bilgi veren, Proje birim sorumlusu  Eda Hoşhan’ da , ‘’Malatya Atatürk Caddesi, Gazi İlkokulu yanında bir store (mağaza) ve danışma merkezi açtık. Daha sonra 2019 yılının Kasım ayında Ticaret ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği SOGEP programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğümüz 3K “Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım” adlı projeyi yazdık. “3K” “Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım” projemiz 2020 yılının Mart ayında hayata geçti. Kooperatifimiz yakın bir zamanda yine Malatya Kanalboyu’n da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek doğal, geleneksel ve sağlıklı ürünlerin satılacağı bir kafe& market konseptiyle halka hizmet verecektir’ ’şeklinde açıklama yaptı. Hoşhan,’’ Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi tedarikçi ve aracı kurum olmasının yanı sıra yine Malatya’da 2 farklı yerde üretim ve uygulamalı eğitim merkezleriyle doğal ve geleneksel ürünleri hijyenik koşullarda gıda mühendisi denetiminde üreterek tüketiciye sunacaktır’’ dedi.
Kooperatifin hedeflediği faaliyet alanlarından olan, Pastacılık El sanatları, Takı tasarımı, Hediyelik eşyalar, Organik tarım ürünleri, Ev aksesuarları tasarımı, Seracılık ve tarla bitkileri, Sabun ve mum tasarımları, Kozadan ipek üretimi, ipek dokuma, Bahçe ve süs bitkileri yetiştiriciliği, Tarım alanında çiftçi kadınlara eğitim, satış ve pazar alanı, Çanta, şapka, toka vb. saç ve giyim aksesuarlarının tasarımları, Kurutulmuş otlar ve bitkiler, kurutulmuş sebzeler ve meyveler, Yöresel folklorik bebek, kırkyama, ağaç oyma, ahşap oyuncak yapımı, Nişan, kına, düğün, doğum günü gibi özel günler için parti tasarımları, Tahta baskı kalıp oymacılığı, halı& kilim dokuma, makina dikişi, çömlek yapımı, Çalışanlarının kadınlardan oluştuğu büfe, çay bahçesi, kafeterya vb. işletmeler Bez torba, dikiş ve nakış, iğne oyası, dantel, örgü vb. el emeği göz nuru ürünler, Erişte, mantı, tarhana, reçel, peynir, tandır ekmeği, gözleme, sirke, salça, nar ekşisi, pekmez, pestil, konserve, turşu vb. yöresel ve geleneksel ürünlerin üretimi ve satışı, Okul öncesi eğitimi, Engelli eğitimi ve bakımı, El becerileri için eğitici kurslar, Hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra ,  sadece üretici kadınlara özel Pazar sokağı oluşturmak, kooperatif ürünlerinin Kervansarayda satışa sunulması ve SOGEP programı kapsamında alınan 1.371.00 TL proje ücretinin harcama kalemlerine göre bütçe ayarlaması yapılarak hedef faaliyetlerinin hayata geçirilmesi noktasında da gereken çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
HABER: FİLİZ YAVUZKURT
 

Bakmadan Geçme