Battalgazi'de Hizmet Kitabı Başkan Güder'le Yeniden Yazılıyor

5 bin yıllık tarihiyle Doğu Anadolu'nun gözbebeği Battalgazi'de hayata geçirdiği insan odaklı projelerle

5 bin yıllık tarihiyle Doğu Anadolu’nun gözbebeği Battalgazi’de hayata geçirdiği insan odaklı projelerle her geçen gün hizmet kitabına yeni bir sayfa daha ekleyen Battalgazi’nin Şehrül-Emini Belediye Başkanı Osman Güder, hayata geçirdiği prestij projeler ile vizyonel değişimi başlatarak, daha yaşanabilir bir Battalgazi’yi inşa çalışmaları doğrultusunda ilçede ilkleri yaşatmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bu milletten aldığı güç ile Battalgazi’deki hizmet ve yatırımlarını hız kesmeyen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, sadece bugünü değil geleceği düşünülen projeleri Medeniyetin Kalbi Battalgazi’de bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. ‘Biz, tek vazifemizi Hakk'a ve halka hizmet olarak görüyoruz’ diyerek çıktığı bu kutlu yolda insan odaklı projeler ile Battalgazi’de büyük bir değişime imza atan Başkan Güder, hayata geçirdiği vizyonel projeler ile ilçeyi yepyeni bir çehreye kavuşturuyor. Görev sorumluluğundaki bölgelerde birçok soruna neşter vurarak medeniyetlerin şekillendiği ilçeyi tarihine yakışır bir hale getirmek için gecesini gündüzüne katan Başkan Güder, haftalık olarak yayınladığımız gazetemiz Battalgazi’ye önemli açıklamalarda bulundu. 
Gazeteci Erdal Öztürk’ün sorularına açık yüreklilikle cevap veren Başkan Güder’in verdiği cevaplar ise şöyle:
“KÖRELEN BİR İLÇE DEĞİL, GELİŞEN BİR İLÇE İNŞA EDİYORUZ”
ÖZTÜRK: “Öncelikle başkanım geride bıraktığımız 3 yıllık zaman zarfında Battalgazi Belediyesi ilçede hangi yatırım ve hizmetleri vatandaşlarla buluşturmayı başardı? Geçtiğimiz üç yıl içerisinde yaptığınız projeler hakkında kısa değerlendirmeler yapar mısınız?”
BAŞKAN GÜDER: “Öncelikle 2019 seçimlerin ardından halkımızın bizlere gösterdiği teveccühe layık olmak için Battalgazi’de gecemizi gündüzümüze katmış durumdayız. Göreve geldikten sonra ilçemizin acil çözülmeyi bekleyen sorunlarının haritasını çıkarmıştık. Bu sorunların başında imar sorunu ilçemizin çözülmeyi bekleyen en büyük sorunuydu. Battalgazi zor bir bölge. İlgili birimimize ilk talimatımız;  ‘İlçenin imar sorununu çözmek bizim boynumuzun borcudur’ oldu. Sizlerinde malumu üzerine imar konusu uzun soluklu bir süreçtir. Göreve geldiğimiz günden itibaren imarla alakalı olarak özellikle çevre yolunun altındaki mahallelerimizden başlayarak çalışmalarımızı yaptık. Battalgazi ilçesinde imar problemine neşter vurduk. 8 bin 300 hektarlık alanın 2 bin 500 hektarını hamd olsun çözüme kavuşturduk. Rabbime şükürler olsun ki milletimize vermiş olduğumuz sözü tuttuk. İlçemiz dar bir makasa sıkışmış bir vaziyetteydi. Yeni alt merkezlerin kazandırılması, geleceğimizin aydınlık yarınları gençliğimize yatırımlarının yapılması, ulaşım yatırımlarına büyük önem verilmesi, tarihi başkentinin yanı sıra turizm potansiyelinin arttırılması, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması, yeşil alanların arttırılması, ispenderenin şifalı merkezlere getirilmesi, sosyal tesislerin sayılarının arttırılması, kadın istihdamın arttırılması, çiftçilerimize destekler verilmesi, işsizliğin azaltılması, 50-60 yıllık binalara sahip olan ilçemizde kentsel dönüşümün yapılması ve eğitim ile sağlık alanında da birçok konuda çalışma yapmamız gerekiyordu. Hamd olsun bu çalışmaların hepsini yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın yanında daha birçok hizmeti ve yatırımı ilçemizle buluşturduk. Battalgazi Belediyesi olarak amacımız insanların daha rahat yaşayacağı bir Battalgazi’yi oluşturmak. Battalgazi’yi körelen bir ilçe değil, gelişen bir ilçe yapıyoruz. Uluslararası arenada ve Türkiye’de en iyi şekilde yerini alması noktasında ben ve ekibim gece gündüz demeden çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“BATTALGAZİMİZİ TURİZM CENNETİNE ÇEVİRİYORUZ”
ÖZTÜRK: “Battalgazi’de birçok yatırıma ve hizmete imza attınız. Son olarak ise Hasırcılar bölgesi için bir müjde verdiniz? Bu projeyi bize açıklar mısınız?”
BAŞKAN GÜDER: “Şunu belirtmek isterim ki; bizim bu kadim ilçede yaşayan vatandaşlarımıza hizmet sözümüz var. 3 yıllık zaman zarfında ilçemizin daha ne kadar ileriye götürebiliriz? Bunun çalışması içerisindeyiz. Battalgazi’miz tarihiyle ön plana çıkmış bir ilçedir. Bizler bu tarihin yanında ilçemizin turizm potansiyelinin de ortaya çıkarılması için çabalıyoruz. Hasırcılar bölgemizde beyaz saray olarak tabir edilen yerde yenilikçi ve doğa dostu anlayışı ile hayata geçireceğimiz Hasırcılar Rekreasyon ve Sahil projesi ile ilçemize bir prestij proje daha kazandırıyoruz. Tarım ve Orman Bakanımızın Malatya ziyaretinde vekillerimizle beraber projemizi kendisine sunmuştuk ve vatandaşlarımızı baraj ile buluşturmak istediğimizi belirtmiştik. Bakanımız, Malatyalıların böyle bir talebi varsa bu talebi yerine getirme noktasında her daim desteklerinin olacağını söyledi. Bizlerde zaman kaybetmeden projenin startını ilçemizde verdik. Vatandaşlarımızı uzun süredir hasretini çektiği baraj ile buluşturuyoruz. Güzel bir projeyi ilçemize kazandırıyoruz. Bu ilçemiz adına sevindirici bir durum. Bizim vatandaşlarımıza hizmet sözümüz var. Battalgazi’mizin yarınlarını çok daha güzel yapmak için vatandaşlarımıza söz vermiştik. Sözümüzü tuttuğumuzu her geçen gün hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerle ortaya koyuyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Malatya’nın kalbi konumunda olan ve şehre nefes aldıracak olan yeşil bir alan daha ilçemize kazandırılmış olacak. Battalgazimizi turizm cennetine çeviriyoruz. Battalgazi’mizi daha çok tercih edilen ilçeler arasına koymak için 7 gün 24 saat çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Malatya ve Battalgazi’mize hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
“BU DÖNÜŞÜM BİR BAŞLANGIÇ VE MİLAT OLACAK”
ÖZTÜRK: “Battalgazi’de ilk kez kentsel dönüşüm çalışmasının startını siz verdiniz. Şehit Fevzi Mahallesinde dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Osman Güder başkanımız ilçedeki başka bölge ve bölgelerde dönüşüm çalışması düşünüyor mu?” 
BAŞKAN GÜDER: “Biz bu projemizi milat projesi olarak adlandırıyoruz. Bu çalışmalar siyaseten ağır faturalı hizmetler. Biz bu ağırlığı göze alarak, taşın altına elimizi değil gövdemizi koyarak çalışmayı başlattık. Battalgazi’nin kanayan yarasına vurmuş olduğumuz neşter ile Kentsel dönüşümün gereklilik değil, zorunluluk olduğunu hepimiz göreceğiz. Projeyi hayata geçirirken mahalledeki vatandaşların haklarının teslim edilmesi ve çevreyolunun altının prestij kazanması önceliğimizdi. Depremden sonra bu bölge hasar görünce de elimizi hızlı tuttuk. Hazırlık aşamamızda TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile beraber çalıştık. Bizi eleştirenler konutlar ortaya çıktığı zaman mahcup olacaklar. 424 hak sahibi var ve biz 700 civarında konut yapıyoruz. Çünkü 110 dönümlük dönüşüm ile sınırlı kalmayacağız ve diğer dönüşüm adalarındaki vatandaşları buraya transfer edeceğiz. Etaplar halinde dönüşüm çalışmaları düşünüyoruz. Bunun yanında Cezmi Kartay üzerinde bir çalışmamız var. Oradaki 5 dönümlük alanda da dönüşüm düşünüyoruz. Hangi bölgemizin dönüşüme ihtiyacı varsa, o ihtiyacı gidermek için canla başla çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere Türkiye’nin büyük problemlerinden bir tanesi kentsel dönüşümdür. Malatya’mızın problemlerinin başında yer alıyor. Bu problemler yaşadığımız depremlerin ardından gün yüzüne çıkıyor. Malatya’mızın da deprem kuşağında yer alması sebebiyle, bu dönüşüme ağırlık verdik. Bu dönüşüm bir başlangıç ve milat olacak. Bu dönüşümde emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
ÖZTÜRK: “Battalgazi’nin vizyon projelerinden bir tanesi olan Beydağı konutları projeniz hakkında bilgiler verir misiniz? Projeniz kaç yılında tamamlanacak?”
BAŞKAN GÜDER: “Battalgazi Belediyesi olarak Beydağı’nın eteklerini değerlendiriyoruz. Battalgazi’nin gelişiminin önündeki tüm engelleri kaldırmak için çıktığımız bu yolda Beydağı’nın eteklerinde hayata geçireceğimiz ve aynı zamanda bölgenin kaderini değiştirecek Beydağı Konut Projesi ile Battalgazi’mizin çehresini yeniden şekillendiriyoruz. TOKİ ile yapılan protokol çerçevesinde arsaların devri sağlanmıştı ve Beydağı eteklerine yapılacak bu büyük proje, Battalgazi’ye yeni bir yüz ve imaj kazandıracak. Coğrafi olarak zor bir bölgede çalışma yapıyoruz. Özellikle Battalgazi’de, Beydağı’nın eteklerinde vatandaşlarımızın yerleşke yeri olarak talep ettiği yerler, daha önce imara açılmıştı. Bizde Battalgazi Belediyesi olarak açılması gereken diğer imar yollarında çalışmalar yaptık. Belediye olarak bu bölgenin konutlaşmasına ve diğer vatandaşlarımızın konut yapmasına katkı sağlamış olacağız. Bölgenin kaderini etkileyen çalışmalara imza atıyoruz. Manzarası ve hava şartlarıyla burası Battalgazi’mizin en güzel yerlerinden birisi. Bildiğiniz üzere Battalgazi’de ev gereksinimi ve ev ihtiyacı talepleri çok fazla. Biz bu bölgeye villa tipi konutlar inşa edeceğiz. Proje kapsamında Battalgazi Belediyesi tarafından şuana kadar toplam 25 milyonluk yatırımın yapıldığı ve yaklaşık 300 milyonu bulması düşünülen Beydağı Konut Projemiz ihale aşamasında ve 2024 yılında bitirmeyi hedefliyoruz” Şeklinde konuştu.
“ŞİRE PAZARINI CAZİP HALE GETİRİYORUZ”
ÖZTÜRK: “Şire Pazarını cazip hale getirecek olan Prestij sokak çalışmalarınız büyük takdir toplamıştı ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Projenizin yüzde kaçı tamamlandı? Bizlere bilgi verir misiniz? 
BAŞKAN GÜDER: “Malatya’nın ilk yerleşim yerlerinden bir tanesi olan sokağımızı Prestij sokak haline dönüştürüyoruz. Malatya denilince de ilk olarak Şire Pazarımız akla geliyor. Malatya’mızı ne kadar turist ziyaret ediyorsa, mutlaka bu caddede alışverişlerini yapıyorlar. O bakımdan bu caddemizin güzel olması gerek. Şire Pazarımızı daha canlı hale getirmek ve prestijini arttırmak amacıyla sokak sağlıklaştırması talimatını 2021 yılının sonlarında vermiştik. Projemizin tamamlanması ile bu prestij sokağımıza girdiğimizde her iş yeri farklı renkte değil, tek renkte ve daha tertipli olacağını göreceğiz. Bu mekanlar ne kadar güzel olursa, yerli ve yabancı turistlerimizin sayısı da o kadar artar. Malatya’mıza yakışan prestij sokağımızdaki sağlıklaştırma çalışmalarımızın yüzde 75’i tamamlanmış durumda.  Yerli ve yabancı turistlerimizin uğrak mekanı olan Şire pazarını hak ettiği değere kavuşturacağız” diye konuştu.
“İLÇEMİZİN GÜZELLİKLERİNE GÜZELLİK KATIYORUZ”
ÖZTÜRK: “Derme Deresi Rekreasyon Projesi çalışmalarınız hangi aşamada?”
BAŞKAN GÜDER: “Battalgazi’miz her geçen gün gelişiyor, güzelleşiyor. Derme deresi projesi, bizim için çok önemli projedir. Derme deresi gerekli ve gecikmiş bir projeydi. Başkan olmadan öncede bu proje bizim hayata geçirmek istediğimiz bir projeydi. Şükürler olsun ki bunu hayata geçirmenin mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak ve bölgenin kaderini değiştirecek çok önemli vizyon projelerden bir tanesi. Malumunuz bu tür projeler uzun vadeli projelerdir. Amacımız kısa bir süre içerisinde bu projeyi bölgeye kazandırmak ve bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldırıp insanlara cazip mekanlar sunmak. Hizmet aşkı ile çıktığımız bu yolda ilçemizin güzelliğine güzellik katacak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“BATTALGAZİ’YE HİZMET BORCUMUZ VAR”
ÖZTÜRK: “Prestij projeleriniz arasında yer alan Eskimalatya Meydan Projesi ile ilgili herhangi bir gelişme var mı? Bu devasa projeyi hayata geçirecek misiniz?”
BAŞKAN GÜDER: “Biz hizmet etmeyi kendimize her daim şiar edindik. Bizler ilçemizi yönetirken istişareye ve ortak akla önem veriyoruz. Esnafın, sanayicinin, iş insanının, vatandaşın, kim olursa olsun Battalgazi ile ilgili duygu ve düşünceleri, fikirleri, bakış açıları, beklentileri bizim için önemli. Bizler de bu bilgiler doğrultusunda kendimize yol haritası çıkarıyoruz. Plan ve projelere buna göre yön veriyoruz. Bu ilçe hepimizin. Özellikle üzerinde yoğun olarak çalıştığımız ve Eskimalatya’ya yapmayı hedeflediğimiz bir meydan projemiz var. Tarihi dokusunu bozmadan Eskimalatya’daki gezi alanlarımızı genişletmemiz lazım. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bunları yaparken sağlam temeller üzerine projemizi oturtmamız gerekiyor. En kısa sürede projemize başlamayı hedefliyoruz. Bizim bu ilçeye hizmet borcumuz var. Bu borcu ödemek için gece gündüz yoğun bir mesai ortaya koyuyoruz.”
“GENÇLİK YATIRIMLARIMIZ GÖZ KAMAŞTIRIYOR”
ÖZTÜRK: “Gençlik yatırımlarınızda bölgeye örnek olacak çalışmalar yapıyorsunuz. Başkan Osman Güder, 3 yıllık zaman zarfı içerisinde ilçedeki gençler için ne tür yatırımlar gerçekleştirdi?”
BAŞKAN GÜDER: “Gençlerine sahip çıkan, gençlerine değer veren ve yatırım yapan toplumlar, geleceklerine de güvenle bakarlar mottosuyla ilçemizdeki gençlik yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile 25 milyonluk dev yatırımı ilçemiz ile buluşturduk, bir o kadarlık yatırımı da buluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gençlerin sportif ve sosyal faaliyet alanlarının yaygınlaştırılması için Gençlik Merkezleri, Selçuklu Mahallesine Futbol sahası, Başharık Mahallesine futbol ve basketbol sahası, Hatunsuyu Mahallesine basketbol sahası, Hanımınçiftliği Mahallesine basketbol sahası, Çöşnük Mahallesine iki adet tenis kortu ve Göztepe mahallesine yarı olimpik yüzme havuzunun yapımına 2021 yılında başlamıştık. 1 yıl gibi kısa bir zaman zarfı içinde ilçedeki gençlik ve spor yatırımlarımızı tamamladık. TOKİ bölgemizdeki gençlik merkezi çalışmalarımız, inderesi tabiat parkında kamp çalışmamız ve yeni gençlik merkezi kazandırma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Merkez Beydağı mahallemizde tamamladığımız kütüphanemizi gençlerimizin istifadesine sunduk. Sosyal ve kültürel desteklerimizin yanı sıra gençlerimizin eğitimlerine de katkıda bulunuyoruz. Battalgazi’de gençlik yatırımları her şeyden önce gelir bizim için. Aydınlık yarınlarımız olan gençlerimizi seviyoruz” ifadelerinde bulundu.
“HER ZAMAN KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ”
ÖZTÜRK: “Kadın girişimciler için Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifini hayata geçirdiniz ve aktif bir şekilde ilçedeki kadınlarla üretimi güçlendiriyorsunuz? Kurmuş olduğunuz Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi de güzel işlere de imza atıyor. Neler söylemek istersiniz?”
BAŞKAN GÜDER: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin kadın istihdamına verdiği önemden yola çıkarak bizler 2019 yılının Ekim ayında Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifini kurarak hayata geçirdik. Amacımız; bölgemizdeki kadınlarımızı hem sosyal hem kültürel hem de ekonomik olarak desteklemek ve kadınlarımızın üretmiş olduğu ürünlerinin satışını gerçekleştirme adına bizler Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifini kurduk. Hedeflerimiz doğrultusunda kurmuş olduğumuz Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifimiz, 65 asil ve 300’ün üzerinde gönüllü üyemiz ile birlikte aktif bir şekilde çalışmaktayız. Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi olarak bizler üretimde güçlendirme olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek kadınlarımızın ev ekonomisine katkı sunmalarına olanak sağlıyoruz. Kadın demek toplum demek, kadın demek anne demek, kadın demek kuşatan demek ve kadın demek erkeğin arkasında ki en büyük güç demektir. Kalkınma hedeflerinin en önemli ayağı Kooperatifçiliktir. O yüzden kooperatifçiliğe bizler büyük önem veriyoruz. Kadınlarımızın meslek sahibi olmaları ve ailelerine destek olmaları bizleri de mutlu ediyor. Toplumun her kesimine dokunmak istiyoruz. Battalgazi Belediyesi olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız.”
ÖZTÜRK: “Son olarak Battalgazili hemşerilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?”
BAŞKAN GÜDER: “Battalgazili hemşerilerimizi seviyoruz. Onlara vermiş olduğumuz sözlerimiz var. Hemşerilerimizin taleplerini yerine getirmek için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz hizmet etmeyi kendimize her daim şiar edindik. Hizmet anlayışımızın yanında sosyal ve gönül belediyeciliğini de etkin bir şekilde ortaya koyuyoruz. Hizmetlerimiz ile birlikte insanlarımızın gönüllerine dokunuyoruz. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. Tüm İslam aleminin Ramazan ayı mübarek olsun. Rabbim bizleri bayrama kavuşturmayı nasip etsin. Şimdiden tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutluyorum. İşiniz kolay olsun. Kaleminiz daim olsun diyorum” dedi. Haber: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme