Başkan Gürkan, 'Şehir Ve İnsan' Konulu Konferansa Konuşmacı Olarak Katıldı

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan,

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından düzenlenen “Şehir ve İnsan” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Başkan Gürkan, “Şehirler değerleriyle yönetilirse bir anlam bulur. Şehrin değerleri sadece formal anlamda ki oluşmuş resmi kurum ve kuruluşlar değildir. İnformal anlamında ki kurum ve kuruluşlarda şehrin değeridir” dedi.

 

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından Türk Ocakları Malatya Şubesi Şehit Mürsel Karataş Salonu’nda düzenlenen “Şehir ve İnsan” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Yoğun katılımın olduğu konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı nadir Günata, Başkan Gürkan’ın Battalgazi ilçesinde tüm tarihi eserleri ayağa kaldırdığını belirterek, “Biz Battalgazi ilçemizin geçmişte ne olduğunu biliyorduk.  Ama Battalgazi İlçesi Allah'a hamd olsun bugün tarihi kimliği ile, miraslarıyla canlandı, ayaklandı ve Battalgazi ilçesi yepyeni bir şekil aldı. Battalgazi ilçesinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar, yeni yatırımlar, yeni işler yapıldı. Ben kendim gezdim gördüm, her tarafı en ücra noktalara kadar asfaltlandı. Battalgazi'de sadece Kervansaray yapılmadı. Ulu Cami yapıldı, Kanlı Kümbet yapıldı ve oradaki bütün yatırlar imar edildi. Onun dışında Battalgazi İlçesinde Büyükşehirlerin bile yapamadığı akıllı belediye binası yapıldı. Asfalt şantiyeleri oluşturuldu, konkasör işletmeleri oluşturuldu, tarihi sokaklar oluşturuldu. Yani Battalgazi ilçesi hem geçmişi, hem bugünü anlatan bir ilçemiz oldu. Bunda en önemli etken de belediye başkanı olarak seçilen kişinin hem tarihi mirası görmesi, hem de geleceği görmesi ile alakalıdır. Battalgazi ilçemizin 3 dönem belediye başkanlığını yapan Selahattin Gürkan kardeşimiz kendi kimliği ve kişiliği ile hem milliyetçidir, hem muhafazakardır, hem cumhuriyetçidir, hem demokrattır. Yani bu kimliği taşıyan, özelliği olan bir kardeşimizdir. Bu kimliği taşıyan kardeşimizin Malatya'da bütün kesimleri kucaklaması belki Türkiye'de örnek temsil eden bir yapısını oluşturmuştur. Biz Selahattin Gürkan'ın Zeynel Abidin Türbesi'nde yaptığı hizmetleri de gördük, oradaki Alevi kardeşlerimizin kurmuş olduğu derneklerle olan ilişkilerini de gördük. Devlet omuru görmüş bir insanın yapması gereken her türlü hizmetleri yaptığını gördük. Belki Türkiye'de örnek bir belediyecilik hizmeti yapılmaktadır. Belediyecilik hizmetini herkes yapar, ama kişilik ve şahsiyet olarak herkesi bir araya getirme kabiliyetini kendi kardeşimizde gördük. Bu bizim için, Malatya'mız için iftihar vesilesidir. Belki yapmış olduğu birçok hizmet, Türkiye'de yapılmayan hizmetlerdir” dedi.

 

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Türk Ocakları’nın tarihi misyonuna değinerek, “Türk Ocağı 1912 yılında kurulmuş ve milli kurtuluş savaşı öncesi Anadolu'da milli mücadeleyi başlatan ve başarıyla sürdüren daha sonra akabinde yeni Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran o temel değerlerimizden bir tanesidir. Bu temel değerlerimizin yaşanması ve yaşatılması gerekir” diye konuştu.

 

Battalgazi Belediyesi’nin Türkiye’ye rol model olabilecek hizmetlere imza attığını kaydeden Başkan Gürkan, “Türkiye'de hangi belediyeyi alırlarsa alsınlar bizim beş yılda yaptıklarımız onların elli yılda yaptıklarından fazladır. Bunu üç dönem belediye başkanlığı yapmış biri olarak söylüyorum. Bizim genel merkezin belirlemiş olduğu üç yüze yakın soru var. O sorularda Hizmet binası var mı, yaşam merkezi var mı, engelli merkezi var mı, rehabilitasyon merkezi var mı, kadın sığınma evi var mı, hayır çarşısı var mı, müzesi var mı, kültür sanat evi var mı? yani buna benze sorular. Bu soruların hepsinde "Evet" olan sadece Battalgazi Belediyesi’dir. Türkiye'de ilk elektronik belediye sistemine geçen belediye de Battalgazi Belediyesidir. 2004 yılından önce yazarlarımız, çizerlerim kültür anlamında, sanat anlamında Battalgazi ve Malatya'mız ile ilgili yazmış oldukları yazılarda, ‘önce çökmüş, sonra göçmüş, ölüm sessizliğine bürünmüş ve ölüm uykusuna yatmış bu ölünün tekrar ayağa kaldırılması gayri mümkün. Biz bunları yazmakla günahlarımızın affedileceğini düşünüyorsak, yanlıyoruz’ diye yazılıyordu. Ama bugün Battalgazi'deki tüm eserler, bugün hiç kimsenin tahmin edemeyeceği kısa sürede Allah'a çok şükür ayağa kaldırıldı.  Alt yapıda Türkiye rekoru Battalgazi Belediyesi’ne aittir. 400 km alt yapı yaptık bir senede. O zaman Avrupa Birliğinden aldığımız fonlarla bunları yaptık. Cesaretli olacağız, cesaret insanları zafere, korkaklık ise ölüme götürür” ifadelerini kullandı.

 

“Memleketin insanına hizmet etmek hakka hizmet etmekle eş değerdir” diyen Başkan Gürkan, sözlerine şöyle devam etti; “Eğer biz hakka hizmet etmek istiyorsak, halka gerçek anlamda da hizmet etmekte sorumlu ve mükellefiz. Şehirler insanlar gibidir. İnsanların toplu yaşadığı mekanlara biz şehirler diyoruz. Eğer insanı biz iyi bilir, iyi tanırsak, şehirleri de insanın ihtiyaçlarına, zihin yapılarına, sosyal dokularına, kültürel formasyonlarına uygun bir şekilde dizayn ederiz. Niyetin halisane olursa bir bin olur.  Şehirler değerleriyle yönetilirse bir anlam bulur. Şehrin değerleri sadece formal anlamda ki oluşmuş resmi kurum ve kuruluşlar değildir. İnformal anlamında ki kurum ve kuruluşlarda şehrin değeridir. Yani Türk Ocağı, sendikalar, kanaat önderleri, yerel önderler, dernekler gibi. Kanaat önderlerinin oluşturduğu bir meclisle yönetilirse anlam ifade eder. Manifestoda ifade edilen Katılımcı Belediyecilik ilkesi ve halkala yönetim ilkesi esası içerisinde bir şehri yönetirken, şehri şehirlerin değerleri ile yönetmek gibi, erdemli ve faziletli bir davranış içerisine girmek zorundayız. Şehirleri erdemli ve faziletli şehirler yapmak istiyorsanız, o formal belediye ve diğer yasal ve tüzüklerin belirlediği sınırın dışında ayrıca yazılı olmayan, her sivil toplum örgütünün ortak katkıda bulunduğu ve şehrin değerleriyle özdeşleştiği bir informal meclis oluşturmamız lazım. Bu konudaki çalışmalarımız da devam ediyor. Türkiye'ye örnek olacak bir yapı hüviyetinde teşkil edecek diye düşünüyorum. Hepimiz sandıkta birleşeceğiz. Malatya'ya bir fırsat çıkmıştır. Hangi görüşe sahip olursa olsun, hangi partiye şimdiye kadar oy vermişse olursa olsun, hangi ideolojiye mensup olursa olsun, bizim herkesi Malatya paydası altında birleştirme gibi sorumluluğumuzun olduğunun da farkında ve fevkinde olmamız gerekir. Geçen dönem ilçe başkanımız vardı bu dönem Battalgazi Belediye Başkan adayımız, ‘sen hiç kimseden oy istemiyorsun’ dedi, ben ‘şimdiye kadar hiç bir zaman oy istemedim’ dedim. Ama bu dönem istiyorum. Bu dönem bunun tamamen bir Malatya meselesinin ötesinde Türkiye meselesi olduğunu görüyorum. Beka meselesi önünde siyasette konsept değişikliğinin siyasette artık anlayış değişikliğinin hakim olacağını görüyorum. Biz Malatya'yı tarif ederken, insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tarif ediyoruz. Anadolu'yu Anayurt yapan desten şehir olarak tarif ediyoruz. Danişment Gazi ve Battalgazi destanları da bu diyarda yazılmış. İnönü’ler ve Turgut Özal'lar bu topraklarda büyümüş temayüz etmişler, bu memlekete hizmet etmişler. Bu çıkmış olduğumuz kutlu yolda da sadece Malatya ölçeğinde birlik beraberlik değil, aynı zamanda Türkiye'de birlik beraberliğin olabilecek bir seçim atmosferinin güzel yaşatılması ve yaşanması noktasında Türkiye'ye örnek olacak bir sonucunun çıkması noktasından özellikle sizlerden istirham ediyorum”

Bakmadan Geçme