Başkan Aluç'dan Büyükçay Barajı hakkında sert tepki

Mustafa ALUÇ MHP Pütürge ilçe başkanı

MHP Pütürge İlçe Başkanı Mustafa Aluç Büyükçay Barajı hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Aluç açıklamasında;

"Değerli bölge halkımız, bir kaç gün önce Tepehan’da yapılması planlanan ve son rütuşların yapılmasına gelmiş dayanmış baraj projesinde sadece kazma vurmak kaldı. En yakın bir zamanda baraj yapımı için yoğun çalışmalar başlayacaktır. 
Ne varki yapılacak olan barajın; etüt, istimlak drenajları ve istimlak bedelleri hakkında henüz herhangi bir çalışma yapılmış değil. Yapılmışsa da bölgemizin ve mülk sahiplerine herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Neden mağdur olacak insanlara bir bilgi verilmiyor açıkçası anlamakta zorlanıyoruz. Acaba mağduriyet boyutu sanılandan büyük mü şeklinde 
Lakin bir kaç gün önce muhtarlara tebliğ edilmiş bir bilgilendirme evrakı’nı alıp incelediğimizde herhangi bir net veri verilmemiş yine. Evrak öncelikle anlaşılır bir dilde yazılmamış. Ne demek istenildiği belli değil. Hangi araziler istimlak edilecek, istimlak edilecek alanların krokisi, mülk sahipleri ve bu mülkiyet sahiplerinin baraj altında kalacak toprak oranı gibi bilgiler verilmemiş. Sadece kabataslak ve karışık bir üslup kullanılarak bir nevi karışık olan kafamız daha da karışık hale getirilmekten öteye gidilmemiş. 
Zaten bizler (bölge insanları olarak) barajın yapılacağını biliyoruz. Daha doğrusu biz bilmiyoruz çünkü kimse bizleri bilgilendirmiyor. Hiç bir yetkili Malatya tarafından köylü-muhtarları toplayıp bir açıklama yapmış değil. Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın tarafından ayda yılda bir atılan twitler sayesinde anlıyoruz bölgemizde geniş çaplı bir baraj projesinin oluşturulacağını.
Dolayısıyla insanlarımızın kafasın çok karışık. Hep bilindik o aynı soru işaretleri soruluyor. Haliyle bilgi verilmediği için bizlerde bir cevap veremiyoruz. Muhtarlar biliyor ve söylemiyorlarsa ona bir şey söyleyemeyiz. “Ne olacak? Hangi araziler suyun altında kalacak? İstimlak bedelleri ne kadar? Baraj yüzünden yaşadığımız topraklardan çıkarıldığımızda nereye ve nasıl gideceğiz?” benzer sorular en kısa zaman da muhakkak cevap beklemektedir. 
Değerli büyüklerimiz. Devlet yetkilileri. Sizlerden istirhamımız en azından yapılacak mevcut Büyük Çay BARAJI ile alakalı olarak bölge halkımızın detaylı şekilde acilen bilgilendirilmesi gerekmektedir. “Hangi hukuki haklarımız bulunmakta, istimlak bedellerinin belirlenmesinde hangi kriterler esas alınacak, toprakları ve evlerini terk etmesi sorunu ile yüzleşecek insanlarımızın akıbeti ne olacak, bölgenin deprem ve diğer doğal affetlere karşı çok geniş ölçekli hangi jeolojik çalışmalar yapıldı, mağdur olacak insanlarımızın sadece arazi istimlak bedelleri harici herhangi bir maddi destek sağlanacak mı?” Vb sorulara açıklık getirilmesi amacıyla yetkili kurum ve kuruluşlarca bilgilendirme yapılması önem arz ediyor. 
Bölgemiz halkının konunun takipçisi olması, herkesin bağlı bulunduğu muhtarlıkları bu yönde irtibat kurmaları ve en azından neyin ne olacağı yönünde sağlıklı bir bilginin elimize ulaşması İçin lütfen (biraz) duyarlılık gösterelim. " dedi.
Mustafa ALUÇ
MHP Pütürge ilçe başkanı

Bakmadan Geçme