Başkan Akgün'den 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' Mesajı...

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin AKGÜN

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin AKGÜN, “19 Mayıs İstiklal ve İstikbal Mücadelemizdeki en kritik eşiktir” dedi. 
Başkan AKGÜN masajında;
19 Mayıs, bu necip Millet için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu gün, herkesin (her şey bitti, yolun sonu göründü) dediği bir noktada, 19 Mayıs 1919 yeni bir başlangıcın, yeniden dirilişin adı olmuştur.

9. Ordu müfettişi olarak, alanında uzman,  22 kurmay, 25 er ve erbaş 8 kâtip ve 21 mürettebat olmak üzere 75 kahramandan müteşekkil bir ekibin başına lider olarak yetkilendirilip, görevlendirilerek Anadolu’ya gönderilen Mustafa Kemal; yol haritasını Amasya Tamiminde aziz milletin duyarlılığına ilan etmiş, Milleti, “milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır demişti. Kongrelerde alınan en önemli kararlarda; Milleti, kurtaracak olan “milletin azim ve kararlılığının” hayata geçiş süreciydi. 

İstiklal Savaşının kazanılmasındaki en temel faktör; elbette, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki, değerleriyle temeyyüz etmiş, kültürel temelde bir ve beraber olmanın erdemini yaşayan ve ayrışmak yerine milletleşen bu necip milletin, ortaya koyduğu kararlılık ve insanüstü çabadır.

19 Mayıs, bülbüle teklif edilen altın kafes gibi bize de güçlü bir devletin egemenliği altına girmek anlamına gelen manda yönetimini tekliflerine “Hayır” diyerek, hürriyet ve istiklal için, ayağa kalktığı, küresel eşkıyalara karşı şartlar çok namüsait tezahür etse de bir ve beraber olmanın gönül huzuru ve inanmışlığın verdiği güçle, çıkarlarını müstevlilerin emelleri ile tevhid edenlere, dahili ve harici bedhahlara karşı ayağa kalktığı sürecin başladığı gündür.

19 Mayıs, Türk Milletinin en zor ve kötü şartlarda bile kendi içinden bir lider çıkararak ayağa kalkabilme ve tarih sahnesindeki onurlu var olma iradesini hafızalara altın harflerle yazabilme özelliğinin tescil edildiği gündür. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ta Samsun’da yaktığı bu meşalenin ışığında milli mücadelenin Amasya’da yol haritasını çizmiş, Erzurum ve Sivas’ta kutlu hedefine kilitlenmiş, Ankara’da TBMM’nin açılmasıyla birlikte gücüne güç katmış, Kuvâ-yi Milliyenin düzenli ordulara dönüşmesi süreci yönetilmiş ve 29 Ekim 1923’de milli mücadeleyi Cumhuriyetle taçlandırmıştır.

Yok olmanın eşiğinden, verdiği mücadele ile erişilen istiklalin kaybedilmemesi, çok namüsait mahiyette oluşan şartlara rağmen kurulan devletin bekası için, Atatürk bizden, “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller yetiştirmemiz gereğinin önemine dikkat çekerek, yetiştirmenizi istediği gençlerimiz, en kutsal emanetimizdir. 

İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizi; kendi ülkesini her yönüyle tanıyan, bilen, seven, kendi kültür ve ahlaki değerlerini özümsemiş, milli ve manevi değerlere bağlı ancak evrensel kültürlere aşina, dünyayı bilen ve dünya insanı ile rekabet edebilen, çağdaş birer birey olarak yetiştirmek, hepimizin fedakârca gayretlerimizle mümkün olacaktır. 

Bu süreçte, çocuklarımızı, sadece sınavlara değil, hayata hazırlamak gerektiğini göz adı etmemeliyiz. 

Çocuklarımızla sadece refahımızı değil, yaşadığımız hayatımızı, bütün gerçekleriyle paylaşmamız, 

Onları sadece akademik bilgi yönüyle değil, duygusal zekalarını da aktif kılacak türden sosyal etkinliklerle, yaşadıkları topluma karşı sosyal duyarlılık kazanmaları, refleks tepkilerden uzak, her bir sözün ve davranışın olası sonuçlarını süzebilen, devletin kurum ve kuruluşlarıyla yıpranmaması hassasiyetinin farkındalığına ulaşan ve bu duyarlılığı yaşarken kazanmaları hassasiyeti dahilinde yetiştirmeye özen göstermemiz.

Belki de en önemlisi, biri birini önemseyen, biri biriyle hısım olmasa da hasım olmamayı öğrenen, karşısındakini ötekileştirmek yerine birlikte aynı hedefe yürüyerek başarılı olabilecekleri gerçeğini yaşarken öğrenen birey olarak yetiştirmemiz, 

Bu hassas ve önemli hedefle ulaşmanın sadece örgün öğretim kurumlarımızın işi olmadığına, bu amacın gerçekleşmesi için, toplumun her kesiminin, sorumlu olduğuna olan inanç ile çalışılması gerektiğine dikkat çekeriz.

Unutmayalım ki; 19 Mayıs İstiklal ve İstikbal Mücadelemizdeki en kritik eşiktir… 
Akıl sınırlarını zorlayan, kahramanlık, şan ve şerefle dolu tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’un yıldönümünde; 
Şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerimiz adına, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah ve mesai arkadaşlarını, vatan sevgisi imandandır diyerek,  coğrafyayı vatan kılmak, vatanı savunarak cennete ulaşmaya yönelen, bu yolda canını bir an dahi düşünmeden feda eden İstiklal Savaşımızın şehitlerini  rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan az sayıdaki gazilerimize sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum…   


Metin AKGÜN
Maarif Müfettişi
Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
 

Bakmadan Geçme