Bakan Pakdemir'li: Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Avrupa Lideriyiz

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020 yılında su ürünleri üretiminin 785 bin olarak gerçekleştiğini ve sektörün bir milyar 63 milyon dolar ihracat rakamına ulaştığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020 yılında su ürünleri üretiminin 785 bin olarak gerçekleştiğini ve sektörün bir milyar 63 milyon dolar ihracat rakamına ulaştığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, 2020 yılı su ürünleri üretimi ve ihracatıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Bakanlık olarak balıkçılık kaynaklarının korunmasına yönelik aldıkları kararlar, yaptıkları denetimler ve üretimi artırmak için verdikleri teşvikler sayesinde 2020 yılında su ürünleri üretiminin 785 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Pakdemirli, bu üretimin 364 bin tonunun avcılıkla, 421 bin tonunun da yetiştiricilik yoluyla elde edildiğini dile getirdi.

Su ürünleri yetiştiricilik üretiminin 2020 yılında da büyümesini sürdürdüğünü, çipura, levrek ve alabalık üretim miktarlarının önemli oranda arttığını kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:

"2020 yılında, çipura üretimi %10 artarak 110 bin tona, levrek üretimi ise %8 oranında artışla 149 bin tona ulaşmıştır. Alabalık üretimimiz ise yine %10'luk artışla 128 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Marka değerimiz olan Türk Somonu üretimimiz bir önceki yıla göre %93 artarak, 18 bin tona ulaşmıştır. İç ve dış pazarda Türk Somonumuzun tanıtım ve pazarlama çalışmaları devam edecektir. 

Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki 1'inci sıraya yerleştik. Dünyada da üst sıralara yükselmeye devam ediyoruz."

"SU ÜRÜNLERİ İHRACATIMIZ BİR MİLYAR 63 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Bakan Pakdemirli, pandeminin getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen 2020 yılı su ürünleri ihracatının, miktar olarak 201 tonla bir önceki yılı yakaladığını, parasal değer olarak ise geçen yılı geçerek bir milyar 63 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Su ürünleri ithalatının ise 157 milyon dolar olduğunu ve su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı ülke konumunda bulunduklarını ifade eden Pakdemirli, geçen yıl 100'e yakın ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini ve toplam ihracatın üçte ikisinin AB ülkelerine yapıldığını belirtti.

"HAMSİ AVCILIĞINA GETİRDİĞİMİZ KISITLAMANIN OLUMLU ETKİLERİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA GÖRÜLECEK"

Çevresel ve iklimsel faktörlerin etkisine bağlı olarak gelişen ve gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarına olumsuz etki edebilecek faktörleri bertaraf edebilmek için sezonda hamsi avcılığını geçici olarak durdurduklarını anımsatan Pakdemirli, "Bu kararın olumlu neticelerini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Avcılığı yapılan türlerin biyolojik parametrelerini, ortamdaki besin durumunu ve çevresel şartların stoklar üzerindeki etkilerini takip etmeye devam edeceğiz." dedi.

Bakan Pakdemirli, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, zamanında ve yerinde aldıkları kararlarla, stokların korumasını ve sürdürülebilirliğini ön plana çıkartarak, çevre dostu üretim ve koruma-kullanma dengesini gözeten politikalarla sektörün önünü açtıklarını ve 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürümesini sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme