Bakan Ersoy: 'Olimpos'ta Yanlış Bir Yapılaşmaya İzin Vermem'

Bakan Ersoy: 'Olimpos'ta Yanlış Bir Yapılaşmaya İzin Vermem'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Sosyal medya ve benzeri platformlarda alanın tamamının arkeolojik sit derecesi düşürüldü gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Hâlbuki birinci derecedeki kıyı bandındaki koruma alanı 200 hektardan 250 hektar olarak alan genişletildi.”

Bakan Ersoy: “Bu koruma planıyla orada yıkımın da önünü açıyoruz. Ben yine herkesin kafasının rahat olması için cuma günü bir talimat verdim ve orayı yeniden irdelemek için arkeoloji ekibi gönderdim.”

Bakan Ersoy: “(Özel tiyatrolar) Bu dönemde onların oynayamadıkları tiyatroları arşivleyeceğiz. Onay verilenleri Bakanlığın YouTube hesabından yayınlayacağız. Oyunun büyüklüğü ve istihdam ettiği SGK'lı oyuncuyla orantılı şekilde destek ödemesi yapacağız. Dünyada birkaç örneği var ama biz ilk defa yapacağız.”

Bakan Ersoy: “Beyoğlu Kültür Yolu Projesi ile GalataPort'dan Taksim Meydanı'na kadar olan bölge farklı bir cazibe merkezi olacak.”

Olimpos’ta yanlış bir yapılaşmaya bir Antalyalı olarak asla izin vermeyeceğini belirten Bakan Ersoy, “Sosyal medya ve benzeri platformlarda alanın tamamının arkeolojik sit derecesi düşürüldü gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Hâlbuki birinci derecedeki kıyı bandındaki koruma alanı 200 hektardan 250 hektar olarak alan genişletildi.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN Türk'te yayınlanan “Hafta Sonu” programında Hakan Çelik'in canlı yayın konuğu oldu ve hem turizm hem de kültür gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de uygulamaya konulan “Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı”nın detaylarını açıklayan Bakan Ersoy, son günlerde özellikle sosyal medyada gündeme getirilen Olimpos imar planı eleştirilerine de yanıt verdi.  

Olimpos deresi çevresindeki izinsiz ve plansız ahşap bungalov tarzı yapılaşmaların 1990’lı yıllardan itibaren başladığını dile getiren Bakan Ersoy, hem iç hem de dış turizmde ilgi gören bu yapıların daha sonra kontrolsüz olarak arttığını kaydetti.

Olimpos Ören Yeri Kazı Başkanlığının ve yerel belediyenin önerisi üzerine bir arkeolojik sit irdelemesi, jeoradar taraması ve bir sondaj çalışmasına başlandığını belirten Bakan Ersoy, bu çalışmaların sonucu olarak mevcut birinci, ikinci, üçüncü arkeolojik sit düzenlemesinin tekrar yapıldığını ve 2017 yılında bu düzenlemenin açıklandığını söyledi.

Bu konunun 3,5 yıl öncesine dayandığını ve dosyayı çok detaylı bir şekilde incelediğini vurgulayan Bakan Ersoy açıklamalarına şöyle devam etti:    

"Maalesef sosyal medya ve benzeri platformlarda 614 hektarlık alanın tamamının arkeolojik sit derecesi düşürüldü gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Hâlbuki birinci derecedeki kıyı bandındaki koruma alanı 200 hektardan 250 hektar olarak alan genişletildi. Toplamda baktığınız zaman 614 hektarlık kısmın sadece yüzde 4'lük kısmı üçüncü derece arkeolojik sit alanı oluyor. Geri kalan alanın yüzde 96'lık kısmı aynen korunması gereken alan şeklinde korunuyor.”

Aslında Orada Yıkımın da Önünü Açıyoruz

Sit alanının üçüncü dereceye çevrilmesi halinde bir arkeolojik koruma planı yapmak zorunda olunduğuna işaret eden Bakan Ersoy, “Bu plan dâhilinde, planın dışında kalan alanlar ve planın içinde yeşil alan ve yol güzergâhı olan alandaki binalar zaten yıkılacak. Aslında bu koruma planıyla orada yıkımın da önünü açıyoruz.” dedi.

Herkesin kafasının rahat olması için cuma günü bir talimat verdiğini söyleyen Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orayı yeniden irdelemek için arkeoloji ekibi gönderdim. Daha önce yapılan 36 noktadaki sondaj çalışmasına ilaveten yine ek sondajlar yapılsın ve herkesin içi rahat olsun dedik. Ekipler bu hafta çalışmalara başlıyor. Ben de Antalyalıyım ve asla Olimpos'ta yanlış bir yapılaşmaya izin vermem."

Zorluk Yaşayan Özel Tiyatrolarla İlgili Paket

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, salgın sürecinde her sektörde olduğu gibi birçok zorluk yaşayan özel tiyatroyla ilgili bir paket hazırladıklarını da söyledi.

Özel tiyatroların bu yıl Bakanlığa olan taahhütlerini koronavirüs önlemleri sebebiyle gerçekleştiremediklerini fakat proje ödeneklerini almaya devam ettiklerini belirten Ersoy, paket kapsamında Özel Tiyatro Dijital Kütüphanesi Projesi’ni başlatacaklarına işaret ederek, şunları anlattı:

"Bu dönemde onların oynayamadıkları tiyatroları arşivleyeceğiz. Onay verilenleri Bakanlığın YouTube hesabından yayınlayacağız. Oyunun büyüklüğü ve istihdam ettiği SGK'lı oyuncuyla orantılı şekilde destek ödemesi yapacağız. Dünyada birkaç örneği var ama biz ilk defa yapacağız. Başvuruları almaya ve tiyatroları bu konuda bilgilendirmeye başladık. 400'ün üzerinde özel tiyatronun başvurusu var. Bunların hepsinde 300 SGK'lı oyuncu var. Eğer bir kültür ekonomisi yaratmak istiyorsanız, bunu kayıtlı bir ekonomi haline getirmeniz lazım. Biz bütün sanatçıları güvence altına alsınlar istiyoruz ki, güvence altına aldıkları sanatçılarla orantılı teşvikler ve destekler verelim."

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Projesi ile de GalataPort'dan Taksim Meydanı'na kadar olan bölgenin farklı bir cazibe merkezi olacağına dikkati çektiği açıklamalarında şunları kaydetti:

"Şöyle bir proje çalışması başlattık. Galata Kulesi'nin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. Galata Kulesi'nin devir işlemlerini bekliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi maalesef bizi biraz geciktirdi. Hukuki engellerin tamamını uyguladılar ama bütün engeller kalktı şu anda. Muhtemelen bir hafta içinde devir teslimi yapılacak. Öncelikli olarak Galata Kulesi'nde bir renovasyon yapacağız. Onun içinde biliyorsunuz kafeteryalar, restoranlar, mutfaklar, idari ofisler var. Bütün bunları çıkaracağız ve orayı Galata Kulesi'nin müzesi haline getireceğiz. Bununla ilgili hocalardan ve üniversiteden oluşan bir kurul oluşturduk. Proje çalışmasına başlattık. Birkaç ay içerisinde hayata geçirir, uygulamaya başlarız. Orada zaten kuleyle sınırlı değil, meydanda çok aykırı bir bina var biliyorsunuz. O binayı da kamulaştırıp yıkacağız. Orayı doğal akışında bir amfi tiyatro havasına getireceğiz. Meydan havasını tekrar kazandıracağız. O meydanda da Bakanlığımıza bağlı genel müdürlüklerin kültür aktivitelerini gerçekleştireceğiz."

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nin restorasyonun da 7 Haziran'da tamamlanacağını aktaran Bakan Ersoy, "İçine bir tiyatro, bir sinema ve çok amaçlı bir salon yapıyoruz. Mevlevihane'yle birlikte sırt sırta. İkisi de kültür yolunun bir parçası olacak." dedi.

Bakan Ersoy, Atlas Pasajı ve Atlas Sineması'nın olduğu binaya ise İstanbul Sinema Müzesi kuracaklarını dile getirerek, "İçerisindeki ikincisi sinema salonunu da restore ediyoruz. 470 civarında koltuk kapasitesi olacak. 1 Eylül'e kadar yetiştireceğiz ve artık sinema galalarını ve festivalleri burada yapacağız." diye konuştu.

Bu yıl tamamlanması planlanan AKM binasının da koronavirüs sebebiyle gecikebileceğini söyleyen Bakan Ersoy, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Projesinin de bir sorun çıkmazsa 29 Ekim'de açılacağını kaydetti.

Bakmadan Geçme