Aylardan Ağustos Günlerden Cuma

Şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Malazgirt Marşında yazdığı gibi, 1992 senesi Ağustos ayının son Cuma günü İstanbul'da vefat etti.

 

Vefatının 28.yılında saygı,minnet ve rahmet ile anıyorum. Mekanı cennet olsun inşallah.

1929'da Elazığ'ın Ağın ilçesinde doğdu. İlköğrenimini burada gördü. Akçadağ Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra öğretmenliğe başladı.
 
Çeşitli köy ve kasabalarda 19 yıl öğretmenlik yaptı. Sonra sırasıyla ilköğretim müfettişliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Genel Müdürlüğünde şube müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı, İstanbul'da Devlet Kitapları Müdürlüğü vazifelerinde bulundu. 1978'de emekli oldu. Daha sonra Türk Edebiyatı Vakfı ve Doğu Türkistan Vakfı'nda çeşitli idari vazifelerde bulundu. Doğu Türkistan'ın Sesi dergisini yönetti. Son olarak Türkiye gazetesinin Kültür-Sanat köşesini idare etti. Vefatına kadar bu vazifeyi yürüttü.
 
Üst üste üç defa beyin ameliyatı oldu. “Aylardan Ağustos, günlerden Cuma” diye başlayan Malazgirt Marşında belirttiği gibi, 1992 senesi Ağustos ayının 21'inde Cuma günü İstanbul'da vefat etti.
 
Türk milletinin tarihine, kültürüne ve meselelerine vakıf olan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, İslamiyetin ve Türklüğün en güzel motifleriyle işlediği destanlarıyla Türk edebiyatına çok şeyler kazandırdı. İlkokul sıralarından itibaren şiir yazmaya başladı.
 
ESERLERİ:
 
İlk kitabı olan Bozkurtların Ruhu'nu 1952'de, ikinci kitabı olan Gençosman Destanı'nı 1959 yılında yayınladı.
 
Destan türünde yazdığı diğer eserleri ise şunlardır:

Kür Şad Destanı (1970), Malazgirt Destanı (1971), Bozkurtların Destanı (1972), Kopuzdan Ezgiler (1973), Salur Kazan Destanı (1974), Boğaç Han Destanı (1978), Destanlarda Uyanmak (1979), Destanlar Burcu (1990), Alp Erenler Destanı (1991).

MALAZGİRT MARŞI
 
Aylardan ağustos, günlerden cuma
Gün doğmadan evvel iklîm-i Rum'a
Bozkurtlar ordusu geçti hücüma
 
Yeni bir şevk ile gürledi gökler
Ya Allah...Bismillah... Allahüekber
 
Önde yalın kılıç Türkmen başbuğu
Ardında Oğuz'un ellibin tuğu
Andırır Altay'dan kopan bir çığı
 
Budur, Peygamberin övdügü Türkler
Ya Allah...Bismillah... Allahüekber
 
Türk, Ulu Tanrı'nın soylu gözdesi
Malazgirt Bizans'ın Türk'e secdesi
Bu ses insanlığa hakkın müjdesi
 
Bu seste birleşir bütün yürekler...
Ya Allah...Bismillah... Allahüekber!..
 
Yigitler kan döker, bayrak solmaya,
Anadolu başlar, vatan olmaya...
Kızılelma'ya hey... Kızılelma'ya!!!
 
En güzel marşını vurmadan mehter
Ya Allah...Bismillah... Allahüekber!..

Yorumlar 1
Mustafa Sülü 22 Ağustos 2020 17:38

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Destanlar şairimizin ismini önemli esere verilmesi onun gelecek nesillerde tanısın.Böyle değerlerimizin “Değerini” bilmeliyiz yönetici durumunda olan büyüklerimize duyurulur.

Bakmadan Geçme