Asgari ücret cebe girmeden açlık sınırının altında kalıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Asgari ücretin yılda 2 kez belirlenmesiyle ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.Ağbaba; “Kanun teklifimizi verdik, eğer samimilerse asgari ücreti yeniden belirleyelim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Asgari ücretin yılda 2 kez belirlenmesiyle ilgili kanun teklifini meclis gündemine taşıdı.Cumhur İttifakı’na seslenen Ağbaba, teklife destek verilmesini ve asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesini istedi.

Ağbaba konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında; “Bilindiği üzere asgari ücret yasal mevzuata bağlı olarak yılda bir kez belirlenebiliyor. Öncelikle bunun değişmesi lazım ve bugün asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi için kanun teklifimizi verdik. Eğer iktidar bu konuda gerçekten samimi ise teklifimize destek versin ve asgari ücret bu yıl için yeniden belirlensin. Bu sayede iktidarın umut tacirliği yapıp yapmadığı da ortaya çıkacaktır’’ dedi.

Asgari ücret cebe girmeden açlık sınırının altında kalıyor

“Bu yıl Türkiye tarihinde belki de bir ilk yaşandı ve 2022 yılı için belirlenen asgari ücret, şubat ayında işçilerin cebine girer girmez açlık sınırının altında kaldı” diyen CHP Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba; “ Türkiye’de asgari ücret olağan bir ücret haline dönüştü. Bazı araştırmalara göre Türkiye’de aktif çalışma yaşamında yer alan işçilerin yüzde 57’sinin asgari ücret aldığı söylenmektedir. Bu durumda Türkiye’de 10 milyon civarında işçi kendisinin ve ailesinin geçimini asgari ücret ile sağlamak zorunda. Bu da demek oluyor ki Türkiye’de asgari ücretliler ve onların geçindirmekle sorumlu aileleri açlık sınırının altında yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Eğer iktidar samimiyse kanun teklifimize destek versin

Ağbaba, “Asgari ücret şuan açlık sınırının altında ve yıl boyunca da altında kalmaya devam edecek. Türkiye şu an resmi enflasyon yüzde 54,4 ama gerçek hissedilen enflasyon yüzde 100’ü aşmış durumda.İktidar yetkilileri sürekli tarihi bir zamdan bahsediyor ama o zamdan eser kalmamış durumda. Ayrıca asgari ücretin yeniden belirlenmesine dair iktidar kanadından açıklamalar geliyor. Bu konuda eğer samimilerse asgari ücretin yılda bir kez belirleneceğine dair yasal hüküm var ve öncelikle bunun değiştirilmesi gerekir.Kanun teklifimizi verdik ve diyoruz ki asgari ücretin bu yıl yeniden belirlenmesine dair yasal değişikliği hemen yapalım”dedi.

Bakmadan Geçme