AGD, Diyarbakır'ın Fethi'nin 1382. Yılını Kutluyor

Anadolu Gençlik Derneği(AGD) – Milli Gençlik Vakfı(MGV), Diyarbakır'ın Fethi'nin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Anadolu Gençlik Derneği(AGD) – Milli Gençlik Vakfı(MGV), Diyarbakır’ın Fethi’nin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Tüm dünya, bir buçuk yılı aşkın bir süredir korona virüse teslim oldu. Salgın süreci, seyahatlere getirilen kısıtlamalardan sokağa çıkma yasaklarına, örgün eğitime verilen aradan ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına, neredeyse yaşamın her alanında değişimlere sebep oldu. 

Öncelikle salgın sürecinde vefat eden tüm kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.  Cenabı Allah,  vefat edenlerin yakınlarına sabırlar, sıkıntısı olan herkese de inşirah versin. Önceden geniş katılımlarla gerçekleştirilen birçok program, salgın sürecinde, ya iptal edildi ya da tehir edildi. Bazı programlar, gerekli önlemler alınarak geleneğin dışında, iletişim teknolojilerinin verdiği imkânlarla farklı şekillerde icra edildi. 
Anadolu Gençlik Derneği(AGD) olarak her yıl 27 Mayıs’ta ya da yakın bir tarihte kutladığımız Diyarbakır’ın Fethi Programını salgın nedeniyle bu yıl sanal ortama taşımak zorunda kaldık. Derneğimizin ev sahipliğinde ülkemiz insanını Diyarbakır’ımızda misafir edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.  Dualarımız, tüm dünyanın ve ülkemizin bu süreci biran evvel atlamasına dairdir. 
Diyarbakır, Mekke gibi, Medine gibi, Kudüs gibi, İstanbul gibi İslam dünyasının gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Diyarbakır, peygamberler, sahabeler ve erdemli insanlar şehridir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen Hz. Zülkif ve Hz. Elyasa Peygamberler ile birlikte 9 peygamber kabri ile 3 peygamber makamı bulunmaktadır. Yine beş yüzden fazla Sahabe Efendimiz Diyarbakır’da metfundur. Bilindiği üzere Diyarbakır, Mekke’nin Fethi’nin üzerinden on yıl geçmeden İslam toprağı olmuş bir şehrimizdir. Diyarbakır, Bizans yönetimindeyken, 639 yılında, Hazreti Ömer (ra) döneminde, İyaz bin Ganem komutasında fethedilmiştir. 
Diyarbakır’ın Fethi, Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya girişinden 432, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Muhammed’in İstanbul’u fethinden 814 yıl önce gerçekleşmiştir. Bu fethin ardından 1382 yıl geçmiştir ve Diyarbakır’da, Diyarbakır’ın Ulu Cami’sinde 1382 yıldır ezanlar hiç susmamıştır. Hendek Savaşı esnasında Efendimiz (sas)’in verdiği fetih müjdesi, Halife Hazreti Ömer bin Hattab’ın kutlu emri, Sahabe Halid bin Velid’in kılıcı ve Süleyman bin Halid’in şehadeti surları aşıp Diyarbakır’a ulaşmıştır.
Bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinden dolayı Fetih programımızı geçtiğimiz yıl olduğu gibi e-Fetih şeklinde gerçekleştireceğiz. 27 Mayıs Perşembe günü saat 21:00’da AGD TV ve dijital ortamlarda aynı stadyumdaymış gibi fethin heyecanını ve coşkusunu sizlere göstermiş olacağız. 
 

Bakmadan Geçme