Ağbaba, Arguvan Türkü Festivalinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın 12. Arguvan Ulusalararası Türkü Festivali'nde yaptığı konuşma

Adalet için Ankara’dan İstanbul’a yürüyen, Türkiye’yi birleştiren Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletiyorum.

Arguvan her şeye rağmen dişiyle, tırnağıyla kazımak demektir. Arguvan, çalışkan olmak demektir. Arguvan, kimseyi ayırmamak demektir. Arguvan kimdir? Arguvan, Sezai Yılmaz’dır. Dünya’da destan yazıyor. Dünya’nın en çok karaciğer nakli yapan merkezlerinden birinin başında. Kendisiyle gurur duyuyoruz.

2015 yılı 20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan alçak katliam sebebiyle, bu topraklara gelmiş geçmiş en barbar örgüt IŞİD nedeniyle öldürülen barış güvercinleri nedeniyle 2015 de festivali yapamadık.

Ardından 2016’da birilerinin aynı menzile yürüdüğü, bir cemaat eli kanlı örgüt 15 Temmuz’da kendi meclisinin, kendi insanlarının üzerine bombalar yağdırdı. 15 Temmuz’da şehit olan 249 insanı bu meydandan minnetle anıyoruz. O insanlar hepimizin şehidi. Birçok katliam yaşadık. Merasim Sokak, Kızılay, Sultanahmet, Gaziantep, Kayseri’de kışlanın önünde öldürülen gencecik askerler, Beşiktaş stadının önünde öldürülen gencecik polisler bunların hepsini ayırt etmeden anıyoruz.

Yine 10 Ekim’de Türkiye’nin en kanlı katliamında ölen 103 kardeşimizi anıyorum. Onların içerisinde katledilen Malatya gençlik kollarından sevgili barış güvercinlerini şükranla, minnetle anıyoruz. Hepsinin acısını yüreğimize gömüyor; burada umut, sevda ve barış türkülerimizle yeniden bir, beraber oluyoruz.

Bunu Türkiye’de yapabileceğimiz en özel yerlerden birisi Arguvan. Çünkü türkülerimiz hem acılarımızı hem haykırışlarımızı hem de sevdamızı en iyi ifade eden yer Arguvan’dır. Arguvan,nüfusu küçük ama nüfuzu büyük bir yer.

Arguvan bu topraklar için vahadır. Bu topraklarda Hacı Bektaş’ların,Yunus Emre’lerin, Ahmet Yesevi’lerin, Pir Sultan’ların, Derviş Muhammet’lerin,Şah Sultan’ların ektiği barış,kardeşlik ve hoşgörü tohumları yeşermeye devam ediyor.

Arguvan  masumiyet demektir. Arguvan Eskişehirde katledilen Ali İsmail Korkmaz demektir. Arguvan Nazım Hikmet demektir. Arguvan, teslim olmamaktır. Arguvan cesarettir, dik durmaktır.İdam sehpasına giderken ‘Yaşasın Halkların kardeşliği, yaşasın tam bağımsız Türkiye’ Diyen Deniz Gezmiştir.

Birlikte yaşamamızı sağlayan, Bu toprakların İran, Irak, Suriye, Lübnan  olmamasını sağlayan, yedi düvele meydan okuyan, kimse hayal bile edemezken Anadolu topraklarında Laik Türkiye Cumhuriyeti kuran, bu toprakların yetiştirdiği en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’tür demektir Arguvan.

Malatya’nın, Arguvan’ın içinde insan sevgisi var. Barış var. Bir elinde ceylanla bir elinde aslanı barış içinde yaşatmak var. Böyle bir toplumu kim diz çöktürebilir?

Tarih, Hallac-ı Mansur’un derisini yüzenleri,  Şeyh Bedreddin’i, Pir Sultan’ı asanları, Sivas’ta türküleri yakanları değil, Halkı için mücadele edenleri, asla geri dönmeyenleri, bu uğurda katledilenleri yazar.

Bugün burada barışın kardeşliğin hoşgörünün türkülerini söylüyoruz. Arguvan tüm Türkiye’ye örnek oluyor.Arguvan topraklarında etnik kimliğinden, mezhebinden dolayı kimse ötekileştirilmez. Narmikan neyse Kızık odur bizim için. Maman neyse Morhamam odur. Atma neyse Kesirik odur. Türk neyse Kürt odur. Alevi neyse Sünni odur. Kimsenin ayrımcılığı olamaz.Bunu başaran, Arguvan’da herkese eşit yaklaşan belediye başkanımız Mehmet Kızıldaş’a teşekkür ediyoruz.

 

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme