AFAD-Üniversite Gönüllü Gençlere Eğitim Programı

Vali Aydın Baruş, İnönü Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü, Türkiye Gençlik Vakfı ve İnönü Üniversitesi

Vali Aydın Baruş, İnönü Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü, Türkiye Gençlik Vakfı ve İnönü Üniversitesi Yeni Fikirler Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Hayat Kurtaran Gençlik" projesi eğitim programına katıldı. 

Yeni Fikirler Topluluğu Akademik Danışmanı Mehmet Ulaş, Türkiye Gençlik Vakfı İl Temsilcisi Mesut Demir ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın konuşmalarının ardından "Hayat Kurtaran Gençlik" projesinin başlangıcını yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada, "Gençlik bizim için çok önemli. Özellikle gençlik toplumun meselelerine duyarlı olursa, toplumun içinde yaşadığı problemleri, sıkıntıları çözmede katkı sağlama endişesi içerisinde olursa bizi mutlu ediyor. Bizim her zaman söylediğimiz şu “Gençlik gelecektir, Gelecek de gençliktir” çünkü gençlerimiz toplumsal meseleler konusunda farkındalık sahibi olmazsa geleceğimiz tehlike altında demektir. Bu anlamda "Gençlik Hayat Kurtarıyor" projesinin gençlerimizde farkındalık oluşturma ve toplumun karşılaşmış olduğu sıkıntılarda gençliğimizin de katkısıyla çözüm bulma uğraşları noktasında çok değerli bir çaba olduğunu düşünüyorum ve takdir ediyorum. Öncelikle bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma, Yeni Fikirler Topluluğuna, Türkiye Gençlik Vakfı'na, tabii ki bu projenin gerçekleşmesinde gerekli kolaylığı sağlayan Üniversitemize, Rektörümüze ve İl AFAD Müdürlüğümüze bu projeyi hayata geçirmedeki çabalarından dolayı bilhassa teşekkür ediyorum.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl “Afet Eğitim Yılı” idi. Yüz binlerce vatandaşımıza afet konusunda eğitimler gerçekleştirildi. Bu yıl yani 2022 yılı da İçişleri Bakanlığımız tarafından “Afet Tatbikat Yılı” olarak ilan edildi. Dolayısıyla geçen yıl verilen eğitimlerin bu yıl uygulamada da gösterilmesi ve toplumun afet yaşadığında nasıl hareket etmesi gerektiği ve bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Yani tatbikatlarımız okullarda, hastanelerde, diğer toplumsal mekânlarda bu yıl boyunca devam edecek. Tabii ki afet konusu başta farkındalık oluşturma konusunda ve uygulama hususunda önem arz ediyor. Çünkü bir afet yaşadığımız zaman bundan toplumun çok geniş kesimleri etkileniyor. Deprem, yangın, sel afeti olduğunda afetin olduğu bölgedeki toplumsal kesimler ciddi mağduriyete uğruyor ve toplumun diğer kesimlerinden yardım eli uzatılmasını bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti afet zamanında vatandaşının yanında olan, onun sorunuyla dertlenen bir anlayışa sahip çok güçlü bir devlet. Dolayısıyla devlet elinden geleni yapıyor ancak devletin sağlamış olduğu imkânların yerinde zamanında kullanılması açısından insan kaynağı çok önemli. Bazen afetler o kadar yaygın oluyor ki özellikle deprem konusunda bazı çalışmalara devletin görevlendirdiği, kamu kurumlarının görevlendirdiği insanların yetişmesi mümkün olmuyor. Mağdurların barınma ve yemek ihtiyaçlarının karşılanması noktasında genç kesiminin bu afet çalışmalarına katılması veya insani yardım çalışmalarına dahil olması bizim için büyük önem taşıyor. Bir afet olduğunda burada kullanacağımız insan kaynağı konusunda bir eksiğimiz yoksa emin adımlarla afetzedelerin bir an önce ihtiyaçlarını karşılama yoluna gidebiliyoruz. Bu anlamda İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “Afet Gönüllüleri” programı büyük önem kazanıyor. Afet Gönüllerinde ilk başvuracağımız kaynakta siz sevgili gençlersiniz. Dolayısıyla AFAD teşkilatımız da bu çalışmalarda sizlerden yardım alarak büyük güç bulacaktır" dedi. 

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonunda gerçekleşen “Hayat Kurtaran Gençlik Projesi” programına Vali Aydın Baruş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl AFAD Müdürü Mustafa Türker, İnönü Üniversitesi Yeni Fikirler Topluluğu Akademik Danışmanı Mehmet Ulaş, Türkiye Gençlik Vakfı İl Temsilcisi Mesut Demir, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bakmadan Geçme