ABD ve İngiliz şirketlerinin tütünü serbest, 'yerli ve milli' tütün yasak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere,

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “yüzde yüz” yerli olan ve tek başına içim özelliğine sahip tütüne avantaj sağlayacak, üreticiyi koruyacak model ve esasların belirlenmesi ve gerekli yasal çalışmaların yapılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Tütün üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekilen araştırma önergesi, bugün TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek.

ABD ve İngiliz şirketlerinin tütünü serbest, “yerli ve milli” tütün yasak!

31 Aralık 2020’de tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin uluslararası tekelleri kazançlı çıkaracağını ifade eden CHP’li Ağbaba şunları söyledi:

“Malatya ve Adıyaman’da yaklaşık 150 bin insan geçimini tütünden sağlıyor. Aileleriyle birlikte 750 bine yakın insan Adıyaman'da, Malatya’da, Doğanşehir’de, Sürgü’de, Kurucaova’da, Bulam’da Çelikhan’da geçimini tütünden sağlıyor. Ancak, yerli tütün üreticisine hapis cezası öngören düzenleme 1 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak. Dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz ki bir ürünü ekmek serbest, satmak yasak olsun. İngiliz ve ABD’li şirketlerinin tütünü serbest, ‘yerli ve milli’ Adıyaman tütün yasak. Yerli üreticiye bu kadar zulmetmek için ancak millete düşman olmak gerekir. Tütün üreticileri 1 Temmuz’dan beri yolları kapatıyor, yasayı protesto ediyor ‘Tütün yerlidir, millidir, alnımızın teridir’ diyorlar. Üreticiler yasanın ertelenmesini değil, yerli tütüne kaçak muamelesi yapan ucube yasanın tamamen kaldırılmasını istiyor. Biz, tütün üreticilerinin haklarını alana kadar yanındayız. AKP’li milletvekillerinden de beklentimiz uluslararası tekellerin değil, Adıyamanlı üreticilerin yanında olmasıdır. Bugün Meclis görüşmesinde kimin ‘yerli ve milli’ olduğu ortaya çıkacak.”

Önlem alınmazsa yüz binlerce kişi çok ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir

Tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütünün önemine dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün Adıyaman başta olmak üzere Malatya, Çanakkale, Artvin, Bitlis, Düzce, Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay illerimizin Merkez ve birçok ilçesinde üretilmektedir. Yüz binlerce ailenin tek geçim kaynağıdır. Bu ürünün yetiştirildiği yerlerde üretim yapan çiftçilerimizin ortak özelliği arazi azlığı ve coğrafi koşulların zorluğu nedeniyle alternatif ürün yetiştirme imkânlarının bulunmamaktadır. Bu soruna çözüm bulunmazsa başta Adıyaman olmak üzere üretimin yapıldığı illerde, tek geçim kaynağı tütün olan ve tütün dışında başka bir tarımsal faaliyette bulunma şansı olmayan yüz binlerce insan hakkında adli işlem yapılacak. Tütün üretimi yapan ve bunu satarak ailelerini geçindiren yüz binlerce kişi çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tütünün geleneksel satış ve pazarlama imkânı kalmayacaktır. Geleneksel anlamda işlem yapanların ağır cezalarla karşılaşma ihtimali bulunduğundan bu çok yönlü sorunun mutlaka yasal zeminde çözülmesi bir zorunluluktur. 31 Aralık 2020 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik sorunu çözmekten fazlasıyla uzak” dedi.

“Tütün üreticisini koruyacak model ve esasları belirleyelim”

CHP’li milletvekillerinin Meclis Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde, tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün üreticilerinin gerçek sayısının tespiti ve yaşadıkları sorunların çözümü, üretim alanlarının tespiti noktasında yapılabilecek çalışmaların belirlenmesi, bu tütünün pazarlanması, piyasaya arzı ve sarmalık kıyılmış tütün mamulüne uygulanacak vergi yapısının tespiti, özellikle yüzde yüz yerli olan tek başına içim özelliğine sahip tütüne avantaj sağlayacak, üreticiyi koruyacak model ve esasların belirlenmesi ve gerekli yasal çalışmaların yapılması amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme