8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı Anma Mesajı

Malatya Valisi Aydın Baruş

Cumhuriyetimizin 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ı, ebedi hayata irtihalinin 28. yıl dönümünde rahmet ve minnetle yad ediyoruz.
Cumhuriyet Dönemi siyasi tarihimizin en mühim devlet adamlarından biri olan Turgut ÖZAL, 13 Ekim 1927’de Malatya’da memur bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, eğitim öğretimini farklı şehirlerde tamamlamıştır. Devlet kademelerinde müsteşarlık dahil üst düzey görevlerde, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Turgut ÖZAL, 17 Nisan 1993’te Ankara’da sona eren ömrünün her anını ülkesine ve milletine hizmetle geçirmiş, bugün Türkiye’de ve dünyada hatırası minnetle yad edilen tarihe mal olmuş önemli bir şahsiyettir.
Merhum Turgut ÖZAL, dışarıda I. Körfez Savaşı’nın; içeride ise muhtıra, darbe,  bölücü ve yıkıcı terör eylemlerinin yaşandığı çok hassas bir dönemde ince bir siyasetle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her açıdan bekasını korumaya çalışmıştır. Milliyetçi, muhafazakâr bir çizgide sosyal, adaletçi ve rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisini esas alan bir siyasi anlayışla modern ve güçlü bir Türkiye için sonuna kadar mücadele etmiştir. Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı 1983-1993 yılları arasında Türkiye, ithalata dayalı devletçi bir ekonomiden; rekabetçi, üretim, sanayii ve ihracatın ön planda olduğu serbest piyasa kurallarının hakim olduğu ekonomi modeline yönelmiştir. 
Yıllarca çeşitli sebeplerden dolayı içe dönük ve durağan bir çizgide kalan Türkiye, Turgut Özal’ın yenileşme ve modernleşme fikirleriyle 21. yüzyılın hazırlık dönemine girmiştir. Özal, bu değişim ve dönüşümü şöyle dile getirmiştir: “Değişim için üç önemli konuyu söyleyeceğim. Üç önemli konu üzerinde hassasiyetle durmamız, bu prensiplerde devam etmemiz lazım. Bunlar üç ana hürriyettir. Bir tanesi fikir ve düşünce hürriyetidir.  İkinci önemli hürriyet, esas itibariyle din ve vicdan hürriyetidir. Üçüncü hürriyet de teşebbüs hürriyetidir.” Modern siyasi dönemin en mühim gereği sayılan hürriyet kavramının artık bireyin sosyal hayatında ve ekonomik girişiminde olması gerektiğine inanan Özal, bu sayede bireyin girişimleriyle toplumsal gelişimin sağlanacağını düşünmektedir. 21. yüzyılın güçlü Türkiye’sinin devlet eliyle değil girişimci vatandaşların teşebbüsleriyle inşa edileceğine inanmıştır.
Turgut ÖZAL, halka hizmeti merkeze alan sosyal devlet anlayışını “Millet devlet için değil, devlet millet için vardır.” sloganıyla ortaya koymuş, devletin tüm imkânlarını vatandaşın yaşam standardını yükseltebilmek için seferber etmiştir. Türkiye, onunla beraber özel teşebbüs, sanayi, ekonomi, üretim, tarım, ulaşım, şehirleşme gibi birçok alanda yaşadığı radikal değişimlerle büyük bir atılım sağlamıştır. 
Özgürlüklerin ve insan haklarının ülkemizde yerleşmesi için verdiği mücadele, Turgut Özal’ın isminin milletimizin kalbinde yer etmesinin en önemli nedenlerinden biri olmuştur. Bütün Türkiye’yi kucaklayan halkçı ve yenilikçi yönetim anlayışı sayesinde ülkenin her yerinde, toplumun her kesiminde büyük bir sevgi ve haklı bir saygı kazanmıştır. Aziz Türk Milleti ve hemşerisi olduğu Malatya, ülkesi ve milleti için yaptığı hizmetleri hatırlayarak her dem taze tuttuğu hatıralarıyla Onu hafızasında ve gönlünde yaşatmaya devam edecektir.
Vefatının sene-i devriyesinde büyük devlet ve gönül insanı Turgut Özal’ı hürmet ve minnetle anıyor, kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyorum.
Ruhu şad olsun.
Aydın BARUŞ                                              

Malatya Valisi
 

Bakmadan Geçme