200 gram ekmek 1.50 Kuruş

Somun ekmeğe zam geldi. 200 gram ekmek 1.50 Kuruşa satılacak.

Somun ekmeğe zam geldi. 200 gram ekmek 1.50 Kuruşa satılacak. 170 gramla satılan açık ekmeğin yasal ve vicdanı olmadığını belirten ve “200 Gram kuralına, açık (pide) somun ekmek üreticileri istisnasız herkes uymak zorunda. Bu hem yasal zorunluluk hem de vicdani sorumluluktur” diyen ESOB Başkanı Keskin, Pazartesinden itibaren başlanacak olan ekmek zammı ile ilgili bir basın toplantısı yaptı.

200 gram ekmek 1.50 Kuruş

“Esnafımızla, Odalarımızla ve Ticaret Odamızla beraber 1 haftadır somun ekmek için fiyat tarifesini görüşüyoruz.”  İfadeleriyle sözlerine başlayan Malatya Esnaf Sanatkarlar Odası (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Elektrik, doğalgaz, su, un fiyatlarına, BAĞKUR'a gelen zamlarla esnafımız bir hayli sıkıntıya girdi. Yapmış olduğunuz incelemelerde biraz daha esnaf için değil millet için pandemi sürecinden dolayı biraz daha özveride bulunduk. 200 gr. somun ekmeğin fiyatını 1,5 lira olarak belirledik. Hep birlikte karara bağladık. Hayırlı olsun.” Diyerek zam kararını açıkladı.

Gramajla kimse oynamasın!

 Biliyorsunuz daha önce ilçelerimizi talebi üzerine 200 gram pide ekmeğin fiyatını 1,5 lira olarak belirlemiştik. Bütün esnaf ve sanatkar camiasına sesleniyorum; Gramajla kimse oynamasın, gramaj kul hakkıdır, günahtır.  Gramajla oynamak, fakir fukaranın boğazından kesip kendi çocuğuna yedirmek, ne ahilik kültürüne nede insanlığa yakışır.

Yılbaşına kadar başka zam yok!

 Yılbaşına kadar böyle devam etsin. Yılbaşından sonra oturur konuşuruz eğer fiyat yetersizse, bölge illerindeki fiyatları ve girdileri göz önüne alarak bir daha değerlendirme yapabiliriz. 

Gramaj eksikse görev zabıtanındır

MESOB ve Ticaret Sanayi Odası(TSO) olarak yılbaşına kadar yeni bir karar almayacaktır. Bundan sonra görev valilik ve zabıtanındır. Bizden çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman söylemiştir. Gramaj eksikse zabıtanın görevidir. Zabıtanın görevini yapacağına inanıyorum.

Vatandaşlar gramaja dikkat etsin

Bizim görevimiz fiyat vermek, denetlemek zabıtanın görevi. Kimsenin gramajla kimsenin oynamaya hakkı yoktur. Haksızlığa karşı duruyoruz. Esnafların hakkını koruyoruz.  Gramajı eksik tartmasınlar, gelsinler yılbaşında tekrar konuşalım. Vatandaşta aldığı ekmeğin gramajını lütfen bir sorgulasın. Ekmeğin kaç gram desin.

Somun ekmekte de polemik olur mu?

Bir basın mensubunun “Pide fırınları halen 170 gram ekmeği 1,5 liraya satmaya devam ediyor. Somun ekmekte de polemik yaşanır mı?” sorusuna yanıt veren Birlik Başkanı Keskin, “Bence yaşanmaz. MESOB ve TSO fiyatları birlikte aldığı için kargaşa olacağını tahmin etmiyorum.” İfadelerinden sonra Açık ekmekle (pide) ile ilgili olarak da

Mehmet Başkanın aklını çeldiler!

“Mehmet başkanı iyi tanırım. Mehmet Başkanın aklını çeldiler. Ben söyledim gramajı düşürmeyin, fiyata gelin oturup konuşalım.  Belirlediğimiz fiyatı pazartesi gününden itibaren uygulamaya koyacağız.  Vilayete, belediyeye tarifeyi göndereceğiz. Belki kabul etmez mahkemeye de gönderebilirler. Yüksek olduğunu söylerler. Ülke geneli baktığımız 25 kuruş zam yapılıyor. Bizde 25 kuruş zam yaptık. Girdilere baktığımız zaman ekmeğin çok ucuz olduğunu her zaman düşünüyorum.  Ekmeğin fiyatını her zaman makul fiyatta tutturduk.

İl genelini kapsıyor,herkes uymak zorunda!

Başka bir gazetecinin “Bir ay önce Ticaret İl Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamada kafa karıştıran ifadeler vardı. Battalgazi Esnaf Odaları, Yeşiltepe Esnaf Odaları ve Yeşilyurt Esnaf Odalarının farklı fiyatlarıyla ilgili bir çelişki vardı. Şimdi açıkladığınız fiyatlar Malatya genelini kapsıyor mu? Sorusuna da Birlik Başkanı Keskin; “ Malatya'nın tümünü kapsıyor.  Herkes uymak zorundadır. MESOB ve TSO dışında bu rayici verecek hiç makam yok. Bunu belediyede, valilik de veremez.  Biz göndeririz, kabul ederler, etmezler, yargıya giderler. Ben şunu söyleyeyim;  Esnaf sanatkarlar odası yargıya gitsin. Esnafımız pazartesi günü fiyatı uygulamaya başlayacak.  Ben inanıyorum, kimse gramajla oynamayacak. Pidecilerinde 200 gram olarak vereceğini düşünüyorum. 13 ilçenin tamamı uyuyor. 

Halk ekmekte bir artış olacak mı? sorusuna yanıt veren Keskin,  Bu konuda belediyeyle görüşeceğiz.  Belediyeye şu fiyatı vereceksiniz diye deklare edecek değiliz. Belediye ile oturup, konuşacağız.

Bakmadan Geçme