Yüzde 42 doluluk oranımız var.

Malatya Valisi Aydın Baruş Er Tv de canlı yayında açıkladı

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Yüzde 42 doluluk oranımız var.

Malatya Valisi Aydın Baruş covid-19 vaka sayılarıyla ilgili: "2. haftayı yaşıyoruz. Bize gelen veriler yaklaşık yüzde 35 azalış gösteriyor. Önümüzdeki açıklanan rakam 100 bin 340 yada 350 olacak." ifadelerini kullandı. 

EN YÜKSEK VAKA SAYISI EYLÜL'DE OLDU

ERTV'de yayınlanan Gündem Özel programına konuk olan Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya'nın en yüksek vaka sayısını Eylül ayında yaşadığını ifade etti. Vali Baruş: "Malatya'da tedbirlere uyuluyor. Alışma süreci bir kaç gün alacaktır. Yeni açıklanan kararlarla vatandaşımızın bilgi sahibi olmasıyla bu tedbirlere uyum daha fazla artacak. Malatya'da bu kısıtlama sürecinde tedbirlere uyum yüksek.  Ufak tefek ihlaller olabiliyor.  Malatya Mart ayından beri salgınla mücadele ediyor. Fakat illerin duruma göre farklı aylarda farklı problemler ortaya çıkıyor. Malatya'da ilk vaka Mart'ta görüldü ama esas problemi Kurban Bayramının hemen öncesinde yaşadık. 29 Temmuz dikkat çekiyor. Çünkü Kurban Bayramında dışarıda olan hemşerilerimiz Malatya'ya gelmeye başladı. Özellikle İstanbul kaynaklı geliş oldu. En büyük sıkıntıyı Eylül ayında yaşamışız vaka sayısı bakımından. Yine onun arkasından bir iyileşme ve vaka sayılarından düşme oldu Ekim ayında. Ancak kasım ayında tekrar bir yükseliş yaşadık. Ondan sonra tedbirlerin ilan edilmesiyle birlikte Aralık, Ocak, Şubat, Mart ayına kadar gayet rahat bir süreç geçirdik. Hatta haftalık vaka sayıları Eylül ayında yaşadığımız sıkıntıya göre 10'da 1 oranında düştü. Ama herkesin bildiği Türkiye genelinde 1 Mart'tan itibaren tedbirlerde bazı gevşetilme oldu. Malatya'da da maalesef hızlı bir yükseliş trendine girdik.  Bu trendde de Mart ve Nisan ayı boyunca bizi endişelendiren rakamlar olmaya başladı. Örneğin sıkıntı yaşadığımız 20 Eylül 2020 tarihinde 293 servis hastamız varmış." dedi.

VAKA SAYILARI DÜŞÜYOR

Malatya'da vaka sayılarını düşmeye başladığını ve mutant virüsle birlikte gençlerinde yoğun bakıma düştüğünü ifade eden Vali Baruş: "Son dönemde bu mutant virüsün gençlerde daha fazla görülmesi nedeniyle, genç insanlarda yoğun bakıma düşüyor. Önceden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın vefat edenler arasındaki oranı fazlayken, mutant virüs dolaşımında bu oranın daha düştüğünü,30-40 yaşlarındaki insanların vefat ettiğini görüyoruz.Bu bizi üzüyor.  Sağlık Bakanlığı 100 bin'de vaka sayılarını açıklamaya başladı. Bu süreçte Malatya en yüksek artışı 7. haftada yaşadı. 20-26 Mart sürecinde yüzde 102 artış oldu. 140'dan 283'e çıkmış. En yüksek gördüğümüz rakam 553. Geçen hafta 540'a düştü. Küçük bir düşüş oldu. 12. haftayı yaşıyoruz. Bize gelen veriler yaklaşık yüzde 35 azalış gösteriyor. Önümüzdeki açıklanan rakam 100 bin 340 yada 350 olacak.  Hastanelerimizde 2 bin 458 hasta yatağı var. Genel yatak doluluk oranımız yüzde 43 şuan. Pandemiye ayrılmış yatak sayımız 815. Bunların arasında 344 yatağımız dolu. Yüzde 42 doluluk oranımız var. Genel olarak doluluk oranımız yüzde 72." şeklinde konuştu.

 

 

malatyatekhaber.com / Erkan Yılmaz Çakır

Bakmadan Geçme