Özge Sever

Eğit, Öğret, Yurda Yarar Bir İnsan Et

Özge Sever

Her yıl eğitim-öğretim yılı başlarken aklıma çocukluğum geliyor. Ey gidi günler ey dediğim o yılar, belki kıymetini bilemediğimiz şimdi çocuk olsaydım da okula başlasaydım diyebileceğimiz o yıllar. Ben o yılları çok özlüyorum. Her sabah kalkıp o mavi önlüğü giymenin, koşa koşa okulun bahçesine girip sınıf sırasında yerini almanın, sonra koca bir okul hep birlikte yüksek ses ile andımızı okumanın tadı böyle yazmaya değer bir anı olarak kalıyor damağımda.

Yıllar geçti biz büyüdük, yerimizi yeni nesiller aldı, birçok kere eğitim sistemi değişti, yeni kararlar alındı, uygulandı o günden bugüne ama, sanırım değişmeyen tek şey çocukların okul heyecanı oldu. Biz nasıl heyecanlıydıysak, şimdi aynı heyecan onların minik kalbinde.

Son günlerde gündemimizde yine değişen müfredat var. Eğitim sistemindeki belirsizlik olmazsa olmazımız oldu biz konuşmaya, eleştirmeye alıştık da sürekli değişime maruz kalan öğrencinin hali, onların adapte olma durumu ve yaşadığı zorluklar sadece onların hayatında bir iz bırakıyor. Şimdi de Atatürk’ün müfredattan kaldırılmasını, yeni kitaplarda olmamasını tartışıyoruz. Herhangi bir okul kitabını ve müfredatı incelendiğim için henüz buna bir eleştirel cümleler kurmayacağım. Şu da bir gerçek ki M.Kemal Atatürk’ü müfredattan çıkarmak Cumhuriyet tarihini kitaplardan silmek ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini haritadan bir makas ile kesip uzaya fırlatmakla eş değer bir eylemdir. Mümkün mü bence hayır!

Her çocuğun eğitimi ilkokulda değil ailede başlıyor. Doğduğu andan itibaren hem de okul desteği ile bir birey olma yolunda adımlar atıyor. Her çocuğun ilk öğretmeni annesidir, her şeyi ilk onda gözlemler ilk onda öğrenir. O yüzden bir annenin dokunuşu çocuk üzerinde ömürlük olacaktır. “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.” diye boşuna mı demiş Atatürk.

Vurgulamak istediğim tam olarak burada başlıyor, çocuklarınızı özellikle kız çocuklarınızı bilinçli yetiştirmeniz nesillerin değişmesini etkileyecek. Sizin büyüttüğünüz o kız çocuğu büyüyecek bir anne ve belki bir öğretmen olup çocuklar yetiştirecek. İşte bu yüzden canım Atam kız çocuklarının okuması üzerinde bu kadar çok durmuş ve emek harcamıştır. Minnettarım.

Sevgili öğretmenler, öğrenciler ve değerli veliler yeni eğitim- öğretim yılınız kutlu bilginiz bol olsun.

Yazarın Diğer Yazıları