M. Nurullah Varol

Enûş Peygamber

M. Nurullah Varol

Sevgili okurlarım, Hz, Şit (as)’dan sonra çocuklarından Enuş halkın yönetimine geçmiştir. Kendisi hakında fazla bir bilgi olmamakla birlikte yaptığım araştırmalar sonucunda elde edilir bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:

Elde bulunan kaynaklar, Enûş(as)’ın Şit(as)’ın oğlu olğlu olduğunu göstermektedir. Hayatı hakkında ayrıltılı bilgiye sahip değiliz. İbnû’l Esir’in belirttiğine göre Hz. Enûş, Hz. Şit(as)ın oğullarından olup, onun vefatı sonrasında vasiyeti üzerine halkın yönetimine geçmiş ve 705 senelik bir ömür yaşamıştır.

Diyarbekir - Ergani Çayönünde Hz. Ademin torunu, Hz.Şit'in oğlu Hz. Enuş yatmaktadır. Ancak Enuş (as)mın Zülkifl peygamberin oğlu Enuş olduğu da söylenmektedir. Ancak peygamberliği kesindir. Tarihin en eski mekanlarından olan ve arkeolojik önemi yüksek olan bir yerde hem inanç hem de arkeoloji turizmi güzellik arz eder. Bu konular Diyarbekir salnamelerinde geçmektedir. Türbedeki taşın üzerinde Yerd bini Mehlail, Kinan Enuş, Şit Adem yazılıdır.

Enuş peygamber makamı yanında camii, türbe düzeni, tuvalet ve abdest yerleri, pansiyon, otopark, park ve çay bahçeleri, restoran yapılması uygun olacaktır.

 

Enuş Peygamberin bulunduğu Otluca köyünün bitişiğinde eski ismiyle Kikan mağaraları bulunmaktadır. Görüntü itibariyle buraya 1 km ötedeki Hilar mağaralarında normal vatandaşlar yaşarken Kikan mağaralarında elit tabaka ve idareciler kalmaktaydı. Burada mağaralar, zindanlar, hamamlar, gözetleme kuleleri, lahit, havuzlar, çıraların konacağı yerler, tırtıllı merdivenler, imalathaneler bulunmaktadır. Bölge ciddi bir şekilde altın arayıcılarının tacizi altındadır. Korunmaya muhtaçtır. İlk insanın yaşadığı bu mekanda ilk peygamberlerden Hz.Ademin torunu Enuş peygamberin yaşaması kronolojik olarak önemli bir uygunluk arz etmektedir. Bir söylem olarak da Ergani’nin Hz. Yunus tarafından yapıldığı söylemi de arkeolojik açıdan da önemli bir hususiyeti ortaya koymaktadır.

 

 

Hilar mağaraları Ergani'nin 7 km güneybatısındadır Kayalıklardaki belli başlı kalıntılar kayalığın güneydoğu kesimindeki en yüksek tepede akropol, Hilar köyünün güneyindeki dik kayalıkta kale, kayalığın doğu cephesinde 3 geniş bir bölüm ve 7 sütunun olduğu kervansaray, kervansarayın girişinde eski bir mezar odası ayrıca mescit olarak kullanılan mezar odası vardır. Kayalığın çevresinde çok sayıda mezar odaları vardır. Dış cephelerde Roma üslubunda kabartmalar, Sami yazıları, İran üslubunda figürler mevcuttur.

 

Ergani çok eski bir şehir olup kuruluş tarihi belli değildir. Yunus Peygamberin kurduğu rivayet edilir İlçeye 6 km uzaklıkta bulunan Hilar şehri harabelerinde yapılan bir kazıda (1964-Bajargeran tepesi) MÖ7000 yılına varan kalıntılar çıkmıştır Buna dayanarak Ergani'nin 9000 yıllık bir tarihinin olduğunu söyleyebiliriz Hilar Köyü Harabeleri ile adını dünyaya duyurmuş, ancak ülkemizde bu olanağı bulamamış ve böylece böylesine önemli bir turistik özelliği hakkıyla sergilenmemiş güzel bir şehir Kızılca(Otluca) köyündeki Enuş Peygamber Mezarı, Zülküfil Peygamber Makamı, hala önemini koruyan Meryem Ana Kilisesi, Polonyalı gezgin Simeon buradan Mucize Yaratan Eski Bir Mabet diye bahseder.

 

Şit aleyhisselam Adem aleyhisselam'dan sonra gönderilen ikinci peygamberdir. Adem aleyhisselam'ın oglu'dur Babasi vefat edince kendisine peygamberlik ve ayrıca 50 suhuf kitap verildi Sit aleyhisselam vefat etmeden önce yerine oğlu Enuş'u halife tayin etti.

 

Enus(Yaneş) peygamber Hz.Şit'in en sevdiği çocuğu idi. Hz. Enuş, Hz.Şit 105 yaşında iken doğmuştur. Annesi ise Hazura hanımdır. Hz.Enuş Na'me isimli hanımla evlenmişti. Kısas-ı Enbiyac:1 Ahmet Cemil Akıncı.

 

Adem (as) kadar olan nesebi söyledir: İdris (as) - Yerd - Mehlail - Kinan - Enus - Sit (as) - Adem (as) İdris aleyhisselamın pek cok evladı olmuştur (3) İdris Peygamber Ahd-i Atıyk'te Enuş diye geçer (Tekvin, v, 6) Enbiya süresi 85 ayette Ve İsmail de İdris de ,Zülkifl de hepsi sabredenlerdendi denmektedir.

 

İdris peygamberlerin kaynaklarda Âdem aleyhisselamın 6 kuşaktan torunu olduğu yazılıdır ki soy ağacı şöyledir; İdris aleyhisselam, Yerd, Mehlail, Kinan, Enuş, Şit aleyhisselam, Âdem aleyhisselam(5) İlk kez sadaka veren ve vermeyi teşvik eden Enuş peygamberdi Enuş'un alnında Peygamberlik nuru parıldardı. Şit (AS) alnında parlayan peygamberlik nuru zevcesine, oğlu Enuş doğduğu zaman da Enuş’un alnına, ondan da oğlu Kaynanın alnına geçmiş asırlar boyunca, alından alına geçmiş ve durmuş ve nihayet, Abdulmuttalib’den Adullah'a, ondan da Hz. Muhammed (AS)'a geçip son temelli sahibinde karar kılmıştır.

 

Enuş peygamber vefat edeceği sırada bütün oğulları için bereket duası yaptı. Habilin katili Kabil de onun zamanında öldürülmüştür. Enuş peygamber vefat ettiğinde Enuş'un oğulları ve oğullarının oğulları Kaynan, Mehlail, Yerd, İdris, Mettu Şelah ile kadınları ve onların oğulları toplanıp Enuş'un cenaze namazını kıldılar.

Genel olarak elimizde bulunan bilgi ve belgeler bunlarla sınırlıdır. Bu beler ışığında şunu söyleyebiliriz ki, ülkemizin doğusu gerçekten bir peygamberler ve evliylar yatağı.

Bir sonraki yazımızda sizlerle takrar buluşabilmek ümidi ve

Selam, muhabbet ve daim dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları