Ali Haydar Koyun

Önemli Olan Ben de VARIM Demekti

Ali Haydar Koyun

31 Mart günü yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde 33 yıldır oturmakta olduğum Paşaköşkü Mahallesinde muhtarlık için adaylık koyduğumu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yapmış olduğum basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdum.

Adaylık koymamın en büyük nedenlerinden bir tanesi mahallemin sorunlarına çözüm üretmek olduğu kadar engellilerinde bu tür yarışlarda var olduğunu göstermek istediğim içindi.

Bazı insanların aklına engellilerin sadece pasif görevlerde yer alması gerektiği gibi yanlış bir düşünce geliyor. Bu düşünceye sahip insanlar bilmeliler ki engel beden de değil zihindedir. Çok şükür çalışan bir beynimiz, fikrimiz, üretkenliğimiz var. Bu anlamda da adaylığımla insanlara bir mesaj vermeyi düşündüm.

Dünyaya at gözlüğü ile sadece kendi pencerelerinden bakarak geniş düşünemeyen insanlarımız, “Engelliğinden dolayı muhtarlık yapamaz. O engelli, binalara girip çıkmaz. Bu işi yapması imkânsız” gibi düşünceyle adaylığım hakkında ileri geri konuşanlar çok oldu. Çünkü bu söylemlerin birçoğu olduğu gibi bana yansıyordu.

Bu tür düşünen ve konuşan insanlara şunları söylemek istiyorum. Engelli bir insan öğretmenlik, mimarlık, doktorluk, avukatlık, mühendislik hatta milletvekilliği yapıyor da muhtarlık neden yapamıyor? Sonuçta muhtarlık kazma, kürek işi değil zekâ işidir. Mevzuatları yerine getirme işidir. Mahalleli ile yerel idareciler arasında köprü vazifesi görür. Mahallenin altyapı ve üst yapısını yakından takip edip, bunu idari birimlere ulaştıran ve onları çözüme kavuşturmak için gecesini gündüzüne katan insan demektir. Binanın üst katına çıkıp iş yapan ya da kazma kürek alıp yolda çalışan bir muhtarı kimse görmemiştir. O anlamda ben kendimi Malatya’daki tüm adaylar arasında avantajlı görüyordum.

Çünkü ben de yılların verdiği bir bilgi birikimi vardı. Hangi muhtar adayı kazanırsa kazansın en az bir iki yıl kamu idarecileri ve siyasetçileri ile tanışmak ve diyalogu ilerletmek için ziyaretler yapması gerekecek ve bu nedenle de mahallesine bu süreçte hiçbir iş üretemeyecektir. Oysa bunların hepsi ben de vardı. Yıllarca dernek başkanlığı ve son yıllarda da yazarlık yapmam nedeniyle siyasetçiler ve kamu idarecileriyle diyalogum devam ediyordu.

Avantajlarımın ve dezavantajlarımın farkında olan biri olarak muhtarlık seçiminin de bir hizmet yarışı olduğunu biliyordum. Gel gelelim her konuda ve her anlamda kendini kanıtlamış ve ispatlamış biri olarak girmiş olduğum muhtarlık seçiminde başarılı bir sonuç alamadım.

Adaylığımı açıkladığım günden itibaren bana destek veren tüm dostlarıma (sözde değil özde olanlara) ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. İlk ve son olan bu adaylık çalışması nedeniyle birçok şey öğrenmiş oldum. Özellikle de “Seni destekleyeceğiz. Oyumuz sana.” diyerek tutamayacakları sözleri verenlerin halen günümüzde daha çok bulunduğunu öğrenmiş oldum.

Yıllar öncesinde yaşadığımız toplumda ve çevremizde en güvenilir ve ileri gelen insanların, hiçbir zaman yalan söylemeyen ve verdiği sözleri her zaman tutan insanlar olarak bilinmekteydi. Bununla birlikte geçmiş yıllarda birçok yörede “Bazı kişilerde söz senettir, bazı kişilerde ise senet bile güvence değildir.” diye bilinmekteydi. Adaylık çalışması nedeniyle bunların günümüzde geçerliliğini yitirmiş olduğunu anlamış oldum.

İnsanların söz verip de sözlerini tutması onlara karşı güven artırdığı gibi sözlerinde durmamaları ise onlara karşı olan güvenlerini azaltır. Bu nedenle söz verip de sözlerini tutmayanlara Hz. Mevlana’nın “Düşündüğünü söyle, söylediğini yap, yaptığının arkasında dur; ama dikkat et sözünün altında ezilme!” ile Theodre Simon’un “İnsanın onuruyla arasında çok ince bir tel vardır, o da sözdür.” sözlerini hatırlatarak bir daha kimseye ne olursa olsun altında kalacakları sözleri vermemelerini tavsiye ediyorum.

Sözün özü olarak, insanların bazıları tutamadıkları sözlerinin altında ezile dursun bense kaybedeceği yarışın sonuna kadar onurluca mücadele ettim. Benim için önemli olan kazanıp kaybetmek değildi. Bu yarışta ben de VARIM demekti. Bunu da başardığıma inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları