Nurdan Havlucu

Ramazanlar mı değişti, biz mi değiştik?

Nurdan Havlucu

Genelde ‘Çocukluğumuzda bir başkaydı ramazanlar’ diyerek yemekten sonra yapılan muhabbetlerde konu nedense hep eski ramazanlardır. Eskiye özlem midir bunun adı, yoksa gerçekten eski ramazanlar mı çok güzeldi bilmiyorum ama nedense konu hep eskidir ve geçmişe olan özlemler dile getirilir.

Eskidir dedik ya, şimdi yaşlı sayılır mıyım bilmiyorum ama hâlâ aynı muhabbet devam ediyor. Muhtemelen babalarımızın, dedelerimizin kuşağında hep yâd edilirdi ve edilecek sanırım.

Kim hangisini özlüyor ya da asıl özlenen nedir? Gerçekten eski ramazanlar mı asıl özlenen, yoksa yeniye ayak uyduramamak mı tüm sorun? Ya da her insanın kendi hatıralarını yâd etmek istemesi mi?

 

Her ramazan ayı geldiğinde; içimizde tarifi olmayan bir heyecan oluşur nedense...

İlk sahurun veya ilk iftarın açılacağı günün heyecanı, o tatlı koşuşturma, uyku ile uyuma arasındaki haller, içimize farklı ve güzel duyguların doluşmasına neden olur hep...

Çocukluğumuzda bir başkaydı Ramazan’lar. Hatırlıyorum da yine sıcak yaz günlerine gelen ramazan aylarında, 3-4 ailenin aynı evde yaşadığı yıllardı…

Kalabalıkla kalkılan sahur vaktinde pişirilen yemeklerin komşularla birlikte yenilmesi, sokaktan geçen ramazan davulcusu-zurnacısının sahur sofralarına misafir edilmesini, insanların ekmeğini, aşını paylaşmasını ve bu paylaşımların, yardımseverliğin sadece Ramazan ayı ile kısıtlı kalmadığını hatırlıyorum.

Şimdilerde yaşam şartları, geçim sıkıntısı, ayrıca çevresel şartlar… sanki ramazanları sıradanlaştırdı gibi…

Oysa ramazanlar hiç değişmedi. Değişen bizleriz belki de…

Güvensizliklerin kat kat büyüdüğü, hoşgörülerin azaldığı, menfaatlerin arttığı düşünceler keşke yok edilebilse ve yılın 12 ayında yardım etmenin, paylaşmanın, hoşgörünün önemi algılanabilse….

Güzelliklere vesile olması dileğiyle oruç tutan ve tutmayan herkese iyi ramazanlar diliyorum

Yorumlar 2
Mesut Hasdemir 24 Nisan 2020 12:07

Bizlere eski ama unutulmayan anılarımızı anımsattın.Kalemine sağlık

Emine 24 Nisan 2020 03:56

Arkadaşım ellerine sağlık ,çok güzel anlatıyor ... Geçmişe bakıyoruz geleçekten umut bekliyoruz derken geçmişimizi çok daha güzel yaşamışız ...!!!??? Rabbim bu günlerde Sağlıkla Umutlarımızın ve Hayallerimizin önün açılsın inşallah hayırlı Ramazanlar diliyorum sevgiyle kalın ????????????????‍♀️????????????????????

Yazarın Diğer Yazıları