Üreticilerden Üretimi Durdurma Kararı

Malatya, Elazığ, Manisa, İzmir, Balıkesir, Bursa, Aydın, Uşak illerindeki Banvit Vitaminli Yem Sanayi A.Ş adına üretim yapan Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği yapılan görüşmeler sonrası üretimi durdurma kararı aldılar.

Elazığ,Malatya,Manisa,İzmir,Balıkesir,Bursa,Aydın,Uşak illerindeki,Banvit
Vitaminli Yem A.Ş. adına üretim yapan kanatlı hayvan et üreticileri ve Banvit Vitaminli Yem Sanayi A.Ş.arasında birliğimiz tarafından üretim sorunlarını kapsayan görüşmeler yapılmış ve özellikle üreticilere yapılan ödemelerin üretim maliyetinin altında kaldığı hususu üzerinde durulmuştur.

Ancak yapılan bütün görüşmelere rağmen olumlu bir sonuç alınamamıştır.Yukarıda
belirtilen sekiz ilde bulunan üreticiler,üretimin maliyetlerini karşılayamadıklarından bahisle 30.08.2017 tarih iitibariyle üretimi durdurma ve civciv koymama kararı almıştır. Kamuoyunun dikkatine sunulur.

 

KanatlıEtÜreticileri
MerkezBirliği Başkanı
AbdullahKOÇ
 

Türkiye’de irili,ufaklı yaklaşık14.000 adet işletme mevcuttur.Bu işletmelerden yaklaşık olarak 3.800 adedi çalışamayacak durumda veya borçlarından dolayı kapalıdır.
Bunun sebebi ise son 2yıldan beri tavuküretiminin temelini oluşturan üreticiler hem bu işin yükünü sırtlanmakta(7gün 24saat esasıyla bayram vehaftasonu kavramı olmaksızın çalışan)üreticiler buişten gelir eldeedememekte hatta üretim yaptıktan sonra,bu üretim sonunda üretim maliyetini kendi imkânları ile finanse etmek zorunda kalmıştır.
Ülke olarak kötü günler geçirdiğimiz dönemlerde bütün bu olumsuzlukları üreticiler
sineye çekmiştir.Kanatlı Eti(tavuk,hindi) üreticileri son7-8ay içerisinde BeyazEt
Sektörünün iyiye gitmesiyle umutlanmış,fakat herhangibir şekilde fason üretim yapan üreticiler bu gelirden nasibini alamamıştır.Üreticiler devletin hiçbir kurumu tarafından tanınmamakta olup,tavuk üretiminde dünyada en büyük 8.Üretici ülkesi olan Türkiye üreticileri‘BESTBİR‘adı altında toplanan 18 kişilik patronlar kulübüin safına bırakılmış ve tabiri caizse ölüme terkedilmiştir.
14.000 işletme toplam 90.000 çalışan ve 400.000 kişinin geçimini sağladığı üreticiler eğer herhangi bir şekilde,ilgili bakanlık lartarafından bir düzenleme ile korunmayıp kaderiyle başbaşa bırakılır ise yok olmaya mahkum olacaktır.

Bürokrasi kanadında yapılan bütün görüşmelere rağmen bugüne kadar bir sonuç
alınamamıştır.Bu tek taraflı düzene bir son verebilmek ve üretimimize sosyal yaşam
koşullarımızı sağlayarak devam edebilmemiz için bugün bizi en zor koşullarda çalışmak zorunda bırakan BANVİT VİTAMİNLİ A.Ş.‘ye ilk olarak böyle bir karar alınmak zorunda kalınmıştır.Eğer koşullar düzelmez ise korkarım ki;üreticiler bütün iyiniyetine rağmen üretime devam edemeyecektir ve üretimin durması ülke geneline yayılabilecektir.Çünkü üreticinin elindeki bütün imkanlar sona ermiştir.Bir çok üretici borç batağı içine düşmüştür.
Türkiye Kanatlı Et Üreticileri için bıçak kemiğe dayanmıştır.Sözün bittiği yerdeyiz.Bugün itibari ile başlayan bu sürecin sonunda Türkiye Beyaz Et üretiminin zarar görmemesi için bu konuyla ilgili bütün Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşlarını göreve davet ediyoruz

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme