Türkiye'de Bir İlk: Sokak Ekonomisi Masaya Yatırıldı

KILIÇDAROĞLU 13 MADDEDE SİYAH VE BEYAZI SIRALADI

CHP Emek Büroları Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordine ettiği çalıştayda , sokakların güvencesizleri sorunlarını anlattı, çözüm önerileri ele alındı. Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu sokak ekonomisinin aktörlerine ‘beyaz’ , hortumcu piyasa ekonomisinin aktörlerine ‘siyah’ diyerek, 13 maddede siyahla beyaz arasındaki farkları sıraladı.

Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Emek Büroları, bugüne kadar hep ötekileştirilen emekçileri, sokakların güvencesiz çalışanlarının sorunları için çalıştay düzenledi. ‘Sokak Ekonomisi Çalıştayı’ ile güvencesizler ve sokak çalışanları sorunlarını aktarma fırsatı buldu.

ÇALIŞTAY, SOKAKLARIN SESİ VE SÖZÜ İLE BAŞLADI

Başkanlıklarını İşçi Sendikaları Meslek Odaları ve STK’lardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi, Global Sokak Ekonomisi Platformu Onursal Başkanı Dr. Osman Sirkeci’nin yaptığı çalıştayda, kısa sokak tiyatrosu, Sokak Kemancısı Dinletisi, Abdallar Müzik Şöleni, Sokakların Rengi Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilip, çiğköfte, pilav, simit, midye, tulumba ikramı yapıldı.

ANKARA’DAN TÜM TÜRKİYE’YE ALINTERİNİN GÜZELLİĞİNİ İLETİYORUZ

“Ankara’dan tüm Türkiye’ye alınterinin değerini, güzelliğini iletiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Pazarcılarımızla, sütçümüzle, baloncumuzla, simitçimizle, Roman kemancılarımızla, neredeyse o mutlu günleri yeniden arar olduk. Öyle bir zaman geldi ki; domatesi, biberi, soğanı süper tekellerin pençesine teslim etmiş olduğumuzun farkına vardık. İneğimiz, tavuğumuz, keçimizle birlikte doğada özgürce yaşayamaz olduk. Kentlerin beton dört duvarına varoşlarına mahkûm olduk.”dedi.

55 MİLYON KİŞİ 28 MİLYON ÇALIŞANIN ELİNE BAKIYOR

“8 milyar insanın yaşadığı dünyamızda; yarısından çoğu kayıt dışı çalışan 3 milyar emekçi yaşam mücadelesi veriyor” diyen Ağbaba, “Bu rakamın dışında 2 milyar kişinin de sokaklarda hiç bir güvencesi olmadan, kayıtlara geçmeden  çalıştığını belirtmek gerekiyor. TÜİK verilerine göre ülkemizde de 10 milyonu kayıtdışı olmak üzere 28,5 milyon kişi çalışıyor. Ülkemizde 55 milyon bu 28 milyon çalışanın eline bakıyor. Ama TÜİK’in ölçemediği bir gerçek daha var; sokaklarımızda bahçesindeki otunu, evde mayaladığı peynirini, el emeğini göz nurunu satan, simit satan, fal bakan, mendil satan, atık toplayan ve adeta görünmez olan 6 milyon sokak esnafımız da sokaklarda, meydanlarda, köşe başlarında küçük çaplı işler yaparak yardıma muhtaç olmadan ekmeğini sokaktan, kağıtçılarımızla birlikte katığını atıktan kazanıyor.”ifadelerini kullandı.

CHP OLARAK EMEKÇİLERİN MECLİSTE SESİ VE TEMSİLCİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Veli Ağbaba, “Resmi hesaplara katılmayan ama gözümüzün önündeki bu 6 milyon emekçi kardeşimiz tahminen her yıl ekonomimize 200 milyar artı değer katıyor.  Bu ölçülmeyen sektörü, çalışanları ile birlikte emek büroları koordinatörlüğümüzde kuracağımız araştırma birimlerimizde ele alacağız. Kent yaşantımızın ayrılmaz ve saygın bir parçası olarak layık oldukları haklarına kavuşturacağız. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, emekçilerin parlamentodaki sesi ve temsilcisi olarak bundan böyle hayatını sokaklarda kazanan 6 milyona yakın yurttaşımızın ve göçmenin, meclisteki yegâne temsilcisi ve sözcüsü olacağız” şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU; “BU TOPLANTI BİR İLK”

Çalıştayda konuşma yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Sokakta esnaflık yapıp hayata tutunanların da hakkını savunmak zorundayız. Zaten temel sorunumuz da görmezlikten geldiğimiz insanların sorunlarına gözlerimizi kapamamızdır. Ama ben bunu aşacağımıza inanıyorum. Bu toplantı bir ilk. Daha önce İstanbul’da kağıt toplanyanlarla ilgili bir çalışma yapmıştık ve onların sorunlarını da gündeme biz getirdik. Bunu da gündeme getiriyoruz ve getireceğiz" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN 13 MADDEDE SİYAH VE BEYAZ

Sokak çalışanları ve hortumcu piyasa ekonomisini yaratanlar ile ilgili bir çalışma yaptığını ve 13 maddelik bir liste çıkardığını kaydeden Kılıçdaroğlu; “Sizlere siyahla beyazı anlatacağım. Beyaz sokak ekonomisinin aktörleri, siyah hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri.13 Madde halinde bu iki kesim arasındaki farkı sizlerle paylaşacağım;

1- Sokak ekonomisinin aktörleri sabit bir mekana bağlı kalmaksızın, durarak veya yürüyerek mal ve hizmet sunumu yaparlar. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri ise görkemli iş merkezlerinde ya da plazalarda devletten nasıl ihale alacaklarının yollarını ararlar.

2- Sokak ekonomisinin aktörleri; herhangi bir sermayeleri yoktur. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; milyar dolarlık sermayelere sahiptirleri

3- Sokak ekonomisinin aktörleri, işportacı, simitçi, pazarcı, baloncu, seyyar köfteci, atık kağıt toplayıcısı gibi adlarla adlandırılır. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; Saraya yakın, Saraydan beslenen, bakanın arkadaşı, damadın yakını ya da arkadaşı olarak adlandırılır. En belirgin olanları ise 5’li çete olarak adlandırılır. 

4- Sokak ekonomisinin aktörleri, hem belediyeye hem de maliyeye vergi öderler, hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri,Türkiye’de vergi ödememek için, vergi cennetlerinde 1 Sterlinlik şirket kurarak kazandıkları milyonlarca dolardan vergi ödemezler.

5- Sokak ekonomisinin aktörleri hemen hemen tümü büyük kentlerin varoşlarında yaşarlar. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri Milyon dolarlık villalarda, lüks plazalarda yaşarlar.

6- Sokak ekonomisinin aktörleri, devlet ihalelerine girme güçleri, mali olanakları yoktur. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri, devletin en önemli fabrikaları, Sakarya’daki tank palet fabrikası dahil, ihaleli, ihalesiz bunlara peşkeş çekilir.

7- Sokak ekonomisinin aktörleri, rant geliri elde etmek bunlar için imkânsızdır. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri, sadece İstanbul’daki 76 gökdelen için bir avuç rantiyeciye sağlanan gelir 240 milyar liradan fazladır.

8- Sokak ekonomisinin aktörleri, toplumun yoksul kesimlerinin günlük, anlık ihtiyaçlarını karşılarlar. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri, toplumun geniş kesimlerinin gelirlerini siyasal yandaşları aracılığı ile hortumlarlar. Gelir dağılımındaki temel adaletsizliğin kaynağını bu anlayış oluşturur.

9-Sokak ekonomisinin aktörleri, ekonomik faaliyetlerini sürdürürlerken, dayandıkları herhangi bir siyasal güç yoktur. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri;sürekli artan varlığını, desteklediği ve desteğini aldığı siyasal iktidara borçludur… “Hırsız bizim hırsızımızdır” söylemi bunun en somut ifadesidir.

10-Sokak ekonomisinin aktörleri, Türkiye’deki sayıları yaklaşık 6 milyondur. En büyük dertleri geçimdir.Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri, sayıları çok sınırlıdır. Rant gelirlerinin ve devlet ihalelerinin yüzde 90’ını kontrol ederler. Geçim diye bir dertleri yoktur.

11-Sokak ekonomisinin aktörlerinin dertlerini dile getirecek medya çok sınırlıdır.Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri ise medyanın yüzde 90’ını kontrol ederler. Kontrol ettikleri medyayı Sarayın hizmetine sunarlar.

12.Sokak ekonomisinin aktörleri, sorunlarını dile getirme konusunda kendilerini sahipsiz hissederler. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörlerinin , Saray, Saray çevresi ve yargı arkalarındadır. Saray aracılığı ile yargıyı kontrol ederler. FETÖ’cü olmalarının bile bir önemi yoktur.

13- Sokak ekonomisinin aktörleri de hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri de tek bir konuda eşittirler.her iki kesimde Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli olmak için ayda en az 754 lira prim yatırmak zorundadırlar…

Bakmadan Geçme